Czym się kierować przy wyborze Szkoły Kierowców!Porady.

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Czym się kierować przy wyborze Szkoły Kierowców!Porady.

Postprzez SK TURBO » środa 03 marca 2010, 12:52

1.Odwieź kilka ośrodków.
Zanim zdecydujesz się na jakąś ofertę najpierw zadzwoń do kilku ośrodków i dowiedz się szczegółów. Najlepiej jednak zrobisz gdy osobiście odwiedzisz kilka szkół. Wtedy możesz dowiedzieć się nie tylko szczegółów dotyczących szkolenia, ale i warunków w których się ono odbywa. Spytaj czy możesz wiziąć udział w nieodpłatnej lekcji próbnej!
2.Zwróć uwagę na:
-Warunki szkolenia. Wykłady prowadzone w małej, dusznej latem a zimnej zimą sali wykładowej na pewno nie są przyjemne.
-Samochody na których odbywają się jazdy Ośrodek powinien dysponować takimi samochodami na jakich odbywają się egzaminy.
-Ilość instruktorów. Sprawdź czy będziesz miał możliwość zmiany instruktora jeśli zajdzie taka potrzeba. Dobra szkoła powinna współpracować z kilkoma instruktorami.
-Pomoce dydaktyczne. Dowiedz się z jakich pomocy dydaktycznych korzysta się na wykładach. Dobre pomoce powinny obrazować przepisy w jak najbardziej przystępnej formie. Na rynku dostępnych jest wiele takich pomocy. Są to: programy komputerowe, makiety lub plansze.
-Tradycja ośrodka. Na pewno ośrodki szkolące od wielu lat mają większe doświadczenie i zapewniają lepsze przygotowanie do egzaminu.
-Cena i forma płatności. Sprawdź co wchodzi w cenę kursu oraz jak można uregulować należność. Czy można płacić w formie ratalnej i czy raty są oprocentowane.
SK TURBO

Postprzez ella » środa 03 marca 2010, 22:26

Cena i forma płatności.

Odnoszę wrażenie czytając forum, że właśnie CENA jest w większości jedynym kryterium wyboru szkoły. A potem jest płacz.
ella
Moderator

Postprzez SK TURBO » czwartek 04 marca 2010, 09:52

ella napisał(a):
Cena i forma płatności.

Odnoszę wrażenie czytając forum, że właśnie CENA jest w większości jedynym kryterium wyboru szkoły. A potem jest płacz.

Z tym kompletnie jak szkoły nowo powstałe mają konkurować z tym i co już istnieją 20 lat?żeby wejść na rynek muszą być konkurencyjne a jak zdobędą już uznanie i szacunek wśród kursantów za dobrze wykonywaną pracę i są polecani przez zadowolonych kursantów to wtedy już można rywalizować fachowością nie zawsze niska cena to kiepskie szkolenie jak ktoś tego nie sprawdził to niech nie zabiera głosu i nie mierzy jedna miarą wszystkich tak nie można,a jeszcze co do ceny to mamy wolny rynek i nie wolno tego kwestionować chyba ze ktoś chce powrotu do gospodarki planowanej
SK TURBO

Postprzez cman » czwartek 04 marca 2010, 17:28

Raczej facet uprzedzony (z dowoloną dumą)...
cman

Wiek instruktora

Postprzez SK TURBO » czwartek 04 marca 2010, 17:37

piecyk napisał(a):Nie muszę chyba dodawać, że instruktor - mężczyzna mógłby szkolić już jako osiemnastolatek. Wąsy już rosną itp. wygląda poważnie, raczej po mutacji.

Nie zgadzam się z Piecykiem. Instruktorem powinna być osoba która posiada duże doświadczenie jako kierowca i mająca odpowiednie predyspozycje . Wiemy że teraz mogą być instruktorami nawet osoby w wieku 21 lat czyli kurs na instruktora może zrobić osoba która ma prawo jazdy minimum 3 lata.Moje zdanie to minimum 28 lat dla instruktora wtedy już ta młodzieńcza brawura za kierownicą gdzieś znika a zaczyna się rozsądna jazda .
Zapraszam do dyskusji innych co o tym sadzicie?
SK TURBO

Re: Wiek instruktora

Postprzez cman » czwartek 04 marca 2010, 17:46

SK TURBO napisał(a):Instruktorem powinna być osoba która posiada duże doświadczenie jako kierowca...

A po co? Tylko zastanów się najpierw nad tym dobrze, a dopiero potem odpowiedz.
cman

Postprzez SK TURBO » czwartek 04 marca 2010, 19:30

cman napisał(a):
SK TURBO napisał(a):Instruktorem powinna być osoba która posiada duże doświadczenie jako kierowca...

A po co? Tylko zastanów się najpierw nad tym dobrze, a dopiero potem odpowiedz.

Przejechałem 3 miliony kilometrów coś mogę tym kursantom przekazać w połączeniu z perfekcyjna wiedzę o ruchu drogowym myślę że mogę sporo młodych kierowców nauczyć a wiemy że teraz 90% kursantów to 18to latkowie do których trzeba odpowiednio dotrzeć żeby jeżdzili bezpiecznie i zgodnie z przepisami i na tym to polega,młody instruktor to kumpel dla kursanta i potem dochodzi to tragedi na drogach dlatego moje doświadczenie mówi że ważny jest również choć nie tylko wiek instruktora który nie może być zbyt młody :!:
SK TURBO

Postprzez cman » czwartek 04 marca 2010, 19:37

SK TURBO napisał(a):Przejechałem 3 miliony kilometrów coś mogę tym kursantom przekazać...

Co?
Powiedzmy... kilka przykładów.
cman

Postprzez piecyk » czwartek 04 marca 2010, 20:44

SK TURBO napisał(a):Przejechałem 3 miliony kilometrów coś mogę tym kursantom przekazać

hmmm...
powiedzmy jeździsz od 30 lat, po 100 000 km rocznie.
fiu fiu...
Jak Twój kręgołup?
No nie młody z Ciebie instruktor. Najważniejsze, to nie bajerować kursantów.
piecyk

Postprzez SK TURBO » czwartek 04 marca 2010, 21:21

od 29 lat i nie narzekam na kręgosłup myślę że jeszcze nie zaliczam się do dziadków a doświadczenia napewno możesz mi zazdrościć
SK TURBO

Postprzez piecyk » czwartek 04 marca 2010, 21:27

Na pewno to wiem, że kiedyś kopnę w kalendarz.
A propos doświadczenia... takiego, którym Ty musisz się chwalić na pewno nie będę zazdrościł.

Wrzuć na luz chłopie:o)
piecyk

Postprzez SK TURBO » czwartek 04 marca 2010, 21:37

liczą się efekty i zadowoleni kursanci no i oczywiście wysoka zdawalność czyli efekt pracy instruktora a to zawsze ocenia kursant :!:
SK TURBO

Postprzez SK TURBO » czwartek 04 marca 2010, 21:48

piecyk napisał(a):Na pewno to wiem, że kiedyś kopnę w kalendarz.
A propos doświadczenia... takiego, którym Ty musisz się chwalić na pewno nie będę zazdrościł.

nie wiesz kiedy kopniesz w kalendarz może jutro ty o tym nie decydujesz a jesli jesteś instruktorem to chłopie troche wyobraźni :!: niestety jej często brakuje :!:
SK TURBO

Postprzez grzmot » czwartek 04 marca 2010, 22:08

SK TURBO: instruktor, to w zasadzie taki rodzaj nauczyciela - ma czegoś nauczyć kursanta (zwykle: jak zaliczyć egzamin).

A u nauczyciela liczą się (od najważniejszego) takie przymioty:
1. Umiejętności i doświadczenie pedagogiczne.
2. Wiedza z dziedziny.
3. Doświadczenie praktyczne w dziedzinie (dopiero tutaj ono jest).
grzmot

Postprzez piecyk » czwartek 04 marca 2010, 22:38

SK TURBO napisał(a):
piecyk napisał(a):Na pewno to wiem, że kiedyś kopnę w kalendarz.

nie wiesz kiedy kopniesz w kalendarz może jutro ty o tym nie decydujesz a jesli jesteś instruktorem to chłopie troche wyobraźni :!: niestety jej często brakuje :!:

Do czego pijesz?

P.S. Czytanie ze zrozumieniem, to bardzo ważna umiejętność.
piecyk

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców