Prawo jazdy C i transport na potrzeby własne

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy C i transport na potrzeby własne

Postprzez staltrans » środa 11 listopada 2009, 13:02

Witam, mam pytanie, jestem właścicielem firmy handlującej stalą. Mam dwa samochody ciężarowe. DMC 15 T i DMC 7,5 T. Ze względu na ciężkie czasy ciężko z kierowcami , muszę poszukać oszczędności.
Pomysł mój jest taki żeby zrobić Prawo Jazdy " C" i od czasu do czasu jeśli wynikłaby potrzeba samemu siadać za kółko.

Chodzi mi tylko o transporty od firm sprzedających stal ( hut, hurtowni ) do mojej firmy, ewentualnie dowóz sprzedanego u mnie towaru do klienta(gratis) . Bez świadczenia usług transportowych.

Czy wystarczy mi Prawo jazdy C i zgłoszenie kierowcy do potrzeb własnych czy także Kwalifikacje wstępne KW które kosztują teraz straszne pieniądze.
Z góry dziękuje za pomoc.
staltrans

Postprzez mk61 » środa 11 listopada 2009, 13:21

http://rapidshare.com/files/305427596/D ... 1.pdf.html
To powinno rozwiać Twoje wątpliwości. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Re: Prawo jazdy C i transport na potrzeby własne

Postprzez Olin » środa 11 listopada 2009, 13:53

Chodzi mi tylko o transporty od firm sprzedających stal ( hut, hurtowni ) do mojej firmy, ewentualnie dowóz sprzedanego u mnie towaru do klienta(gratis) . Bez świadczenia usług transportowych.

Czy wystarczy mi Prawo jazdy C i zgłoszenie kierowcy do potrzeb własnych czy także Kwalifikacje wstępne KW które kosztują teraz straszne pieniądze.
Z góry dziękuje za pomoc.[/quote]

Niestety wydaje mi się, że bez kwalifikacji wstępnej nie możesz przewozić towarów w ten sposób. Oto zapis art. 4 pkt. 4 Ustawy o transporcie drogowym, która reguluje te kwestie

Art. 4. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

4) niezarobkowy przewóz drogowy, zwany dalej "przewozem na potrzeby własne" - przewóz niezarobkowy (nieodpłatny) osób lub rzeczy wykonywany przez przedsiębiorcę pomocniczo w stosunku do jego podstawowej działalności gospodarczej, spełniający łącznie następujące warunki:

a) rzeczy przewożone są własnością przedsiębiorcy lub zostały sprzedane,
kupione, wynajęte, wydzierżawione, wyprodukowane, wydobyte,
przetworzone lub naprawione przez przedsiębiorcę,
b) celem przejazdu jest przewiezienie rzeczy lub osób z lub do
przedsiębiorstwa, lub przeniesienie ich, wewnątrz przedsiębiorstwa lub
poza przedsiębiorstwem, na jego własne potrzeby,
c) pojazdy mechaniczne używane do przewozu muszą być prowadzone przez
pracowników przedsiębiorcy,
d) pojazdy przewożące rzeczy lub osoby znajdują się w prawnej dyspozycji
przedsiębiorcy,
e) nie jest przewozem osób w ramach prowadzonej działalności gospodarczej w zakresie usług turystycznych,
Olin

Postprzez jjaacc » środa 11 listopada 2009, 22:54

mk61 napisał(a):http://rapidshare.com/files/305427596/DokumentyWymaganeWprzewozieRzeczy1.pdf.html
To powinno rozwiać Twoje wątpliwości. :)

Jeżeli chodzi o tabelkę zamieszczoną na rapidschere.com to niestety ale straciła aktualność bardzo dawno temu, od tego czasu dużo się zmieniło.
Jeżeli chodzi o tą konkretną sytuację, to niestety ale kwalifikacja wstępna jest wymagana, chyba że pojazd jest wykorzystywane w następujący sposób:
„... wykorzystywanego do przewozu materiałów lub urządzeń niezbędnych kierowcy do jego pracy, pod warunkiem że prowadzenie pojazdu nie jest jego podstawowym zajęciem.”
W takim przypadku kwalifikacja wstępna i szkolenie okresowe nie jest wymagane.
Jednak z przedstawionego opisu nie wynika aby takie coś miało miejsce, niestety”
jjaacc

Postprzez staltrans » środa 11 listopada 2009, 23:41

Z tego co tutaj się dowiedziałem to do potrzeb własnych firmy jak najbardziej się kwalifikuję, w sumie to takowe zezwolenie dla firmy mam.
„... wykorzystywanego do przewozu materiałów lub urządzeń niezbędnych kierowcy do jego pracy, pod warunkiem że prowadzenie pojazdu nie jest jego podstawowym zajęciem.”

to po części też by się zgadzało, stal czyli materiał jest mi niezbędny bo tym handluję i z tego żyję. prowadzenie samochodu nie jest moim podstawowym zajęciem, bo ja nadzoruje firmę, handel zaopatrzenie, a kierowcą bym był tylko od czasu do czasu.
Co wy na to ?? Tłumaczenie przeszłoby czy raczej nie.
staltrans

Postprzez staltrans » środa 11 listopada 2009, 23:48

" wykorzystywanego do użytku osobistego w przewozie drogowym osób lub rzeczy;"

a to nie jet równoznaczne z użytkiem własnym firmy ??
czy chodzi tylko o transport dla mnie np. pralki do domu :)
staltrans

Postprzez Duszek » czwartek 12 listopada 2009, 17:15

staltrans napisał(a):to po części też by się zgadzało, stal czyli materiał jest mi niezbędny bo tym handluję i z tego żyję. prowadzenie samochodu nie jest moim podstawowym zajęciem, bo ja nadzoruje firmę, handel zaopatrzenie, a kierowcą bym był tylko od czasu do czasu.
Co wy na to ?? Tłumaczenie przeszłoby czy raczej nie.

Na pewno nie. To co napisałeś o swojej działalności to ewidentnie przewóz na potrzeby własne (wystarczy sięgnąć do definicji przewozu na potrzeby własne, aby się o tym przekonać).

Tu znajdą się takie sytuacje, jak np. ktoś zajmuje się naprawą pieców i w ciężarówce wozi ze sobą niezbędne mu do ich naprawy narzędzia.

" wykorzystywanego do użytku osobistego w przewozie drogowym osób lub rzeczy;"

a to nie jet równoznaczne z użytkiem własnym firmy ??
czy chodzi tylko o transport dla mnie np. pralki do domu

Użytek osobisty - może być wykonywany tylko przez osoby prywatne, a nie przez firmy. Czyli np. przywiezienie sobie pralki do domu będzie wykorzystywaniem samochodu do użytku osobistego.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez jjaacc » sobota 14 listopada 2009, 19:01

staltrans napisał(a):Co wy na to ?? Tłumaczenie przeszłoby czy raczej nie.

Raczej na pewno nie.
Ale, gdyby włożyć tam jakieś urządzenia czy maszyny do pozyskiwania złomu, jakieś fleksy czy palniki czy coś takiego i twierdzić, że jedzie się albo pozyskać złom lub go odwieść z miejsca pozyskania. To moim zdaniem takie coś by przeszło, ale oczywiście nie jest to za bardzo uczciwe.
Pamiętam jak kiedyś kierowcy przewozili stal i jedną skrzynkę pomidorów po to aby uniknąć zakazu poruszania się pojazdów o DMC ponad 12 ton w niektóre dni.
Więc kto wie.
jjaacc

Powrót do Szkolenie kierowców