kara pieniężna w osk

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

kara pieniężna w osk

Postprzez waldek415 » niedziela 27 marca 2011, 01:17

witam to mój pierwszy post na tym forum :D otóż dostałem dziś karę w wysokości 30zł za to że nie chciałem jeździć motorem 2h bo padał śnieg z deszczem a instruktor mówił że nie jest źle nie chciałem jeździć w taką pogodę bo już jestem przeziębiony a co by było po 2h jazdy motorem przy 10 stopniach i padającym śniegu z deszczem. Czy osk ma prawo do nałożenia kary ? czy mogę żądać od nich jakiś regulamin/umowę w której jest zapisane że mogą nałożyć karę pieniężną oczywiście na którą się zgodziłem ale nic takiego nie podpisywałem więc czy muszę to zapłacić czy po prostu olać i czy mogę od nich wymagać na jakich podstawach dali mi tą kare i gdzie jest to zapisane ? instruktor powiedział że muszę to zapłacić gdyż jest do mojej dyspozycji a teraz będzie siedział a ma niby ma za to zapłacone
waldek415

Re: kara pieniężna w osk

Postprzez michooo » niedziela 27 marca 2011, 12:51

Nie wiem czemu ktoś nazwał to karą, może mają w regulaminie taki zapis...

W każdym razie, OSK straciłby kasę przez Twoją głupotę i ktoś powinien za to zapłacić. Głupotę w sensie nie odwołania przynajmniej dzień wcześniej jazd, tylko zrobienia tego w ostatniej chwili. Przecież można sobie ustawić jazdy w dogodniejszym terminie albo przesunąć je wcześniej, żeby w tę lukę wcisnęli innego kursanta. Instruktor nie siedzi dla przyjemności i charytatywnie, ma płacone za godzinę.

Ja zdając B zimą też przekładałem jazdy. Tylko na zasadzie: dziś spadło 15 cm śniegu, całe centrum jest zakorkowane, więc odwołuje jutrzejszą jazdę żeby nie stać 2h w korku.
michooo

Postprzez waldek415 » niedziela 27 marca 2011, 14:52

wiesz dzień wcześniej nie padał deszcz z śniegiem a przed jazdą na motor miałem 2 godz. na B to tylko kropiło pod koniec jazdy zaczął ostro padać śnieg z deszczem a byłem już na placu więc poszedłem do biura powiedzieć że w taką pogodę nie chcę jeździć a miałem wyjeżdżone 2h na placu a mieliśmy jechać na miasto w taką pogodę wiadomo można się wywalić nigdy nie dosiadałem takiej maszyny co innego jak bym już jeździł na mieście a czy zapłacę to się jeszcze okaże może lepiej pogadam z właścicielem ośrodka a nie z pracownikami co niektórzy nie są mili a ośrodek jeden z większych w mieście z pełnowymiarowym placem powinni zrozumieć kursanta że się boi jeździć pierwsze godziny w takich warunkach
waldek415

Postprzez cman » niedziela 27 marca 2011, 17:33

A Ty nie powinieneś zrozumieć instruktora, że ma dzięki temu 2 godziny w plecy?
cman

Postprzez sankila » niedziela 27 marca 2011, 20:37

waldek415 napisał(a):Czy osk ma prawo do nałożenia kary ?instruktor powiedział że muszę to zapłacić gdyż jest do mojej dyspozycji a teraz będzie siedział a ma niby ma za to zapłacone
Musiałbyś zapłacić, gdybyś nie pojechał z własnej winy. Ale w naszych warunkach klimatycznych jednoślady są pojazdami sezonowymi, dlatego nie robi się kursów w zimie. W złych warunkach nie jeżdżą nawet motocyklisci, a tym bardziej nie zaczyna się nauki jazdy. Rozliczenia finansowe wewnątrz OSK to nie Twój problem. Zapewne jest wystarczająco dużo zagadnień teoretycznych, które można było omówić przez te dwie godziny.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez michooo » poniedziałek 28 marca 2011, 00:41

W Łodzi egzaminy na A ruszyły 3.03, pewnie osk też miały przerwę zimową. Mimo to, jest szansa, że w marcu będzie zła pogoda i spadnie śnieg.

Zatem trzeba to przewidzieć i być może robić kurs latem albo ogarniać sytuację za oknem z pewnym wyprzedzeniem i nie dezorganizować ludziom pracy.
michooo

Powrót do Szkolenie kierowców