Primo, jakie prawo jazdy interesują Ciebie?
Secondo, pracowałeś, pracujesz, jakie masz doświadczenie w takiej branży, jesteś długo zarejestrowany w UP?
Jak pisałem w wątku wcześniej;
"Co do prawka z UP, teraz sprawa pogorszyła się, nie ma już grupowych szkoleń, pozostały wyłącznie indywidualne, czyli musisz mieć tzw. gwarancję zatrudnienia po kursie. Tak jest w przypadku praw jazdy.
Ja pomimo, iż taką posiadałem, nie załapałem się, urząd jak to w Polsce, robi same problemy, stawia mnóstwo wymagań. Pomimo, iż formalnie wszystko miałem wzorowo, jakaś babeczka z biurkiem, podczas rozmowy, stwierdziła, że nie mam odpowiedniego doświadczenia, mam sobie szukać pracy np. z B.."
Musisz zarejestrować się w UP, zanosisz papiery gdzie robiłeś wcześniej, inne biurokratyczne badziewia, NIE możesz uczyć się w normalnym trybie ( wyłącznie zaoczne ), gdy spełnisz formalności, o których dokładnie wyjaśnia w UP, dostajesz status bezrobotnego.
Później, pobierasz dokument który wygląda tak:
http://pup.katowice.ibip.pl/public/get_ ... ?id=195720
Czyli uzasadniasz dlaczego chcesz dane prawko i znajdujesz miejsce pracy, które gwarantuje UP, że później zatrudni Cię po danym kursie.
Składasz w okienku podawczym, oczekujesz na rozpatrzenie formalności, jeśli wszystko gra, później zapraszają Cię osobiście, prowadzą testy i wywiad, czy do tego nadajesz się, z góry powiem Tobie że wymagania są SPORE, chętnych wielu, sporo wniosków odpada. Oni też mają ograniczoną pulę pieniędzy na kursy. Musisz być bardzo powiązany z takimi sprawami albo w mega ciężkiej sytuacji na rynku pracy. Jeśli to zaliczysz, a rzadko kiedy się to zdarza, wniosek idzie dalej, rozpatrują go w innych aspektach. Po wszystkim przyznają kurs ( OSK wybiera UP ). Trwa to około miesiąca jak nie trochę więcej. Stopień dofinansowania to zazwyczaj 100% albo 50%.
Jeśli coś pominąłem, pytaj dokładnie, to taka wersja minimalna :)