KAT.C- czy jest sens jezdzic u dwóch instruktorow naprzemian

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

KAT.C- czy jest sens jezdzic u dwóch instruktorow naprzemian

Postprzez lwasikowski » środa 27 lutego 2008, 23:53

Witam.

W mojej szkole dwóch instruktorów uczy jeździć na kat. C.

Auta Mann w tym ze jedno 80 cm dluzsze od drugiego (to krotsze ma wymairy auta na egzaminie).

Moje pytanie jest takie: czy jest sens jezdzic u obu instruktorow czy raczej wybrac jednego.

Zastanawiam sie bo wiaze sie to z tym ze jeden jezdzi do połuidnia, drugi popołudniu, a ja mam prace na zmiany i wybierając jednego instruktora, automatycznie ze wzgledu na prace musze miec tydzien przerwy w jezdzeniu, a zalezy mi na w miarę szybkim zrobieniu prawa jazdy.

Tylko czy to ma sens...wiadomo jeden uczy tak, drugi inaczej.... I kto potem mnie dopusci do egzaminu (uzna ze jestem gotowy zdawac po 30 godzinach).

Czy ktoś miał do czynienia z taką sytuacją. Co sadzicie na ten temat.
lwasikowski

Postprzez yahoo234 » czwartek 28 lutego 2008, 12:49

bardzo dużo osób ma więcej niż jednego instruktora. to bardzo fajna sprawa; jeden uzupełni tego czego nie dopowiedział drugi. w razie czego zawsze możesz z jednego z nich zrezygnować. : :lol:
yahoo234

Postprzez lwasikowski » czwartek 28 lutego 2008, 13:12

Dzieki za odpowiedź. Czekam także na wypowiedzi innych osób o sądzą o jeżdżeniu u dwóchj instruktorów.
lwasikowski

Postprzez Reedsik » czwartek 28 lutego 2008, 21:21

Witam, u nas w osk, gdzie pracuję każdy jeździ z każdym. Nie ma tak, ze ktoś ma od początku do końca jednego instruktora. (chyba, że ktoś sobie zażyczy jeździć z jedną osobą, to nie ma problemu).
Jak wspomniał yahoo234 zawsze można sie dowiedzieć czegoś innego od innego instruktora, może wytłumaczyć coś lepiej, inaczej, bardziej zrozumiale, pojechać trasą jaką się przedtem nie jechało itd.
Mamy całkiem niezłą zdawalność, więc chyba sie to sprawdza.
Reedsik

Postprzez lwasikowski » czwartek 28 lutego 2008, 22:04

Reedsik, ok ale jak sie przedstawia sprawa pod koniec godzin gdy juz sie konczy- jezdzac u dwoch instruktorow, ktory mi podpisuje karte i przeprowadza wewnętrzny egzamin praktyczny?

Czy wybieram sobie instruktora ktory mnie dopusci bym zdawal egzamin panstwowy? Jak to wyglada?
lwasikowski

Postprzez Kaliszanin » piątek 29 lutego 2008, 00:04

Ja niedawno zrobiłem C i jeździłem z 3 instruktorami na 3 różnych samochodach. Każdy z nich nauczył mnie czegoś nowego tzn. pojechał ze mną drogą którą nie jeździłem, powiedział na co mam uważać na egzaminie itp. Zdałem bez problemów za 1 razem.

Jeśli chodzi o karte to podpisuje ją ten instruktor z którym jeździłeś danego dnia, na końcu oddajesz ją do OSK w którym robisz kurs albo zostawiasz instruktorowi po ostatniej jeździe.

Egzaminu wewnętrznego z jazdy nie miałem. Miał być z tym instruktorem z którym jeździłem najwięcej ale nie było (widzą jak jeździsz, jakie postępy robisz robisz itp.). Z teorii rozwiązałem pare testów na komputerze w OSK i było po sprawie.
Kaliszanin

Postprzez yahoo234 » piątek 29 lutego 2008, 09:49

lwasikowski napisał(a):Reedsik, ok ale jak sie przedstawia sprawa pod koniec godzin gdy juz sie konczy- jezdzac u dwoch instruktorow, ktory mi podpisuje karte i przeprowadza wewnętrzny egzamin praktyczny?

Czy wybieram sobie instruktora ktory mnie dopusci bym zdawal egzamin panstwowy? Jak to wyglada?

zawsze masz instruktora prowadzącego.
yahoo234

Postprzez lwasikowski » piątek 29 lutego 2008, 11:18

Jakiego prowadzacego?

