Badania lekarskie kat. C

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Badania lekarskie kat. C

Postprzez Piotrek92 » sobota 20 sierpnia 2011, 22:23

Witam wszystkich!
Jest to mój pierwszy post.
Urząd pracy wysłał mnie na kurs kat. C prawa jazdy. Dostałem skierowanie na badania lekarskie i psychologiczne. Badania psychologiczne przeszedłem bez problemu mam podpisane na 5 lat.
Następnego dnia poszedłem do laryngologa, neurologa, okulisty i na badanie glukozy. Lekarze powiedzieli, że wszystko jest w porządku i nie mają do mnie żadnych zastrzeżeń. Z wynikami udałem się do lekarza medycyny pracy. Pani stwierdziła że wszystko jest OK, ale nie może mi podbić badań bezterminowo ponieważ przepisy się zmieniły i podbiła mi na 5 lat. W dodatku na zaświadczeniu wykreśliła wszystkie kategorie oprócz C. Po przyjściu do domu poczytałem trochę i okazało się że przepisy się zmieniły, ale wchodzą w życie dopiero w przyszłym roku. Prosze mi pomóc, co mam zrobić, aby mieć bezterminowe prawo jazdy. Czy przysługuje mi odwołanie? Kategorie A i B mam bezterminowe.
Pozdrawiam i dziękuję.
Piotrek92

Re: Badania lekarskie kat. C

Postprzez Borys68 » niedziela 21 sierpnia 2011, 08:45

Ahoj!
Masz rację - wyłącznie terminowe C wchodzi w lutym przyszłego roku. Lecz MSZ to nie ma znaczenia - bezterminowe czy terminowe - de facto i tak jest terminowe. Dlaczego? Aby pracowac jako kierowca* trzeba mieć coś takego jak Kwalifikacja Wstepna. A jest ona ważna 5 lat. Więc i tak wymianiasz PJ co 5 lat.

* są wyjątki, wdg. wiekszości niestotone i nieliczne, zaś wdg. Szofera80 bardzo liczne

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Piotrek92 » niedziela 21 sierpnia 2011, 12:30

Ale jak nie zostanę kierowcą zawodowym to mogę mieć bezterminowe?
Pozdrawiam
Piotrek92

Postprzez Borys68 » niedziela 21 sierpnia 2011, 13:00

Ahoj!
Piotrek92 napisał(a):Ale jak nie zostanę kierowcą zawodowym to mogę mieć bezterminowe?
Pozdrawiam

Wdg. mojej wiedzy - tak.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Costi » wtorek 23 sierpnia 2011, 15:35

Jeżeli lekarz wystawił Ci orzeczenie bez żadnych ograniczeń to kat.C masz bezterminowo. Jeżeli zaś będziesz chciał pracować w transporcie to jak pisał kolega Borys68 będziesz musiał przechodzić badania co 5 lat.
Costi

Postprzez qwer0 » wtorek 23 sierpnia 2011, 15:55

Jeżeli lekarz wystawił Ci orzeczenie bez żadnych ograniczeń to kat.C masz bezterminowo

Oczywiscie jest to nieprawda. Ograniczenia nie sa jednoznacze z "terminem przydatnosci", a brak ograniczen nie jest jednoznaczy z brakiem "daty waznosci".
Kolega wyzej wyraznie napisal, ze ma orzeczenie wypisane na 5lat, wiec z pewnoscia nie jest to bezterminowo.

Czy przysługuje mi odwołanie?

Tak. Na zlozenie odwolania masz 7dni.
Ale ja najpierw poszedlbym do tego lekarza i jesli nie ma przeciwwskazan zdrowotnych do tego aby bylo bezterminowe, to niech takie wypisze, bo przepisy na to pozwalaja - a z tego co piszesz, to nie ma przeciwwskazan zdrowotnych, tylko lekarz nie zna przepisow.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Costi » wtorek 23 sierpnia 2011, 16:07

Niedawno odebrałem prawko z wbitą kat. C i mam ją bezterminowo więc jak to wytłumaczysz ? Oczywiście nie mam jeszcze KW więc PJ tak jakby 'hobbistycznie'. Na orzeczeniu lekarskim nie miałem żadnych ograniczeń, także przeczytaj jeszcze raz mój post. Jak mu lekarz wystawił na 5 lat to ma na 5 lat, jak bez żadnych ograniczeń to bezterminowo.
Costi

Postprzez qwer0 » wtorek 23 sierpnia 2011, 17:19

Raczej sam przeczytaj jeszcze raz to co napisales
Jeżeli lekarz wystawił Ci orzeczenie bez żadnych ograniczeń to kat.C masz bezterminowo.

