Projekt rewolucyjnych zmian!!!

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez bialy » środa 10 listopada 2004, 23:55

Przeczytałem ten cały wymysł i nie wiem czy smiać sie, czy płakać. Chca przeprowadzic kolejna rewolucje w systemie szkolenia kierowcow. To z tym usunieciem agresji z drog to tez jest zalamujace, przy dzisiejszym to nic nie daje, a w tych zamianach to tzreba bedzie wykonywac badania psycho-motoryczne (ciekwaw czy przegrody nosowe bede sprawdzali, przeciez kierowca poddawany jest duzym przeciazeniom podczas hamowania i przespieszania). Co do agresji to raczej jest zjawisko zarazliwe, zadziej wrodzone, ale i tak nie uwazam, ze u nas na drogach jest bardzo agresywnie, niech popatrza na "wsapaniałe" USA tam ludzie do siebie strzelaja bo jeden drugiemu droge zajechał. Magiczna teoria, kolejny ubaw, testy ma generować komputer juz ja widze, te wspaniałe krzaki, pytania z jedna oczywista odpowiedzia, a reszta kompletnie bez sensu i inne twory tego genialnego programu, ktory powstanie i przez pierwszy miesiac nie bedzi e prawidlowo dzialal, a WORDy nie beda nadazaly z instalacjami uaktualnien. Usuniecie palcu manewrowego, wiekszosc samochodow na parkingach powgniatane błotniki, drzwi, porysowane zderzaki. Wprowadzenie jazd z odoba dorosla dobry pomysl ale bez przesady, szkolenie dla tej osoby, dobrze kilka godzin ale nie z przyszlym kierowca, ale samemu z tematow typu: przewidywanie sytuacji na drodze, lub cos w tym stylu. A to z posiadaniem samochody i PJ od dłuzszago czasu, mam samochod ale nim nie podruzuje, ew czasami do kosciolka lub na dzialke (dwa razy w roku). To ci juz ma byc po egaminie to kompletna paranoja, niekrzy ludzie PJ robia specjalnie po to aby dostac prace, znalezc zatrudnienie, wiec po co to ograniczac w karaju gdzie bezrobocie i tak jest ogromne. Ten okres 7 m-cy, to kolejna głupota, skad wiadomo ile ta osoba przejedzie km, moze zrobi PJ a za siedem m-cy kupi samochod, ktory bedzie pierwszym w rodznie? Karta rowerowa? kolejne nie porozumienie, zdawalem na to, a nawet zdalem i jakos nigdy mi sie to nie przydalo, mialem jezdic lub nie po chodnikach i takie tam - dupa, nigdy tego nie przestrzegalem moi znajomi tez nie, kazdy jezdzi jak mu wygodniej i tyle. To z skuterem to jest torche madrzejsze, moze troche pomoc, ale jak wydanie ma kosztowac 10zl?, co z pokryciem kosztow kursu? Jezeli to bedzie sama teoria, to super, to samo co na karte rowerowa tyle, ze trzeba doplacic 10 zl. Jak projekt przewiduje ma zwiekszyc sie zdawalnosc na egaminach, oczywiscie zwiekszy sie, ale WORD i tak beda zarabiac ogromna kase na dodatkowych kursach "reeduakcyjnych" na, ktore bedzie sie czekac tak długa ja teraz czaka sie na egzamin. Juz wiedz sam s-klasy staojace na parkingu dla wykladowcow i egazminatorow. Szkolenie instruktorow, kolejny wymysl, ktory wzbogaci WORDy, chyba ten co tworzyl ten projekt nie wiedzial co to jest konkurencja i co to daje. Zmiany jak chca wprowadzic, nie doprowadza do poprawienia sytuacji na drogach tylko do dego, ze prawo jazdy bedzie dla elit, tylko nie ktorzy przedja przez mordrczy tor przeszkod i przetrwaja w stosie bez sensownych, postanowien i metliku kruczkow prawnych jakie zapewne powstana. Cały ten proces ma na celu zwiekszenie bezpieczenstwa na drogach. Z mojego punktu widzenia dzisiajsze staystyki wygladaja tak makabrycznie, poniewaz drogi sa przeciazone a ich nawierzchnia pozostawia wiele do zyczenia, sa pamietam jak na teorii na palnszy gdzie byly napisane zasdy pelnej nie ufnosci, ograniczonego zufania i pelnego zaufania, znalazl sie napis: stan i nawierzchnia drog, oczywiscie w rubryce: zasada pelnego zaufania. Niestety wszyscy wiemy, ze tak nie jest. Pelno dziur, zapadniete studzineki kanalizacyjne, beznadziejnie porobione łatki to codziennosc. Wiec wedlug mnie to nie system jest do dupy, tylko ludzie i tu trzeba pracowac, trzeba zmienic ich mentalnosc, a nie wykluczac obywateli jakims tam durnymi testami. Całego problemu na polskich drogach nie rowiaze jenda ustawa, jest to praca na kilka, a moze i na kilkanascie pokolen, poprstu trzeba zmniec ludzi.

I drogi oczywiscie.

Sorry, ze tak sie rozpisalem, mam nadzieje ze bedzi sie to chcialo komus przeczytac.
bialy

Postprzez miros » czwartek 11 listopada 2004, 15:23

naprzyklad mi sie chcialo przeczytac bialasie :) :D :D :D :) i w wiekszosci sie zgadzam tylko w jedym nie. mianowicie w kwestii drog. nie wydaje mi sie zeby byly one tak czesta przyczyna wypadkow drogowych. mi sie wydaje ze tu trzeba popracowac nad ludzmi i nasza mentalnoscia (polak nie ustapi, nie popusci gorsi to sa tylko ruscy :) :D , polak zawsze chce pokazac ze jest lepszy, ze ma lepszy samochod i ze zaje.... umie jezdzic itd.)

oczywiscie drogi nie sa najlepsze (czesto sa tragiczne) i pieniadze powinny isc raczej w naprawe i budowe nowych odcinkow niz stawianie i wymiana znakow z ograniczeniami predkosci na coraz mniejsze liczby (60...50... a niedlugo pewnie ktos powie ze 40 km/h bedzie rozwiazaniem dla wszystkich wypadkow, no i oczywiscie wladze wprowadza takie durne ograniczenia, bo czemu nie jak ich chroni immunitet i policja to ich moze pocalowac a nie mandat wystawiac) predkosc napewno moznaby zwiekszyc ale do tego potrzebne sa dobre drogi, drogi bezpieczne.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez hans » poniedziałek 15 listopada 2004, 09:11

jak czytam te wszystkie licytacje prasy, telewizji i szesnastolatków to az mnie obrzydzenie bierze.
Przez tę głupią reklamę nowych przepisów już zgłaszają się do moejgo osk młodzi ludzie (co gorsza z rodzicami) przekonani, że już moga sie zapisać na kurs na nowych zasadach - "bo przecież zmieniają sie przepisy od nowego roku - nie wie Pan ??" I teraz tłumacz każdemu, że owszem były pewne plany Ministerstwa Infrastruktory, ale nie wejdą póki co w życie, bo są zbyt rewolucyjne aby wejść od tak sobie w życie. Ale prasa i tv to podchwyciły (bo przecież żyją z każdej nowinki) i rozdmuchały temat "rewolucyjnych zmian w szkoleniu".
Tylko nikt nie zadał sobie potem trudu o wgłębienie się w temat i dopowiedzenie - że są to TYL:KO przymiarki (jakich było już więcej). Ale jest to woda na młyn młodych ludzi

Jeśli jesteście tak przekonani i pewni zmian od nowegio roku to proszę podać konkretnie wiarygodne źródło (nie gazetę) - Dziennik Ustaw ze zmianami - jeśłi nie to proponuję zakończyć te bezsensowne licytacje i posty typu "zmiany w szkoleniu - pewne na 100 %" itp.
W środowisku instruktorów i właścicieli OSK zawsze o planowanych zmianach wiadomo wczesniej niż wie o tym opinia publiczna. Dlatego śmialo moge stwierdzić, że takich przymiarek było więcej i nic jakoś w życie nie weszło.
Dodatkowo, aby jakakolwiek zmiana przepisów weszła w życie musi być z odpowiednim wyprzedzeniem wydana w Dzienniku Ustaw - a tam jakoś wielka cisza :):)
hans

Postprzez ella » poniedziałek 15 listopada 2004, 12:39

Jeśli jesteście tak przekonani i pewni zmian od nowegio roku to proszę podać konkretnie wiarygodne źródło (nie gazetę) - Dziennik Ustaw ze zmianami - jeśłi nie to proponuję zakończyć te bezsensowne licytacje i posty typu "zmiany w szkoleniu - pewne na 100 %" itp

Hans, chyba nie bardzo wczytałeś się w to co my tutaj piszemy. Bo nikt z nas nie pisze, że na 100% zmiany te będą i to od Nowego roku. Wręcz odwrotnie odpisujemy na posty 16 latków, że jest to projekt i nie wiadomo kiedy wejdzie w życie.
naresczcie jak ja na to dlugo czekalem........a nikt mi z forum nie wierzyl i co w na to,albo mowiliscie ze nie wejdzie.hahaha
A weszło
Chyba jeszcze trochę poczekasz
a jeżeli ja skończyłem 17 lat w październiku(czyli jeszcze rok do 18lat) to mogę zdać prawko po tych zasadach, czyli odrazu w styczniu i muszę jeździć z osobą spokrewnioną przez 2 lata, czy do 18 lat ?? wtedy by mi wyszło ok. 7 miesięcy jazdy próbnej, ale nie wiem czy to jest możliwe. Więc jak z tym jest ?
A czy gdzieś napisali, że to ma być już na 100% od 1 stycznia.
To jest dopiero rozpatrywany w sejmie projekt:
A kiedy dokładnie to wejdzie tego nikt dokładnie nie wie.
napewno troche minie zanim to wjedzie,
Najpierw był styczeń 2005, potem czytałam, że czerwiec 2005, a tu piszą że styczeń ale 2006 r.
Teraz czekają na niego posłowie i to oni ostatecznie zdecydują co znajdzie się, a co nie w rządowym dokumencie.
Tak więc widzisz Hans, że nikt z nas nie pisze, że od nowego roku będą nowe przepisy i nikt z nas nie nagania ci klientów. Wiesz mi, że my też mamy kilka razy dziennie pytanie kiedy prawko od 16 lat :wink:
I teraz tłumacz każdemu, że owszem były pewne plany Ministerstwa Infrastruktory, ale nie wejdą póki co w życie,
ella
Moderator

Postprzez ella » poniedziałek 15 listopada 2004, 13:05

to proszę podać konkretnie wiarygodne źródło (nie gazetę) - Dziennik Ustaw ze zmianami -

http://www.prawojazdy.com.pl/files/gora ... rojekt.doc
Ustawa
z dnia ................
o kierujących pojazdami

Przeczytaj Art.119 Tam są podane daty i stamtąd prasa i TV brało swoje wiadomości.
ella
Moderator

Postprzez Agawa » wtorek 16 listopada 2004, 09:09

Czyli prawie wracamy do korzeni...wczoraj rozmawiałam z teściem, który zrobił prawko 45 lat temu. Miał w tedy 16 lat i nie musiał jeździc pod opieka dorosłych po zdaniu egzaminu. Kurs trwał wtedy mniej wiecej tyle co teraz 30 godzin teorii ale podobno wiecej praktyki. A ciekawostką było to, że jak Ci na egzaminie zgasł samochód to był koniec egzaminu...oblany :cry:
Agawa

Prawko dla szesnastolatka

Postprzez sonix » wtorek 16 listopada 2004, 17:10

nie wiem czy dobrze doczytałem, ale uprawnienia do kierowania pojazdem dla szesnastolatka wydaje OSK i nie ma żadnego egzaminu w WORD. Dopiero po ukończeniu 18 lat jest egzamin.

Z projektu ustawy
....Osoba ubiegająca się o prawo jazdy kategorii B może rozpocząć szkolenie w formie obejmującej jazdę z osobą towarzyszącą po ukończeniu 16 roku życia, nie później jednak niż przed ukończeniem 17 lat.
Art 23 pkt 3. Osoba ubiegająca się o prawo jazdy kategorii B może rozpocząć jazdę z osobą towarzyszącą po uzyskaniu pozytywnego wyniku egzaminu wewnętrznego i otrzymaniu od ośrodka szkolenia kierowców zaświadczenia o dopuszczeniu do jazdy z osobą towarzyszącą.
sonix

Postprzez scorpio44 » wtorek 16 listopada 2004, 23:18

No chyba dobrze się doczytałeś. Tylko egzamin wewnętrzny w OSK-u, no i oczywiście jakieś tam przeszkolenie dla instruktora-opiekuna. Ja przynajmniej też tak to rozumiem.
scorpio44

