zagraniczni kursanci

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

zagraniczni kursanci

Postprzez sonix » niedziela 14 listopada 2004, 18:34

Pytanie do instruktorów. Czy mozna szkolić ludzi z innego państwa i na jakich zasadach. Czy to może być dowolne państwo np. Ukraina, Rosja Czechy, Hiszpania itp czy tylko kraje UE?
sonix

Postprzez lalamido » niedziela 14 listopada 2004, 20:56

mozna szkolic ile chcesz jak tylko znasz język.
Aby podszedł do egzaminu w PL to musi byc zameldowany w naszym kraju conajmniej przez 160 dni ( około).
Tyle mi wiadomo
lalamido

Postprzez ella » niedziela 14 listopada 2004, 22:33

Czy to może być dowolne państwo np. Ukraina, Rosja Czechy, Hiszpania itp czy tylko kraje UE?

A po co innym z poza UE, robić u nas kurs i zdawać na prawko jak ono jest u nich nie wazne :wink: :D
Ma to tylko sens dla ludzi z krajów UE, gdzie nasze prawko jest ważne.
ella
Moderator

Postprzez muczo » poniedziałek 15 listopada 2004, 22:50

czy moga zdawac to nie wiem :P ale napewno moge robic kurs mój znajomy prowadzi taki kurs z grupa niemcow opłaca im sie przyjechac pomieszkac w Polsce i wrocic bo u niech kurs kosztuje około 1500 euro
muczo

Postprzez ella » poniedziałek 15 listopada 2004, 23:30

czy moga zdawac to nie wiem

Podobno już mogą w Szczecinie

W Szczecinie prawo jazdy dla obcokrajowców
Obywatele innych państw należących do Unii Europejskiej mogą już w Szczecinie otrzymywać prawa jazdy. Do tej pory, z powodu niejasnych przepisów, takich dokumentów nie dostawali. Prezydent zdecydował, żeby im je wydawać. Starostwo wydaje prawo jazdy osobom zameldowanym na stałe w powiecie lub tymczasowo. Muszą one uzasadnić, dlaczego nie mogą otrzymać dokumentu z własnego urzędu. Według ustawy, podstawą może być np. uczęszczanie na terenie powiatu do szkoły, odbywanie służby wojskowej bądź zatrudnienie. Starosta sam rozstrzyga, czy wydać prawo jazdy. Unijne dyrektywy (te u nas jeszcze nie obowiązują) stanowią natomiast, iż osobom zameldowanym czasowo prawa jazdy powinny być wydawane dopiero po udowodnieniu przez nie zamieszkiwania na terenie wybranej gminy przez minimum 185 dni w roku.

ella
Moderator

Powrót do Szkolenie kierowców