Czyzby miala nastapic poprawa w OSK???? Oto ciekawy link
http://moto.onet.pl/1605104,1,powstanie ... tml?node=2
Co sadzicie o tym pomysle?????
przez oohhh » czwartek 25 marca 2010, 23:56
przez lith » piątek 26 marca 2010, 00:07
przez ks-rider » piątek 26 marca 2010, 08:34
przez agatka 2001 » sobota 27 marca 2010, 15:50
przez ks-rider » sobota 27 marca 2010, 16:07
agatka 2001 napisał(a): A niby to dlaczego instruktorzy mają odpowiadać za późniejsze postępy w jeździe swoich kursantów?
agatka 2001 napisał(a):Przecież instruktor przygotowuje danego kursanta do egzaminu,
agatka 2001 napisał(a):Zresztą takie rankingi też nie są miarodajne.
Załóżmy że w jednym OSK w ciągu roku szkoliło się 100 osób i połowa zdała za pierwszym razem, a w innym OSK uczyło się 10 osób i wszystkie zdały za pierwszym razem. Taki od razu ma 100% zdawalności, ale kursantów znacznie mniej. Dlatego te rankingi nie są do końca sprawiedliwe.
agatka 2001 napisał(a):A co do zdawalności egzaminu za pierwszym podejściem to ma na to wpływ szereg czynników m.in.: wiedza i umiejętności kandydata na kierowcę, jego predyspozycje do prowadzenia pojazdów, stres jaki mu towarzyszy, podejście egzaminatora, warunki atmosferyczne i sytuacja panująca na drodze. Nie można tego wszystkiego wrzucić do jednego worka i całą odpowiedzialność zrzucić na instruktora, nie tędy droga.
przez lith » sobota 27 marca 2010, 16:16
przez agatka 2001 » sobota 27 marca 2010, 22:27
ks-rider napisał(a):agatka 2001 napisał(a): A niby to dlaczego instruktorzy mają odpowiadać za późniejsze postępy w jeździe swoich kursantów?
Przepraszam, ale gdzie wyczytalas, ze instruktor bedzie za to odpowiadal ?
Jak podano w poniższym artykule:
W Centralnej Ewidencji Kierowców mają znaleźć się informacje o tym, jak młodzi kierowcy (z uwzględnieniem OSK, w którym odbywał się kurs) radzą sobie po egzaminie: czy mieli wypadki lub kolizje, czy popełnili wykroczenia drogowe. Na podstawie tych danych każdy starosta będzie zobowiązany stworzyć statystyki uwzględniające wyniki pracy ośrodków i instruktorów. Te, które będą źle uczyć, będą częściej kontrolowane. Najgorsze szkoły mogą zostać zamknięte.
Nie chodzi mi o jednego instruktora tylko o cały OSK.agatka 2001 napisał(a):Przecież instruktor przygotowuje danego kursanta do egzaminu,
To Ty przygotowujesz kursanta do egzaminu ? Ja w odroznieniu ucze go jazdy, przy okazji zdaje egzamin.
Oczywiście, że instruktor uczy kursanta jazdy oraz przepisów, więc nie łap mnie za słowa, bo przygotować kursanta do egzaminu to inaczej nauczyć go dobrze jeździćagatka 2001 napisał(a):Zresztą takie rankingi też nie są miarodajne.
Załóżmy że w jednym OSK w ciągu roku szkoliło się 100 osób i połowa zdała za pierwszym razem, a w innym OSK uczyło się 10 osób i wszystkie zdały za pierwszym razem. Taki od razu ma 100% zdawalności, ale kursantów znacznie mniej. Dlatego te rankingi nie są do końca sprawiedliwe.
przez ks-rider » niedziela 28 marca 2010, 09:58
agatka 2001 napisał(a):Jak podano w poniższym artykule:
Te, które będą źle uczyć, będą częściej kontrolowane. Najgorsze szkoły mogą zostać zamknięte.
agatka 2001 napisał(a):Oczywiście, że instruktor uczy kursanta jazdy oraz przepisów, więc nie łap mnie za słowa, bo przygotować kursanta do egzaminu to inaczej nauczyć go dobrze jeździć
przez piotrekbdg » niedziela 28 marca 2010, 10:09
Oczywiście, że instruktor uczy kursanta jazdy oraz przepisów, więc nie łap mnie za słowa, bo przygotować kursanta do egzaminu to inaczej nauczyć go dobrze jeździć
przez oohhh » niedziela 28 marca 2010, 13:21
przez lith » niedziela 28 marca 2010, 15:01
oohhh napisał(a):jakie kategorie musi spelnic kandydat na instruktora aby muc uczyc jezdzic-niewielkie!!!!!
Instruktorzy w Polsce przygotowuja do EGZAMINU bo jak po 30 godzinach mozna sie nauczyc jezdzic skoro wiekszasc czasu spedza sie na placu na manewrach. [...]odbebnic godziny i do widzenia.Poprostu niedba sie o kursanta
Nie bardzo sobie wyobrażam jak osk miałby się interesować mna w tej chwili. Pewnie jakbym spotkał instruktora na mieście to byśmy chwilę pogadali, pochwaliłbym sie, że mam furkę i tyle. Jak z każdą inną szkołą.osk nie interesuje sie dalszym losem swojch kursantow
przez piotrekbdg » niedziela 28 marca 2010, 15:23
Odpowiedzcie sobie sami na pytanie jakie kategorie musi spelnic kandydat na instruktora aby muc uczyc jezdzic
osk nie interesuje sie dalszym losem swojch kursantow
przez oohhh » niedziela 28 marca 2010, 17:57
przez lith » niedziela 28 marca 2010, 18:27
przez ks-rider » niedziela 28 marca 2010, 19:14
lith napisał(a): To w Polsce jest to samo, tyle, ze minimum wynosi 30h ;] Też Cię instruktor może dopuścić do egzaminu, ale nie musi. Tez możej jezdzic w dniu egzaminu, tez możesz sobie zażyczyć egzamin z instruktorem
lith napisał(a):Jakby u nas było min. 12h to już widzę te tematy: 'wyjeździłem 12h, a osk nie chce mnie dopuścić do egzaminu. Czy chcą mnie orżnąć?'
lith napisał(a):... jednak myślę, że 'nieco' nieobiektywną.