Postprzez ella » wtorek 16 listopada 2004, 23:47

Panowie, jakbyście poczytali trochę dalej tą ustawę, to doczytalibyście sie, że taki rozszerzony kurs dla 16 latka z osobą towarzyszącą trwa najkrócej rok zanim bedzie zdawał egzamin państwowy..
Oczywiście osoba ubiegająca się o prawo jazdy kategorii B może rozpocząć jazdę z osobą towarzyszącą po uzyskaniu pozytywnego wyniku egzaminu wewnętrznego i otrzymaniu od ośrodka szkolenia kierowców zaświadczenia o dopuszczeniu do jazdy z osobą towarzyszącą, ale potem przez rok jeździ z tą osobą oznakowanym samochodem kwadratową nalepką barwy zielonej z białą literą "L". Samochód natomiast musi byc wyposazony w podwójne lusterka oraz w montowane fabrycznie w miejscu łatwo dostępnym od strony pasażera hamulec awaryjny i wyłącznik zapłonu.
Czyli tak jakby jeździł cały czas nauką jazdy przez rok czasu. Z tą róznicą, że nie z instruktorem tylko z przeszkolonym opiekunem.
Czyli cały kurs nauki jazdy takiego 16 latka do uzyskania prawa jazdy wynosi ponad rok czasu.
ella
Moderator

16 lat komentarz

Postprzez mirinda » środa 17 listopada 2004, 00:26

Czytając o tych wszystkich zmianach myślę ze jak wejdą one w zycie to przybedzie nam bardzo duzo instruktorów nauki jazdy, dlaczego bo kazdy rodzic lub osoba spokrewniona ktora posiada prawo jazdy dluzej bedzie mogła szkolić swoich bliskich, co z tego wyniknie ano zobaczymy.Co zatem będą robić instruktorzy którzy przepracowali w tym zawodzie długie lata i na szkoleniu stracili zdrowie i nerwy, bezrobocie się zwiększy w tym zawodzie , a szkolic bedą ludzie którzy ze szkoleniem na prawo jazdy nigdy nie mieli do czynienia.Druga strona medalu to czy my kierowcy -uczestnicy ruchu bedziemy czuli sie bezpieczni poruszając się obok tych którzy będą szkolić swoich bliskich.
mirinda

Postprzez ella » środa 17 listopada 2004, 00:46

Co zatem będą robić instruktorzy którzy przepracowali w tym zawodzie długie lata i na szkoleniu stracili zdrowie i nerwy, bezrobocie się zwiększy w tym zawodzie , a szkolic bedą ludzie którzy ze szkoleniem na prawo jazdy nigdy nie mieli do czynienia

Mirinda, aż tak źle to nie będzie :D
Od 18 lat w górę będą szkolić tak jak teraz. Odejdzie im tylko garstka 16 latków, chociaż i tych bedą szkolić wraz z opiekunem. Kasa podwójna :D :D :D
ella
Moderator

Postprzez miros » środa 17 listopada 2004, 12:28

dokladnie, nie wazne czy bedziesz mial 16 czy 18 lat to i tak musisz przejsc kurs z instruktorem. tak wiec pracy instruktorom nie ubedzie, a wrecz przeciwnie moze przybyc.
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez piotreko15 » środa 17 listopada 2004, 17:28

a jesli nie pojde na kurs od 16 lat to czy jesli pojde jak bede mial 18 to od razu dostane prawko i bede mogl sam jezdzic???bo koncze w maju 17 lat wiec nie wiem czy mi sie oplaca:/
WORD odlewnicza:
25.05.2006-teoria zdane (1 blad)
03.07.2006-pratyka oblane
WORD Ciechanow:
08.08.2006 praktyka zdane
odbior:25.08.2006
peugeot 106:)
piotreko15

Postprzez miros » środa 17 listopada 2004, 19:43

hmmm najpierw to bedziesz musial zdac egzamin a dopiero potem bedziesz mogl jezdzic :) :D
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez piotreko15 » środa 17 listopada 2004, 20:21

ale chodzi mi o to czy jak pojde normalnie tj.od 18 lat to czy bede mnie obowiazyc "stare" zasady czyli te co sa teraz?
WORD odlewnicza:
25.05.2006-teoria zdane (1 blad)
03.07.2006-pratyka oblane
WORD Ciechanow:
08.08.2006 praktyka zdane
odbior:25.08.2006
peugeot 106:)
piotreko15

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców