ile wg was powinien zarabiać instruktor ?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

ile wg was powinien zarabiać instruktor ?

Postprzez lalamido » niedziela 17 sierpnia 2008, 23:53

Witam

Chciałbym zapytać was, kursantów, jakie byłyby wasze oczekiwania co do zarobków instruktora nauki jazdy.

Widząc to jak uczy Wasz instruktor - może źle, może dobrze, załóżmy, że Wy bylibyście idealnymi nauczycielami. Nie popełnialibyście tych błędów co wasz instruktor.

Za jaką stawkę godzinową chcielibyście pracować w tym zawodzie ?

zakładamy iż jest to wasza jedyna praca, bardzo ją lubicie i jesteście w niej bardzo dobrzy. A więc ? ile ?

a teraz pomocny kalkulator :)

-ochroniarz w firmie może zarobić 10 zł/godzinę
- pracując legalnie czyli 180 godzin miesięcznie zarobi 1800 zł. Od tego odjąć wszystkie podatki i na rękę zostaje mu 1200 zł.

Czyli. 10zł/h = 1200 miesięcznie
20zł/h = 2400 miesięcznie
30zł/h = 3600 miesięcznie

oczywiście kalkulator jest w dużym stopniu uproszczony :)

CELEM UśCIśLENIA:
nie piszcie ile słyszycie, że zarabia - bo nie macie pojęcia jaką ciężką pracą jest to okupione.

Napiszcie ile konkretnie na godzinę, pracujac jak w normalnym cywylizowanym kraju tzn : po pracy rodzina,relaks, wieczorem kolacja itp.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 sierpnia 2008, 15:33 przez lalamido, łącznie zmieniany 1 raz
lalamido

Postprzez krzychw » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 00:07

Powinien tyle co nauczyciel w prywatnej szkole bądź co bądź to szkoła prywatna. Trzeba tylko na nią troszke popracować i byłoby OK.
Czesne w szkole prywatnej jakies 600zł miesiąc. srednio czasem 700.
Nauczyciel zelażnie od stażu i wykształcenia 1500-2000 gdzies ma.
krzychw

Postprzez tom9 » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 00:10

30zł/h = 3600 miesięcznie

na reke. oczywiscie na swoim samochodzie.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Re: ile wg was powinien zarabiać instruktor ?

Postprzez cman » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 08:09

lalamido napisał(a):- pracując legalnie czyli 180 godzin miesięcznie...

Uściśliłbym, że pracując legalnie na jeden etat, czyli z wolnymi sobotami, niedzielami i świętami oraz prawem do urlopów, czyli tak jak ma np. każdy przeciętny pracownik biurowy, wychodzi dokładnie 148 godzin (nie uwzględniając urlopów chorobowych).
cman

Postprzez Driver'ka » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 10:54

Prawda jest jednak taka, że większość instruktorów pracuje znacznie więcej niż ustawowe 180h i dzięki temu zarabiają ponad 2000 na miesiąc. Zatem nie mają co narzekać, myślę. Jednak tym samym ryzykują gdyby nawinęła się policja i zorientowała, że instruktor robi więcej niż 180h.
1800zł nie jest wcale tak źle moim zdaniem, jeśli instruktor nie ma na utrzymaniu rodziny, dzieci, tylko mieszka sam, bądź z żoną/mężem/partnerką/partnerem, która również gdzieś pracuje. Myślę, że wtedy spokojnie można się utrzymać na przyzwoitym poziomie. Na początek te 1800zł by mi wystarczyło. Byłabym gotowa jeździć także w weekendy, gdyby zachodziła taka potrzeba i pewnie znając życie jeździłabym więcej niż ustawowe 180h ;) Jednak podniosłabym stawkę z 10zł/h na 12-13zł/h.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez pocahontas90 » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 11:55

hmm ja powiem tylko tyle... moj instruktor zarabia 4000 zł...
pocahontas90

Postprzez cman » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 15:37

Driver'ka napisał(a):...większość instruktorów pracuje znacznie więcej niż ustawowe 180h i dzięki temu zarabiają ponad 2000 na miesiąc. Zatem nie mają co narzekać, myślę.

A ja myślę, że to jest śmieszna stawka. Jeśli pracuje dużo więcej... A jeśli chce pracować normalnie, jak człowiek, 148 godzin (i czasami pochorować), to ile zarobi, 1300 zł?

pocahontas90 napisał(a):hmm ja powiem tylko tyle... moj instruktor zarabia 4000 zł...

Mogłabyś rozwinąć?

PS Skąd Wy bierzecie te 180 godzin jako jakieś niby ustawowe?
cman

Postprzez Driver'ka » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 16:55

hmm ja powiem tylko tyle... moj instruktor zarabia 4000 zł...

Nie wiem czy za samą pracę instruktora jest w ogóle możliwe zarabianie tyle na miesiąc... :roll: To ile on pracuje? 23h na dobę? 8) No chyba, że jest właścicielem sporej szkoły jazdy albo dorabia sobie gdzieś indziej.