Przeciez kolega wyzej nie ma ograniczen, a ma terminowe.

Jak mu lekarz wystawił na 5 lat to ma na 5 lat, jak bez żadnych ograniczeń to bezterminowo.

Jw. Kolega ma i na 5 lat i bez ograniczen.
Brak ograniczen nie jest jednoznaczne z bezterminowym prawkiem!
Nidzie nie napisalem, ze to sie wylucza. Oczywiscie, ze mozna miec prawko bezterminowe - zarowno z ograniczeniami jak i bez.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Costi » wtorek 23 sierpnia 2011, 21:13

Zrozum wreszcie, że on dostał na 5 lat bo będzie kierowcą zawodowym, a kierowcy zawodowi przechodzą badania co 5 lat. Dostał od Urzędu Pracy skierowanie więc chyba logiczne że PJ jest mu potrzebne do pracy, a pani/pan doktor wypisał mu na 5 lat żeby nie przychodził drugi raz po badania jak zda KW.

Oczywiście można nie mieć ograniczeń zdrowotnych a mieć prawko terminowe, bo kierowcy zawodowi przechodzą je co 5 lat. Jeżeli ktoś zrobił PJ 'hobbistycznie' tak jak ja, czyli nie pracuje jako kierowca to PJ ma bezterminowo. A jakbym chciał pracować to co 5 lat musze przechodzić badania. Kapujesz teraz bo prościej się chyba nie da.

Więc jeszcze raz:
Jeżeli chcesz być zawodowym kierowcą masz prawko na 5 lat.
Jeżeli masz kat. C i nie pracujesz w zawodzie kierowcy, tak jak już pisał kolega Borys68 masz ją bezterminowo.
Costi

Postprzez qwer0 » środa 24 sierpnia 2011, 09:31

Costi albo czytamy 2 rozne texty, albo Ty mocno mylisz pojecia.
Zrozum wreszcie, że on dostał na 5 lat bo będzie kierowcą zawodowym, a kierowcy zawodowi przechodzą badania co 5 lat. Dostał od Urzędu Pracy skierowanie więc chyba logiczne że PJ jest mu potrzebne do pracy, a pani/pan doktor wypisał mu na 5 lat żeby nie przychodził drugi raz po badania jak zda KW.

Orzeczenie lekarskie do wydania prawa jazdy dostajemy na podstawie ustawy prawo o ruchu drogowym (moze byc bezterminowe).
Orzeczenie do pracy, dostajemy na podstawie kodeksu pracy lub ustawy o transporcie drogowym (tutaj sa na max 5lat).

Z tego co kolega pisal wyzej, jak dla mnie jasno wynika, ze kolega dostal orzeczenie na podstawie pord na 5 lat mimo iz mogl dostac bezterminowe.

Oczywiście można nie mieć ograniczeń zdrowotnych a mieć prawko terminowe, bo kierowcy zawodowi przechodzą je co 5 lat. Jeżeli ktoś zrobił PJ 'hobbistycznie' tak jak ja, czyli nie pracuje jako kierowca to PJ ma bezterminowo.

Prosze bardzo, przyklad orzeczenia lekarskiego na podstawie ustawy pord na "amatorskie" prawo jazdy kat. B, bez ograniczen, wydane terminowo (na 10 lat).

Obrazek
qwer0

Postprzez Costi » środa 24 sierpnia 2011, 10:39

Ale Ty nie rozumiesz czym jest KW ? On będzie musiał ją przejść bo będzie jeździł zawodowo. W kolumnie 12 w PJ będzie miał wbite 95- kod potwierdzający wpis z tytułu ukończenia kwalifikacji wstępnej/uzupełniającej lub szkolenia okresowego oraz datę ważności KW lub szkolenia okresowego. A w kolumnie 11 data, do której lekarz wystawił orzeczenie lekarskie – właśnie na 5 lat. Nie możesz być kierowcą zawodowym z bezterminową datą ważności nawet jak masz super stan zdrowia. Przechodzisz co 5 lat badania i psychotesty bo takie jest prawo. Z tego powodu lekarz mu wystawił badania na 5 lat.

Teraz już rozumiesz ? Bo jak pisałeś "Orzeczenie lekarskie do wydania prawa jazdy dostajemy na podstawie ustawy prawo o ruchu drogowym (moze byc bezterminowe). " i z tym się zgadzam ale lekarz mu wystawił od razu takie do kwalifikacji żeby nie przychodził 2x razy bo UP nie zapłaci mu za podwójne takie same badania.

Ja nie kwestionuje tego, że można nie mieć ograniczeń zdrowotnych a mieć terminowe PJ ale zrozum że tu chodzi o ZAWODOWE prawo jazdy i cała sprawa się rozbija o KW.

I nie ma znaczenia czy mu lekarz wystawił orzeczenie na 8, 20, 50 czy 68 lat bo on będzie jeździł zawodowo i będzie przechodził badania co 5 lat.

Ty patrzysz na to z perspektywy, że PJ kat. C będzie mu potrzebna aby jeździć prywatną ciężarówką na zakupy, a jak on dostał skierowanie z UP to chyba jest mu potrzebne do pracy, chyba logiczne.
Costi

Postprzez qwer0 » środa 24 sierpnia 2011, 12:46

ale lekarz mu wystawił od razu takie do kwalifikacji żeby nie przychodził 2x razy bo UP nie zapłaci mu za podwójne takie same badania.

Ale pleciesz.
Kolega wyzej chyba wyraznie napisal, na co go skierowal UP
Urząd pracy wysłał mnie na kurs kat. C prawa jazdy.

Mialoby to racje bytu, gdyby juz posiadal uprawnienia.
Uprawnien jeszcze nie posiada, a jako osoba ubiegajaca sie o pj, zeby przystapic do egzaminu na pj musi miec badania na podstawie ustawy pord.

Jesli lekarz chce mu dogodzic, to powinien wystawic 2 orzeczenia.
Jedno na podstawie ustawy pord (moze byc bezterminowe), a drugie na podstawie kodeksu pracy, czy tam ustawy o transporcie drogowym (max 5lat).

Jeszcze jedna kwestia, a mianowicie nie wszystkie WK uznaja badania do KW zrobione przed KW - gdyby bylo tak jak piszesz, to lekarz tak by zalatwil kolege wyzej, ze badanie robilby na darmo, bo do niczego by mu sie takie orzeczenie nie przydalo.
qwer0

Postprzez Costi » środa 24 sierpnia 2011, 13:30

qwer0 napisał(a):
ale lekarz mu wystawił od razu takie do kwalifikacji żeby nie przychodził 2x razy bo UP nie zapłaci mu za podwójne takie same badania.

Ale pleciesz.
Kolega wyzej chyba wyraznie napisal, na co go skierowal UP
Urząd pracy wysłał mnie na kurs kat. C prawa jazdy.

Mialoby to racje bytu, gdyby juz posiadal uprawnienia.
Uprawnien jeszcze nie posiada, a jako osoba ubiegajaca sie o pj, zeby przystapic do egzaminu na pj musi miec badania na podstawie ustawy pord.

Jesli lekarz chce mu dogodzic, to powinien wystawic 2 orzeczenia.
Jedno na podstawie ustawy pord (moze byc bezterminowe), a drugie na podstawie kodeksu pracy, czy tam ustawy o transporcie drogowym (max 5lat).

Jeszcze jedna kwestia, a mianowicie nie wszystkie WK uznaja badania do KW zrobione przed KW - gdyby bylo tak jak piszesz, to lekarz tak by zalatwil kolege wyzej, ze badanie robilby na darmo, bo do niczego by mu sie takie orzeczenie nie przydalo.

Poczytaj sobie historie ludzi, którzy zrobili badania po kursie KW i wywalili kilka tysięcy w błoto:
http://www.wagaciezka.com/viewtopic.php?f=47&t=32030

Bez urazy ale jak nie wiesz, to się nie wypowiadaj. Realia są takie, że lekarze od razu wystawiają orzeczenia do PJ zawodowego. W moim przypadku pani doktor się pytała, czy będę robił od razu po zdaniu PJ kwalifikacje to mi od razu wystawi, bo kto mądry będzie płacił 2 razy po 200zł za te same badania ? Jak sądzisz, autorowi tematu UP zapłaci 400zł skoro może je mieć za 200zł ?

