01.06 i co w związku z tym? Bardzo proszę o opinie :(

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

01.06 i co w związku z tym? Bardzo proszę o opinie :(

Postprzez Namath » piątek 14 marca 2008, 14:13

Witam! Jestem nowa dlatego za ew. błędy z góry przepraszam. Przeszukałam wiele postów na tym forum na temat wad wzroku i ich wpływu na prawo jazdy, ale nadal kilka kwestii pozostaje dla mnie niejasne...

Mianowicie;
Jestem na kursie, pierwszy raz, mam rocznikowo 19 lat. Miałam niedawno badanie lekarskie na zajęciach i lekarz wpisał mi 01.06 - co jak przeczytałam na forum oznacza jazdę w soczewkach lub okularach. Zdziwiło mnie to, gdyż miesiąc wcześniej byłam u okulisty i mam wadę 0,25, czyli bardzo małą, na co dzień chodzę bez okularów czy kontaktów. No ale się nie spieram. Termin wizyty na świstku mam za 3 lata.

Tylko martwi mnie;
skąd mam wiedzieć czy mam PJ terminowe czy bezterminowe? (lekarz nie powiedział)?
co będę musiała zrobić po tych 3 latach prócz badania u okulisty?
Czy poniosę dodatkowe koszty?
Co jeżeli cofnie mi się wada - nowe prawo jazdy?

Wiem, że na jazdach i exam także będę musiała nosić 01 lub 06 - jak np. egzaminator pozna czy mam szkła? Jeśli "wyda mu się", że nie mam to moge mieć problemy?

Wiem, że trochę tego dużo i zagmatwane ale bardzo niepokoją mnie te kwestie, gdyż nigdy nie miałam żadnych problemów w związku z moją wadą wzroku :( Bardzo proszę o pomoc i rady.....

Przy okazji: świetne forum, ja tu zostaję i ładnie się przywituję ;-) :D:D
Me acostumbre a danzar al borde del abismo... :)
Namath

Postprzez krecik » piątek 14 marca 2008, 15:09

cześć

Po 3 latach będziesz miała na nowo wydane prawo jazdy, bo będziesz miała na odwrocie datę ważności wg. badania lekarskiego. Będziesz musiała ponieść koszty wydania prawa jazdy.

Jeżeli nie będziesz miała szkieł lub okularów na egzaminie to egzaminator wyprosi Cię i masz od razu wynik negatywny z egzaminu. Musisz wtedy na nowo wpłacić kasę za egzamin

Pozdrawiam
krecik

Postprzez DEXiu » piątek 14 marca 2008, 20:36

...ale tym się na szczęście nie musisz przejmować, bo mając wpisany kod na okulary LUB szkła zawsze możesz powiedzieć, że masz szkła (ci którzy mają kod TYLKO na okulary niestety mają gorzej). Egzaminator nijak nie może tego sprawdzić, gdyż nie jest lekarzem okulistą ani optykiem aby orzec o braku szkieł, a na prośbę wyjęcia i pokazania szkła mówisz że nie ma warunków do tego. I tyle :wink:
DEXiu

Postprzez Namath » piątek 14 marca 2008, 21:35

Aha, rozumiem... Bardzo dziekuję za odpowiedzi.
Tylko dalej nie wiem czy ono będzie terminowe czy bezterminowe.... Bo wykładowca powiedział ze to jest bezterminowe i tylko badania robic co 3 lata, lekarz nic mi nie wyjaśnił :(

Chyba pozostaje mi czekać i zobaczyć jak to wszystko będzie :) :D

Pozdrawiam :)
Namath

Postprzez ella » piątek 14 marca 2008, 21:40

Tylko dalej nie wiem czy ono będzie terminowe czy bezterminowe.... Bo wykładowca powiedział ze to jest bezterminowe i tylko badania robic co 3 lata, lekarz nic mi nie wyjaśnił

Kiepski wykładowca :wink:
Dostałaś badania ważne trzy lata to i prawko na tyle będzie ważne. Po trzech latach robisz nowe badania i wymieniasz prawko.
ella
Moderator

Postprzez Namath » piątek 14 marca 2008, 22:16

Czyli porażka.... Jest jakaś szansa, że później dostanę bezterminowo?
Namath

Postprzez ella » piątek 14 marca 2008, 22:19

Wszystko zależy od lekarza przy następnych badaniach. Może uznać, że wada się nie powiększa i dać ci zaświadczenie bezterminowe.
ella
Moderator

Postprzez Namath » sobota 15 marca 2008, 09:06

Muszę znaleźć w takim razie przyjaznego lekarza.... Bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedzi i wyjaśnienia, teraz przynajmniej wiem na czym stoję, chociaż to nieciekawy grunt :D ;-)

Ella, napisałaś, że jeśli wada się nie powiększy to mogę dostać bezterminowo..... To znaczy, że nie musi mi się cofnąć wada tylko wystarczy, aby się nie pogłębiała? To było by dla mnie super bo już od kilku lat mam te moje małe 0,25 :D Może jest szansa..... :yes:

Dziękuję i pozdrawiam :)
Namath

Postprzez ella » sobota 15 marca 2008, 11:08

To znaczy, że nie musi mi się cofnąć wada tylko wystarczy, aby się nie pogłębiała?

To wszystko zależy od decyzji lekarza.
ella
Moderator

Postprzez Namath » sobota 15 marca 2008, 14:13

Czyli pozostają mi jakieś magiczne praktyki, żeby moja wada zaczęła znikać :D Ehh to sie nazywa pech.... mam 0,25 a moja kuzynka na obu oczach ma 5,75 i ma bezterminowe.... bez adnotacji o szkłach czy okularach.... :D Ah, głupi ma zawsze szczęście, a co! :D
Namath

Postprzez scorpio44 » sobota 15 marca 2008, 21:00

krecik napisał(a):Jeżeli nie będziesz miała szkieł lub okularów na egzaminie to egzaminator wyprosi Cię i masz od razu wynik negatywny z egzaminu.

Czy aby na pewno wynik negatywny? Chyba raczej tylko niedopuszczenie do egzaminu...
scorpio44

Postprzez ella » sobota 15 marca 2008, 23:14

Nie chyba a na pewno niedopuszczenie do egzaminu
ella
Moderator

Powrót do Szkolenie kierowców