A ja myślę, że to jest śmieszna stawka. Jeśli pracuje dużo więcej... A jeśli chce pracować normalnie, jak człowiek, 148 godzin (i czasami pochorować), to ile zarobi, 1300 zł?

To zależy ile więcej wyjeździ. Mój znajomy średnio ponad 240h miesięcznie dawał radę wyjeździć, ale to w OSK w którym się szkoliłam. Tam stawka dla instruktorów była wręcz nędzna, bo dostawali na rękę 7,5zł za godzinę (gdzie w innych OSK instruktorzy dostawali co najmniej 9zł za godz. jazdy) 8) Więc nawet jak wyjeździł te 240h to wypłata była równie nędzna co ta stawka za godzinę... Później jak się przeniósł do innej szkoły dostawał ponad 9zł za godzinę, ale równocześnie zaczął mniej jeździć jako instruktor bo miał jeszcze inną pracę. Instruktorem można powiedzieć był bardziej dorywczo. Teraz się sytuacja nieco zmieniła.

Mówisz, że 2 tys. to mało... Cóż, zależy kto jakie ma potrzeby. Jeśli nie mam większych, bo nie muszę utrzymywać całej rodziny, tylko samą siebie, to mnie taka kwota wystarczy. Oczywiście zawsze mogłoby być więcej, ale szczerze Ci powiem, że jakoś mocno na te 2 tys. bym nie narzekała. Jeśli dostawałabym dużo mniej, musiałabym chyba jeszcze się gdzieś zatrudnić, bo kalkulując, żeby się samemu utrzymać na jako takim przyzwoitym poziomie (a więc nie szaleć i nie szastać kasą nie wiadomo na co) to jednak potrzeba co najmniej tych 2 tys....
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez pocahontas90 » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 17:51

moze dlatego ze ma wszystkie kategorie prawa jazdy 8)
pocahontas90

Postprzez Reedsik » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 17:55

Jednak podniosłabym stawkę z 10zł/h na 12-13zł/h.

Zyczę powodzenia, w Grudziądzu nawet nie masz 9zł na rękę, nie mówiąc już o 12 czy 13zł jak piszesz. :)
Reedsik

Postprzez Driver'ka » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 18:25

Mówimy między innymi za jaką stawkę chcielibyśmy pracować w tym zawodzie, a nie jakie stawki są. Uważam, że płaca poniżej 9zł za godzinę pracy instruktora to już porażka.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez tom9 » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 21:42

1800zł nie jest wcale tak źle moim zdaniem

w Mc'donaldzie dostane wiecej za samo to ze chce pracowac.
bo wyciagne 2000 zł.
wiec cos te stawki dla instruktorow sa smieszne.
z tego co mi sie wydaje wyciagna duzo wiecej bo jak tak zaobserwuje to jakos nie narzekaja.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez cman » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 21:51

Driver'ka napisał(a):Mówisz, że 2 tys. to mało... Cóż, zależy kto jakie ma potrzeby. Jeśli nie mam większych, bo nie muszę utrzymywać całej rodziny, tylko samą siebie, to mnie taka kwota wystarczy.

OK, Tobie wystarczy, ale inni mają już rodziny, mają dzieci, mają potrzeby i co mają zrobić? To że mają potrzeby, nie znaczy, że ktoś im zaraz zapłaci dwa razy więcej.
Poza tym podkreślam, że nie chodzi o pracę ile wlezie, żeby tylko w miarę przyzwoicie zarobić, tylko o normalną: 8-godzinną, 5-dniową pracę. Niektórzy chcą tak pracować i za to dostać przyzwoite pieniądze.
Jakiś pracownik biurowy zarabia na rękę powiedzmy 1800 zł, pracując przy tym średnio 135 godzin, więc dlaczego instruktor musi na to samo pracować 180 godzin i to najczęściej bez ubezpieczenia? A ile zarobi jeżeli będzie pracował tak jak pracownik biurowy? 1350 zł.
Wiesz ile ja miesięcznie wydaję teraz prywatnie na benzynę? 900-1200 zł. I to tylko prywatnie, nie liczę tego co wydaje cała moja firma i nie mówię już o tym, kiedy jeździłem większymi pojemnościami.

Ja zarabiam 11 zł/h, kumpel 12 zł/h, inny kumpel 10 zł/h.
Osobiście mógłbym pracować jako instruktor (w sensie dla kasy) za 30 zł/h.
cman

Postprzez phot » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 22:11

Hehe sa tacy kursanci "za ktorych" 100zl za godzine to malo ale generalnie nie jest tak zle;) Tak szczerze 30zl za h pozwalalo by spokojnie sie doszkalac i na spokoju nie martwiac sie ze za chwile zmienia samochody pracowac...
Pozdrawiam
phot

Postprzez Driver'ka » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 23:13

OK, Tobie wystarczy, ale inni mają już rodziny, mają dzieci, mają potrzeby i co mają zrobić? To że mają potrzeby, nie znaczy, że ktoś im zaraz zapłaci dwa razy więcej.

Dlatego mówię za siebie, a nie za Ciebie, czy innych. Fajnie by było zarabiać górę kasy, ale niestety nie zawsze jest to możliwe.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców