Witam! Jestem nowa dlatego za ew. błędy z góry przepraszam. Przeszukałam wiele postów na tym forum na temat wad wzroku i ich wpływu na prawo jazdy, ale nadal kilka kwestii pozostaje dla mnie niejasne...
Mianowicie;
Jestem na kursie, pierwszy raz, mam rocznikowo 19 lat. Miałam niedawno badanie lekarskie na zajęciach i lekarz wpisał mi 01.06 - co jak przeczytałam na forum oznacza jazdę w soczewkach lub okularach. Zdziwiło mnie to, gdyż miesiąc wcześniej byłam u okulisty i mam wadę 0,25, czyli bardzo małą, na co dzień chodzę bez okularów czy kontaktów. No ale się nie spieram. Termin wizyty na świstku mam za 3 lata.
Tylko martwi mnie;
skąd mam wiedzieć czy mam PJ terminowe czy bezterminowe? (lekarz nie powiedział)?
co będę musiała zrobić po tych 3 latach prócz badania u okulisty?
Czy poniosę dodatkowe koszty?
Co jeżeli cofnie mi się wada - nowe prawo jazdy?
Wiem, że na jazdach i exam także będę musiała nosić 01 lub 06 - jak np. egzaminator pozna czy mam szkła? Jeśli "wyda mu się", że nie mam to moge mieć problemy?
Wiem, że trochę tego dużo i zagmatwane ale bardzo niepokoją mnie te kwestie, gdyż nigdy nie miałam żadnych problemów w związku z moją wadą wzroku :( Bardzo proszę o pomoc i rady.....
Przy okazji: świetne forum, ja tu zostaję i ładnie się przywituję ;-) :D:D