Jesli będe jezdził na kat. C z dwoma instruktorami po rowno godzin to ktory bedzie prowadzacy? Ktory potem zdecyduje o dopuszczeniu mnie do egzaminu? To wszystko nei jest takie proste:)
lwasikowski

Postprzez cman » piątek 29 lutego 2008, 11:30

No wszystko zależy od konkretnego OSK. Teoretycznie instruktor prowadzący, czyli ten, który zostanie wpisany na karcie jako prowadzący, musi przeprowadzić ponad 50% zajęć praktycznych, a potem egzamin wewnętrzny lub w nim uczestniczyć. A w praktyce jest różnie, czasami na karcie jest wpisana zupełnie inna osoba, wewnętrzny przeprowadza jeszcze inna, albo w ogóle nie przeprowadza.
cman

Postprzez bambi » piątek 29 lutego 2008, 14:09

co prawda ja robiłam kat.B ale mogę powiedzieć, że jazdy z różnymi instruktorami dużo dają, naprawdę.
W moim OSK właściciel jest jedynym instruktorem, więc kupiłam dodatkowe godziny u innego i przyznam szczerze, że pomogło mi to.
kto powiedział, że 13-sty jest pechowy???
egzamin zdany 13,02,2008
prawko w kieszeni!!!!!!!!
bambi

Postprzez zmien » piątek 29 lutego 2008, 16:34

To jest dobre zwłaszcza jak się B robi bo później na egzaminie widzimy kogoś innego obok siebie a nie ciągle tego samego instruktora i niektórych to stresuje, a jak się zmienia instruktorów to już tego nie ma ;) popieram również to, że każdy instruktor ma swoje metody, które zazwyczaj się uzupełniają więc j bym na twoim miejscu jeździł z dwoma.
Początek teorii: 06.06.2007 Pierwsza jazda: 14.07.2007 Ostatnia jazda: 13.12.2007 Pierwszy egzamin: 13.12.2007 teoria + jazda -
Drugi egzamin: 30.01.2008 jazda + Odbiór: 20.02.2008 :) Kategoria C egzamin pozytywny: 19.10.2010r
zmien

Postprzez lwasikowski » piątek 29 lutego 2008, 16:56

Ludzie ale mnie chodzi o kat. C a nie o B.
lwasikowski

Postprzez bambi » piątek 29 lutego 2008, 18:35

A co za różnica??

Instruktor jest od tego żeby Cię uczyć jeżeli pojeździsz z kilkoma to każdy może Cię nauczyć czegoś nowego, a zbieranie nowych doświadczeń jest jednakowo ważne w B jak i w C. Bo gdzie chcesz się uczyć nowych rzeczy? na drodze?-na drodze czasami może być za późno!
I tak samo jak w B wszyscy krzyczą aby nie uczyć się wszystkich manewrów pod kątem jazdy na punto, tak samo Ty niepowinieneś uczyć się jeździć na jednym konkretnym samochodzie. Bo pójdziesz do pracy dostaniesz dłuższy samochód i co?
kto powiedział, że 13-sty jest pechowy???
egzamin zdany 13,02,2008
prawko w kieszeni!!!!!!!!
bambi

Postprzez lwasikowski » piątek 29 lutego 2008, 20:36

Oczywiscie ze jest roznica. Nie mozna traktować tak samo nauki na kat. B wtedy gdy człowiek nie miał styczności nigdy z ruchem na drodze, z kursem na prawo jazdy kat. C.

Tylko ktoś kto zrobił prawko kat. C wie co mam na mysli. Osoby które nie zrobiły moga tylko teoretyzować.
lwasikowski

Postprzez Reedsik » piątek 29 lutego 2008, 21:02

Ja robiłam kat C i też jeździłam z dwoma instruktorami.

Oczywiscie ze jest roznica. Nie mozna traktować tak samo nauki na kat. B wtedy gdy człowiek nie miał styczności nigdy z ruchem na drodze, z kursem na prawo jazdy kat. C
.

Pewnie, ze jest różnica, ale tylko taka, ze zdając na kolejną kategorię człowiek jest mniej zestresowany ruchem ulicznym, ilością samochodów itp. Ma już jakiś tam doświadczenie w jeździe i jeździ się łatwiej. Trzeba się tylko nauczyć gabarytów pojazdu itp. I nie rozumiem gdzie widzisz problem. Tak jak już wcześniej Ci odpisali, przeprowadza egzamin wewn. ten co jest wpisany w karcie.
Reedsik

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców