Szkolenie praktyczne kat. A

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Szkolenie praktyczne kat. A

Postprzez mk61 » środa 13 kwietnia 2011, 20:30

Sezon się zaczyna, więc co raz więcej motocyklistów. I uprawnionych i starających się o uprawnienia.
I tutaj zastanawia mnie jedna rzecz.
Czy są jakieś przepisy mówiące o tym, w jaki sposób ma jechać instruktor?
Zauważyłem, że na ulicach w tym temacie panuje samowolka. Moje spostrzeżenia:
1. Kursant na motocyklu przed instruktorem na motocyklu (według mnie najbardziej sensowna opcja).
2. Kursant na motocyklu przed samochodem nauki jazdy wyposażonym w tablicę [L] oraz żółte światło błyskowe.
3. Jak wyżej, z tym, że pojazd instruktora nie posiada [L] na dachu. Tylko samo żółte światło błyskowe.
4. Kursant na motocyklu przed samochodem OSK wyposażonym tylko w [L]. Jeśli dobrze pamiętam, to jest to też wariant stosowany przez WORD Szczecin.
5. Kursant na motocyklu przed samochodem... Jakimś tam. Tyle, że z żółtym światłem błyskowym. Ani [L], ani oklejenia "barwami" OSK na pojeździe - nic.
6. No i rodzynek. Samochód w "barwach" OSK. Bez żółtego światła błyskowego, bez [L] oraz... Przed kursantem na motocyklu.

Czy jakiekolwiek przepisy choć trochę regulują te sytuacje? Przyznam. że ten ostatni przypadek wydał mi się brakiem profesjonalizmu, bo widoczność instruktora przez lusterka jest zdecydowanie gorsza, aniżeli by kontrolował sytuację jadąc za kursantem.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Re: Szkolenie praktyczne kat. A

Postprzez bobpl » środa 13 kwietnia 2011, 21:26

sam tez na slasku widze pare motorków, ktore sie kulaja za elkami osrodkowymi. Ze juz nie wspomne o tym, ze instruktor musi miec oczy dookola glowy i uwazac czy kursant nie zaliczy gleby albo nie wpusci jakiegos balwana.
Wg mnie najsensowniejsza jest jazda instruktora za kursantem, gdyby kursant sie zamotal zawsze instruktor stanie i pomoze. Jak jedzie z przodu to nie ma jak.
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez gosiawin » czwartek 14 kwietnia 2011, 10:08

Zapomniałeś jeszcze o wersji "kursant + instruktor na jednym motocyklu". Takie coś też juz widziałam:)
gosiawin

Postprzez mk61 » piątek 15 kwietnia 2011, 11:33

gosiawin napisał(a):Zapomniałeś jeszcze o wersji "kursant + instruktor na jednym motocyklu".

Takich odważnych to nie widziałem. :D

Ponawiam pytanie. Czy jakiekolwiek przepisy regulują choć odrobinę zachowanie instruktorów, czy wolna amerykanka?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez ks-rider » piątek 15 kwietnia 2011, 18:05

mk61 napisał(a):Takich odważnych to nie widziałem. :D

No od czasu do czasu wpada tu taki jeden z partyzanta :mrgreen: Najlepiej w calej Polsce szkoli - przynajmniej tak twierdzi.

mk61 napisał(a):Ponawiam pytanie. Czy jakiekolwiek przepisy regulują choć odrobinę zachowanie instruktorów, czy wolna amerykanka?

Z tego co wiem przepisy tego nie reguluja

:wink:
ks-rider

Postprzez mk61 » niedziela 17 kwietnia 2011, 19:16

ks-rider napisał(a):Z tego co wiem przepisy tego nie reguluja

Szkoda... Dziękuję. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez drill » piątek 22 kwietnia 2011, 23:06

mk61 napisał(a):
gosiawin napisał(a):Zapomniałeś jeszcze o wersji "kursant + instruktor na jednym motocyklu".

Takich odważnych to nie widziałem. :D

A czemu odważnych? Wystarczy odpowiednio sie przygotować.....http://img860.imageshack.us/i/dsc00844l.jpg/
http://img27.imageshack.us/i/dsc00842k.jpg/ :)
drill

Postprzez ks-rider » sobota 23 kwietnia 2011, 07:45

drill napisał(a):A czemu odważnych? Wystarczy odpowiednio sie przygotować.....http://img860.imageshack.us/i/dsc00844l.jpg/
http://img27.imageshack.us/i/dsc00842k.jpg/ :)

Rozumiem, ze ten pojazd ma homologacje, bo jakos umknelo mi aby Suzuki cos takiego wypiuscila seryjnie na rynek ! :mrgreen:

ks-rider

Powrót do Szkolenie kierowców