Szkolenie na silnikach diesla.

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Szkolenie na silnikach diesla.

Postprzez jawor36 » niedziela 08 stycznia 2012, 01:51

Witam, jestem nowy. Zapisałem się na kurs, jak na razie za mną tylko 3,5h godziny jazdy (w tym 1,5h za darmo 8) ). Ogólnie samochód nie jest mi jakoś szczególnie obcy, ale wystraszyłem się, tego, że obecna Cliówka to diesel. Samochód egzaminacyjny to benzyna. Czy nie będzie żadnych komplikacji po przesiadce na egzaminie? 2 kolegów już przez to oblało, bo im gasły. Jak wiadomo, dieslem praktycznie bez gazu można ruszyć, co w przypadku benzyny niezbyt się sprawdza. Pozdrawiam
jawor36

Re: Szkolenie na silnikach diesla.

Postprzez Borys68 » niedziela 08 stycznia 2012, 04:07

Domagaj się dwóch-czterych godzin benzyniakiem na koniec kursu. To ci podniesie pewność siebie.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez alice_b » niedziela 08 stycznia 2012, 13:01

albo naucz się ruszać z gazem i nie będzie problemów z ruszaniem
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez Maniek5k » niedziela 08 stycznia 2012, 13:49

benzyną teżda się ruszyć bez gazu, nie widzę problemu z ruszaniem tak nawet z drugiego biegu (a z trójki nie próbowałem, ale pewnie też się da ;p)
Tak jak Borys pisze, pod koniec kursu 2-4h na benzynie przejezdzic, dobrze tez po 15h jazd poprosic o 1h na benzynie zobaczysz jak Ci idzie benzyniakiem.
Maniek5k

Postprzez oskinstruktor » niedziela 08 stycznia 2012, 14:24

Maniek5k spróbuj tak na Yarisie ;)
oskinstruktor

Postprzez alice_b » niedziela 08 stycznia 2012, 19:34

na Yarisie jak najbardziej się da ruszyć bez gazu , tak samo jak na Grande Punto i na Seicento
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez lith » poniedziałek 09 stycznia 2012, 00:08

Oczywiście, że się da ruszyć bez gazu, praktycznie wszystkim, pod górkę, czy na wyższym biegu. Ale dieslem łatwiej się rusza, więc jak dla mnie obowiązkowo pojeździć trochę benzyną, żeby wiedzieć czego się spodziewać.
lith

Postprzez Maniek5k » poniedziałek 09 stycznia 2012, 23:12

jarzabek napisał(a):Maniek5k spróbuj tak na Yarisie

podstaw mi yariske na 30 minut to i z 5 biegu Ci ruszę - oczywiscie juz z gazem ;)
Nie widzę problemu ;)
Yariski egzaminacyjne maja silnik 1.3, ktory ma spory moment, takze bez problemu sie zbierac powinien bez gazu jak ogarniamy sprzeglo.
Maniek5k

Postprzez lith » wtorek 10 stycznia 2012, 02:27

Na płaskim to i bez gazu z 5tki pewnie ruszysz. Ja się kiedyś bawiłem w jazdę bez dotykania pedału gazu- autko samo wyrównuje do tych swoich 'spoczynkowych' obrotów, więc o ile dostatecznie powoli i delikatnie się będzie puszczało sprzęgło to powinno bez problemu ruszyć. Sam byłem zdziwiony pod jakie górki autko jest w stanie wjechać zupełnie bez dotykania gazu. jak będę miał chwilę to może się pobawię i nagram.
lith

Postprzez ks-rider » wtorek 10 stycznia 2012, 10:04

Gdy moja zona zaczynala jezdzic, pokechalem z nia do "budynku parkingowego " podjazd jakies 15 - 17 stopni ( tak na oko ) MB 190 d 2 l i 72 KM podjezdza bez najmniejszego problemu, jedynie kwestia umiejetnosci operacji sprzeglem. Nieraz sie zdarza, ze zdolniejszy kursant diesel'em ruszy bez gazu z trojki. z dwojki oi wiele czesciej :mrgreen:

Kumpel szkoli dieselem, i kursanty maja zabronione ruszania z gazem. o tym, ze w nowych diesel'ach komputer gdy " wyczuje " obciazenie to sam podeje nieco wiecej paliwa podnoszac tym obroty.

:?
ks-rider

Postprzez Ailinon » wtorek 10 stycznia 2012, 23:01

Ja byłam szkolona na silniku typu diesel i miałabym problem z podejściem do egzaminu. Przy przesiąściu na silnik benzynowy samochód gasł mi bardzo często, musiałam wziąć dobre 10h jazd doszkalających, żeby wyplenić złe nawyki. Jeżeli ktoś ma zwyczaj bardzo delikatnie używać gazu, to naraża się na ciągłe duszenie benzynowego silnika.

Z własnych doświadczeń doradzam szukania takiego szkolenia, które oferuje samochody identyczne do egzaminacyjnych. Niby dla doświadczonego kierowcy nie powinno to być problemem, ale dla przedszkolaka motoryzacyjnego będzie.
Teoria: 10.01.2012 - zaliczona
Praktyka: 10.01.2012 - plac zaliczony, oblane na parkowaniu :(
Praktyka: 15.02.2012 - ZDANE! :)
Ailinon

Postprzez oskinstruktor » wtorek 10 stycznia 2012, 23:44

Nie chciałbym żebyście przede mną ruszali na skrzyżowaniu Yarisami bez gazu. :evil:

Kiedyś myślałem że nie da to się otworzyć parasola w wiadomym miejscu (tam gdzie plecy zmieniają swą szacowną nazwę) teraz już wiem że jednak się da........ tylko nie da się go potem wyciągnąć. Natomiast nie przesadzajcie z tym ruszaniem bez gazu!!!

Wiem że się da ruszyć bez gazu..... ale po co sobie życie utrudniać. Robi się to wtedy zdecydowanie wolniej a chyba nie na tym to wszystko polega. Jeżeli ktoś w ten sposób uczy kursantów ( a o nich jest chyba wątek a nie o starych wyjadaczach) to życzę powodzenia.
oskinstruktor

Postprzez ks-rider » środa 11 stycznia 2012, 01:24

Ailinon napisał(a):Przy przesiąściu na silnik benzynowy samochód gasł mi bardzo często, musiałam wziąć dobre 10h jazd doszkalających, żeby wyplenić złe nawyki. Jeżeli ktoś ma zwyczaj bardzo delikatnie używać gazu, to naraża się na ciągłe duszenie benzynowego silnika.

Sorry, ze pytam, ale o czym Ty tu mowisz ?

1. Jak tp wyplenic zle nawyki ? Jezeli Ci auto gasnie to nie sa zle nawyka i zwyczajnie nieopanowanie opreacji sprzeglem !

2. Jak sie nie umie operowac sprzeglem to niema sie co dziwic, ze auto gasnie. Zanm takich ktirzy w diesel'u daja 2 500 rpm i tez im gasnie - jak myslisz dlaczego ?

Taaaaaaaak, za szybko odpuszczaja sprzeglo nie przytrzymujac go na kilka sekund.

Bez problemu ruszam z II - go biegu bez gazu wiec prosze nie mow, ze trzeba .....

A jak chcesz sie nauczyc operowac sprzeglem, to polecam na gorce, bez gazu ibez uzycia hamulca recznego ( tylko nie mow, ze sie nieda, bo sie da ! ).

:wink:

:wink:
ks-rider

Postprzez Maniek5k » środa 11 stycznia 2012, 16:37

jarzabek - nie utrudniac, ale umiejetnosc ruszania bez gazu przydaje sie min. w zimie. Teraz jej nie ma, ale powodzenia z przygazówką na oblodzonym parkingu np.
A tak jak ktos ogarnia ruszanie z 2na polsprzegle to lajtowo na kazdej prawie nawierzchni ruszy to auto, powoli bo powoli ale jedzie, a nie stoi i lód ubija kołami.
Maniek5k

Postprzez lith » środa 11 stycznia 2012, 21:02

No akurat mityczne ruszanie z 2ki to mi się nigdy nie przydało. jak nie dało się ruszyć na 1ce to i na 2ce już też nie. Z 2ką to metoda właśnie po to, jak się na początku nie czuje sprzęgła żeby delikatniej ruszać na śliskim.
lith

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców