dofinansowanie kategorii / kwalifikacji wstepnej z U P

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

dofinansowanie kategorii / kwalifikacji wstepnej z U P

Postprzez babu » środa 17 marca 2010, 23:34

witam
czy ktoś z was korzystał z dofinansowania kategorii prawa jazdy lub kwalifikacji wstępnej podobno dają 70-80 % w przypadku kw jest to duża suma dofinansowania jakie wymogi trzeba spełnić lub co napisać ?

jak ktoś dostał z up może mi wyjaśnić krok po kroku
06.03.2010 - teoria (+) - 18 lat i 9 dni
06.03.2010 - plac(+) miasto (+) - 18 lat i 9dni

16/03/10 trwa postępowanie
22/03/10 do odbioru i odebrane

ZDANE ZA 1 RAZEM !!!
babu

Postprzez Jelczuu » czwartek 18 marca 2010, 12:08

Primo, jakie prawo jazdy interesują Ciebie?
Secondo, pracowałeś, pracujesz, jakie masz doświadczenie w takiej branży, jesteś długo zarejestrowany w UP?

Jak pisałem w wątku wcześniej;
"Co do prawka z UP, teraz sprawa pogorszyła się, nie ma już grupowych szkoleń, pozostały wyłącznie indywidualne, czyli musisz mieć tzw. gwarancję zatrudnienia po kursie. Tak jest w przypadku praw jazdy.
Ja pomimo, iż taką posiadałem, nie załapałem się, urząd jak to w Polsce, robi same problemy, stawia mnóstwo wymagań. Pomimo, iż formalnie wszystko miałem wzorowo, jakaś babeczka z biurkiem, podczas rozmowy, stwierdziła, że nie mam odpowiedniego doświadczenia, mam sobie szukać pracy np. z B.."

Musisz zarejestrować się w UP, zanosisz papiery gdzie robiłeś wcześniej, inne biurokratyczne badziewia, NIE możesz uczyć się w normalnym trybie ( wyłącznie zaoczne ), gdy spełnisz formalności, o których dokładnie wyjaśnia w UP, dostajesz status bezrobotnego.
Później, pobierasz dokument który wygląda tak:
http://pup.katowice.ibip.pl/public/get_ ... ?id=195720
Czyli uzasadniasz dlaczego chcesz dane prawko i znajdujesz miejsce pracy, które gwarantuje UP, że później zatrudni Cię po danym kursie.
Składasz w okienku podawczym, oczekujesz na rozpatrzenie formalności, jeśli wszystko gra, później zapraszają Cię osobiście, prowadzą testy i wywiad, czy do tego nadajesz się, z góry powiem Tobie że wymagania są SPORE, chętnych wielu, sporo wniosków odpada. Oni też mają ograniczoną pulę pieniędzy na kursy. Musisz być bardzo powiązany z takimi sprawami albo w mega ciężkiej sytuacji na rynku pracy. Jeśli to zaliczysz, a rzadko kiedy się to zdarza, wniosek idzie dalej, rozpatrują go w innych aspektach. Po wszystkim przyznają kurs ( OSK wybiera UP ). Trwa to około miesiąca jak nie trochę więcej. Stopień dofinansowania to zazwyczaj 100% albo 50%.

Jeśli coś pominąłem, pytaj dokładnie, to taka wersja minimalna :)
Jelczuu

Postprzez babu » czwartek 18 marca 2010, 13:01

po primo interesuje mnie kat c + k w
po secundo nie pracowałem nigdzie nie mam doświadczenia ledwo b zdałem zarejestrowany w up jestem nie cały 1 miesiąc

bardziej interesowało by mnie dofinansowanie K W gdyż koszt większy w warszawie koło 6000 zł kat c sam mogę sobie sponsorować w jednym osk przeczytałem ze dofinansują 70-80 % '' - szkolenia dofinansowane są w wysokość 70%-80%
(cena za kurs 850 -1300 zł !) '' na KW i podobno wystarczy złożyć wniosek o dofinansowanie podobno rozpatrują ponad 60 % pozytywnie ale nie wiem czy trzeba mieć gwarancje zatrudnienia nie pytałem się o to
06.03.2010 - teoria (+) - 18 lat i 9 dni
06.03.2010 - plac(+) miasto (+) - 18 lat i 9dni

16/03/10 trwa postępowanie
22/03/10 do odbioru i odebrane

ZDANE ZA 1 RAZEM !!!
babu

Postprzez Jelczuu » czwartek 18 marca 2010, 16:37

Tak, na pewno łatwiej będzie dostać pieniądze na kwalifę, niż na całe prawko. Powinni ją inaczej rozpatrywać, toż to jesteś już kierowcą. Niemniej to jest polski urząd, będą wzbraniali się przed każdą pomocą, wywijali się od współpracy.
Warto mieć oko na szkolenia z unijne dukaty, jak w Twoim przykładzie :)
Przynajmniej tak jest w moim urzędzie, że robią kursy z zagwarantowaniem, u Ciebie raczej też tak jest, najlepiej zapytaj :)
Raczej nie jest trudno dostać taką gwarancję, ja wchodząc do kilku przedsiębiorstw miałem od razu, z buta, miałem wszystko bezproblemowo wypisane w kadrach.
Gdy zrobisz prawko, zgłoś to w UP, przejdź po paru państwowych firmach z pracą z C, zbierz dokumenty i startuj.
Ja właśnie robię podobnie, indywidualnie prawko i później będę starał się z UP albo w formie lojalki.
Poszukaj uważnie KW, ja znalazłem u mnie na Śląsku kwalifę za 4000, wszystko w niej jest opłacone (egzaminy, materiały).
Jelczuu

Postprzez BlueDevil » czwartek 18 marca 2010, 16:55

kazdy UP dziala niezaleznie i na podstawie swojego regulaminu dzieli kasa
to co przejdzie w jednym urzedzie moze nie przejsc w innym
jesli chcesz indywidualne szkolenie to musisz miec gwarancje zatrudnienia, np w przypadku mojego UP az od 3 roznych pracodawcow
BlueDevil

Postprzez Jelczuu » czwartek 18 marca 2010, 17:01

Indywidualne czyli prawo jazdy, gwoli ścisłości. Dokładnie, w niektórych biedniejszych regionach są dotacje z UE. Po Warszawie, spodziewałbym się najgorszego.
Aczkolwiek, spróbuj, nic nie tracisz :wink:
Jelczuu

Re: dofinansowanie kategorii / kwalifikacji wstepnej z U P

Postprzez placek182 » wtorek 29 listopada 2011, 15:07

witam,
mam też pytanie co do dofinansowania prawa jazdy kat. D+przewóz osób jestem bezrobotny prawie juz rok skladalem juz do UP dwa razy podanie o dofinansowanie z zapewnieniem zatrudniena oczywiscie dwa razy juz mi przyszlo na NIE... Co mam zrobic?? Sa jakies biura czy placówki które tym sie zajmuja zeby przez UP zalatwili taki kurs zeby to jakos przypilnowali czy cos innego??Jakis inny sposób moze macie?? Prosze o odpowiedzi albo tu na stronie albo na meila jaceklodej@wp.pl

okolice Kielc
placek182

Postprzez mk61 » wtorek 29 listopada 2011, 16:27

W urzędzie powinni Ci wytłumaczyć co robić, żeby dostać. U mnie dają tylko jeden kurs, więc albo D, albo KW. Jeśli masz pracodawcę - bardzo dobrze. A może wszedłbyś z nim w układ, żeby to on wyłożył Ci na jeden kurs, a drugi z UP? Mi w urzędzie babka wszystko wyjaśniła, co mam robić i na jakich warunkach. U mnie te warunki to tylko jeden kurs i nie droższy niż 2000zł. Jeśli będzie droższy, to jest też opcja zafundowania, ale różnicę trzeba samemu dopłacić. Pogadaj z pracodawcą, albo poszukaj jakiejś bardziej kompetentnej urzędniczki, która Ci wyjaśni zasady przyznawania szkoleń w Twoim UP. Biura ułatwiające sprawy urzędowe nie istnieją. Takie sprawy załatwiasz sam, a jakiekolwiek biura mogą Ci tylko pomóc w napisaniu biznes-planu, wniosków itp.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez NORBERTS » środa 17 kwietnia 2013, 16:58

Witam.Kat D: w moim przypadku wyglądało to tak:
1.zarejestrowanie w PUP
2.wypełnienie wniosku o szkolenie trzeba napisać dobra bajkę bo inaczej nie przejdzie
3. karteczka na której podbija się nasz przyszły pracodawca oddajemy do PUP.(uprawdopodobnienie)
4. czekałem ze 2,5 tygodnia na skierowanie na badania lekarskie
5. w międzyczasie wyszedł cyrk z moim wiekiem nie podobało się ze mam 26 warunkiem było 25. zrobiłem do pani rekrutującej oczy jak kotek w shreku ;-)) po kilku dniach dowiedziałem się że rozciągną mi barierę wiekową do 26.Radość ujjjj
6.sfinansowali 100% oddali za dojazdy do tego stypendium

Ale o świadectwo dla kat D tu musiałem walczyć mieczami-migali się że na jedną osobę muszą wydać ok 9 tyś razem z prawkiem- ale ja spokojnie tłumaczę że co mam pustym autobusem jeździć a oni swoje. w końcu udało się wszystko zdane można jeździć.

na koniec: Fundusze unijne są dla bogatych cierpliwych i upartych upartych przede wszystkim.
a wszystko i tak dzięki mojej żonce pozdrawiam serdecznie kochanie. bez niej bym nie wyrobił nerwowo na to wszystko.
NORBERTS

Powrót do Szkolenie kierowców