Jeżeli Ty nie rozumiesz, że urząd pracy ma na celu pomoc w znalezieniu pracy a nie zrobienie kat. C 'hobbistycznie' to ja nie będę z Tobą dyskutował. Czy to jet takie trudne, żeby zrozumieć że on będzie pracował w transporcie i będzie musiał przechodzić badania co 5 lat, wiec co za róznica czy lekarz mu wystawi na 5 , 10 czy 58 lat ? Nie potrafisz objąć tego rozumem ?
Costi

Postprzez mk61 » środa 24 sierpnia 2011, 14:46

Costi napisał(a):W kolumnie 12 w PJ będzie miał wbite 95- kod potwierdzający wpis z tytułu ukończenia kwalifikacji wstępnej/uzupełniającej lub szkolenia okresowego oraz datę ważności KW lub szkolenia okresowego. A w kolumnie 11 data, do której lekarz wystawił orzeczenie lekarskie – właśnie na 5 lat.

No właśnie też nie bardzo. Nie wiem, jak to u innych wygląda, ale u mnie i w 11 i w 12 widnieje taka sama data, czyli 5 lat po ukończeniu szkolenia (badania zrobione kilka dni po szkoleniu).

Poza tym, qwer0 Ci wszystko wyjaśnił. To są badania do PJ, więc mogą być bezterminowe. I jakoś mało interesujące jest to, że "lekarz chciał dobrze". Pomyliły mu się podstawy prawne, na które powinien patrzeć i ograniczył chłopakowi uprawnienia.
Costi napisał(a):Jeżeli Ty nie rozumiesz, że urząd pracy ma na celu pomoc w znalezieniu pracy a nie zrobienie kat. C 'hobbistycznie' to ja nie będę z Tobą dyskutował.

Ja nie rozumiem, po co urząd pracy funduje kurs na PJ kat. C, skoro same uprawnienia są bezużyteczne. A z drugiej strony wiem, że urzędy pracy niechętnie sponsorują aż dwa kursy (co w tym przypadku powinno mieć miejsce - PJ + KW). Wychodzi więc na to, że:
a) Kolegę lubią w urzędzie i zafundują mu dwa kursy;
b) Pracodawca podpisał papier, że przyjmie go, jeśli uzyska tylko PJ kat. C;
c) Coś pokręcili, nie doczytali przepisów, że PJ to nie wszystko i wyłożyli kasę właśnie na "hobbystyczne" PJ.
qwer0 napisał(a):Jeszcze jedna kwestia, a mianowicie nie wszystkie WK uznaja badania do KW zrobione przed KW

A dupa tam. :) Badania do KW muszą być zrobione przed uzyskaniem certyfikatu i tyle. Jeśli urzędnikowi coś nie pasuje, to niech się trochę podszkoli w swoim "fachu".
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Costi » środa 24 sierpnia 2011, 15:01

No właśnie też nie bardzo. Nie wiem, jak to u innych wygląda, ale u mnie i w 11 i w 12 widnieje taka sama data, czyli 5 lat po ukończeniu szkolenia (badania zrobione kilka dni po szkoleniu).

http://www.kwalifikacja-wstepna.pl/wpis ... _jazdy.php

To, że u Ciebie jest taka sama, nie znaczy, że u wszystkich.

Poza tym, qwer0 Ci wszystko wyjaśnił. To są badania do PJ, więc mogą być bezterminowe. I jakoś mało interesujące jest to, że "lekarz chciał dobrze". Pomyliły mu się podstawy prawne, na które powinien patrzeć i ograniczył chłopakowi uprawnienia.

Przeczytaj cały temat, to qwer0 twierdzi, że nie mogą być bezterminowe. Ja jakoś mam kat. C bezterminowo, więc próbuje mu udowodnić, że tak jest. On pokazuje jakieś zaświadczenie lekarskie, gdzie ktoś bez ograniczeń ma terminowe prawko.

Ja nie rozumiem, po co urząd pracy funduje kurs na PJ kat. C, skoro same uprawnienia są bezużyteczne. A z drugiej strony wiem, że urzędy pracy niechętnie sponsorują aż dwa kursy (co w tym przypadku powinno mieć miejsce - PJ + KW). Wychodzi więc na to, że:
a) Kolegę lubią w urzędzie i zafundują mu dwa kursy;
b) Pracodawca podpisał papier, że przyjmie go, jeśli uzyska tylko PJ kat. C;
c) Coś pokręcili, nie doczytali przepisów, że PJ to nie wszystko i wyłożyli kasę właśnie na "hobbystyczne" PJ.

Jeżeli ktoś spełnia odpowiednie warunki, to sponsorują mu PJ kat.C i KW.
Costi

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców