Wyjazd za miasto podczas kursu?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Wyjazd za miasto podczas kursu?

Postprzez krecikpl » niedziela 30 października 2011, 22:33

Witam,
to mój pierwszy post na tym forum, więc mam nadzieję, że nie pomyliłem działów.

Robię kurs na kategorię B. Do końca jazd samochodem zostało mi raptem kilka godzin. Ostatnio rozmawiałem na temat kursu ze znajomymi ;) Ci byli zdumieni, że dotychczas ani razu nie opuściłem granic mojego miasta. Podczas ich kursów było jedno spotkanie z wyjazdem do zupełnie obcego miasta - łącznie ok. 3 godziny jazdy. Czy taki wyjazd jest obowiązkiem podczas kursu? Czy może jest to tylko wymysł szkół, które oni kończyli? A może mój instruktor oszczędza na benzynie i potem odnotuje, że taka jazda rzekomo się odbyła?
krecikpl

Re: Wyjazd za miasto podczas kursu?

Postprzez ella » niedziela 30 października 2011, 22:47

4. Zajęcia praktyczne obejmują zajęcia prowadzone na placu manewrowym i w ruchu drogowym, przy czym:

2) muszą uwzględniać jazdę poza obszarem zabudowanym lub na drogach o dopuszczalnej prędkości poruszania się powyżej 70 km/h o łącznym czasie nie krótszym niż:

a) 3 godziny, przy kategorii A1, A lub B1,

b) 4 godziny, przy kategorii B, C1, C, T, B+E, C1+E lub D1+E,

c) 10 godzin, przy kategorii D1, C+E oraz D+E,

d) 20 godzin, przy kategorii D;

Nie ma obowiązku jazdy w obcym mieście
ella
Moderator

Postprzez krecikpl » poniedziałek 31 października 2011, 01:41

Dzięki za odpowiedź!

2) muszą uwzględniać jazdę poza obszarem zabudowanym lub na drogach o dopuszczalnej prędkości poruszania się powyżej 70 km/h o łącznym czasie nie krótszym niż:

No to już teraz wiem skąd te wyjazdy - chodzi o obszar niezabudowany. Ja miasta nie opuściłem, ale kilka razy jechałem arteriami 70km/h+, chociaż wątpię by łączny czas wyniósł aż 4 godziny. Góra jedna godzina będzie.
krecikpl

Postprzez Maniek5k » poniedziałek 31 października 2011, 12:05

bo taka jazda drogami szybkiego ruchu na kursie jest lekko bez sensu. Fakt, ta godzina czy dwie moga byc, ale po co marnowac czas , ktory mozemy poswiecic na cwiczenie manewrów.
Maniek5k

Powrót do Szkolenie kierowców