Kwalifikacja wstępna - Obecnie na kat. D, wkrótce i kat. C

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez vila_ » wtorek 04 sierpnia 2009, 10:50

Dziękuje za rady. :) Kat B zdałam 24, a na blankiecie jest 27 jako data wydania ;]

A podanie o przyspieszenie egzaminu poszło już w dniu otrzymania terminu ;] Do środy mają się odezwac, ale jak sie nie uda, to bede próbowała dalej. W moim przypadku liczy się kazdy dzień..

Właśnie dzwoniła Pani z WORDu ;DD egzamin mam na 20 sierpnia ;]]
vila_

Postprzez lopezz » środa 05 sierpnia 2009, 12:16

Witam chciał bym uzyskać prawo jazdy kat. C czy jesli zapisze sie jeszcze w sierpniu na kurs to ominie mnie ta cała "podwyżka cenowa ;) "? Jeśli nie to ile trzeba będzie dodatkowo (prócz ceny kursu) wybulić?

Chyba znalazłem czyli 2k za kurs i 6000tyś za KW http://kursyswiadectwokwalifikacji.pl/kwalifikacje_20 :shock: Dziękuje postoje Żyjemy w chorym państwie :idea:
lopezz

Postprzez mk61 » środa 05 sierpnia 2009, 13:32

vila_ napisał(a):Właśnie dzwoniła Pani z WORDu ;DD egzamin mam na 20 sierpnia ;]]

I co tam napisałaś w podaniu? Tak, jak mówiłem, czy coś innego? :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Walp » środa 05 sierpnia 2009, 18:54

lopezz napisał(a):Witam chciał bym uzyskać prawo jazdy kat. C czy jesli zapisze sie jeszcze w sierpniu na kurs to ominie mnie ta cała "podwyżka cenowa ;) "?

Jeśli znajdziesz ośrodek, który zrobi ci kurs ekspresowo, to teoretycznie masz szansę, bo np. w Chełmie WORD ma terminy na C bieżąco, w tym samym tygodniu. W innych WORDach czeka się nawet miesiąc na egzamin kat. C.

Ale praktycznie rzecz biorąc i szczerze mówiąc, mało to prawdopodobne, aby ci się udało. :( W zasadzie zostało 30 dni do ostatniego możliwego terminu egzaminu, żeby papiery zdążyły dojść do wydziału komunikacji przed 10 września.

30 dni...
- badania lekarskie
- 20 godzin teorii (zazwyczaj 2 tygodnie)
- 30 godzin praktyki (znowu 2 tygodnie)
nawet przy założeniu, że OSK nagnie prawo i praktykę będziesz miał jednocześnie z teorią, będzie ciężko.
B - 1993, C - 2008, D - 2009
C+E i kurs instruktora kat. B - w trakcie
http://www.walp.blog.onet.pl
Walp

Postprzez qwer0 » środa 05 sierpnia 2009, 19:54

- 20 godzin teorii (zazwyczaj 2 tygodnie)

no nie przesadzaj... Ja mialem teorie odbebniona w weekend.
Pierwszego dnia siedzialem 6h, a drugiego poszedlem z rana na kilka filmow i i pod wieczor znowu 6h.
Cala masa osrodkow tak ma.
W Lublinie jedyna przeszkoda jest termin egzaminu. Czeka sie ok. 3tygodnie, z szybkim kursem nie ma problemu.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez vila_ » środa 05 sierpnia 2009, 21:42

mk61 napisał(a):
vila_ napisał(a):Właśnie dzwoniła Pani z WORDu ;DD egzamin mam na 20 sierpnia ;]]

I co tam napisałaś w podaniu? Tak, jak mówiłem, czy coś innego? :)

No napisałam tak jak mówiłeś :)) Czyli:
'Prośbę swoją motywuje chęcią zdobycia uprawnień przed 10 września, ze względu na wejście w życie kwalifikacji wstępnej, której kosztów nie będę mogła pokryć, z powodu słabej sytuaji finansowej.' I sie udało.. :))
vila_

Pytanie

Postprzez TobiChojna » poniedziałek 07 września 2009, 22:25

Koledzy mam takie pytanie. Jeżeli mam prawo jazdy kat C i przewóz rzeczy to czy po zmianach w przepisach za kurs na kat E tez bede musiał wydac 8 tyś ???
TobiChojna

Postprzez Walp » poniedziałek 07 września 2009, 23:34

NIE!

O konieczności zrobienia KW decyduje data uzyskania uprawnienia na kat. C*. Jeśli zdobyłeś kat. C przed 10.09.2009, to KW cię nie obejmuje.

Robisz kurs na przewóz rzeczy i na 5 lat spokój. Potem co 5 lat będziesz miał szkolenie okresowe, jak wszyscy.

C+E niczego nie zmienia.

* - oczywiście odebrałeś prawko z kategorią C? Ne zostawiałeś dokumentów w WORD np. na C+E?
Walp

Postprzez ndakota » środa 03 marca 2010, 21:32

I co zrobił ktoś już KW bo cisza w tym temacie?
ndakota

Postprzez Walp » środa 03 marca 2010, 23:49

Oczywiście! :lol:

I było bardzo fajnie!
Jeśli cię to bliżej interesuje, na moim blogu przeczytasz relację http://www.walp.blog.onet.pl
Walp

Postprzez mk61 » czwartek 04 marca 2010, 17:29

To ja mam takie pytanie.
Zakładamy, że:
Ukończyłem KW, przepracowałem te 5 lat i dalej nie chcę pracować. Chcę mieć jednak uprawnienia, bo chcę np. kupić sobie samochód kempingowy na podwoziu auta ciężarowego, a co za tym idzie, o masie powyżej 3,5t. Co zrobić, żeby odzyskać uprawnienia?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Towro » czwartek 04 marca 2010, 19:18

Walp napisał(a):O konieczności zrobienia KW decyduje data uzyskania uprawnienia na kat. C*. Jeśli zdobyłeś kat. C przed 10.09.2009, to KW cię nie obejmuje.

Mam takie pytanie jeszcze. Mam C i CE zrobione grubo przed 10.09.2009. Brak dodatkowych kursów typu przewóz rzeczy.

Doczytałem na forum że mam czas do 10 września zrobić kurs na starych zasadach bo jak nie to KW czeka mnie i wydatek duży.

Aktualnie studiuje dziennie, robię instruktora nauki jazdy. Pytanie o poradę - czy jest sens robić teraz na przewóz rzeczy "asekuracyjnie" ? Np za rok znów siądę na "dużego" w ramach dorabiania na studiach sobie ...
Ostatnio zmieniony czwartek 04 marca 2010, 19:37 przez Towro, łącznie zmieniany 1 raz
Tomasz

Prawo Jazdy: A B BE C CE
Instruktor: A B C
Towro

Postprzez mk61 » czwartek 04 marca 2010, 19:34

Towro napisał(a):Uczono mnie że do DMC 7500 kg mogłem jeździć bez świadectwa na kat C dlatego też takowego nie robiłem (studia dzienne, jazda cieżarowym którego jestem właścicielem i własna firma) dowiedziałem się że na własne potrzeby mogę jechać czym mi się podoba na C czy CE.

Poszukaj na forum. Ja nie jestem pewien, ale chyba jeździłeś "nielegalnie".

druga sprawa - robiąc kurs na instruktora dowiedziałem się, że mam czas do 10 września 2010 zrobić po starej cenie kurs - na starych zasadach za ok 700zł bo potem będę musiał wyskoczyć przykładowo 6000 zł na KW.

Faktycznie mam czas do 10 września ? Jazda dużym była zajęciem wakacyjnym a aktualnie raczej jestem na etapie pracy jako instuktor jako źródło kasy na studiach, asekuracyjnie wolę spać spokojnie i mieć na przewóz rzeczy, warto go asekuracyjnie robić i wydać 700 zł ?

Jeśli uprawnienia C masz wydane przed 10.09.09, to po 10.09.10 obowiązuje Cię szkolenie okresowe, czyli również około 700zł, z tym, że po tym szkoleniu otrzymujesz wpis do PJ i uprawnienia masz tylko na 5 lat.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Towro » czwartek 04 marca 2010, 21:19

Przepraszam za zamieszanie ale edytowałem post w czasie gdy odpowiedziałeś.

Czyli ogólnie nie mam co się martwić, że zbliża się 10 września. Jak nie jeżdżę aktualnie (i raczej na pewno do 10 września nie zacznę) nie ma co robić kursu na przewóz rzeczy, a ewentualnie robić go gdy takowy będę potrzebował ?

W ośrodku gdzie robię instruktora babka mówi mi, że do 10 września mam czas na zrobienie kursu na przewóz rzeczy bo jak nie zrobie tego przed tym terminem to potem wsiadanie "za kółko" będzie związane z wydatkiem na KW 6000 zł

Nawet w tym temacie jest odpowiedź
O konieczności zrobienia KW decyduje data uzyskania uprawnienia na kat. C*. Jeśli zdobyłeś kat. C przed 10.09.2009, to KW cię nie obejmuje.

Jednym słowem kurs na przewoz rzeczy po 10 wrzesnia bedzie normalnie istnial a ktoś chce mnie naciągnac na 700zł bez podstaw do tego ?

Ps. może ktoś byćtak uprzejmy i podrzucić w której ustawie doczytam się tych faktów, bo nie umiem znaleźć takowej
Tomasz

Prawo Jazdy: A B BE C CE
Instruktor: A B C
Towro

Postprzez Walp » czwartek 04 marca 2010, 22:27

Litości!
To w tym ośrodku robiłeś kurs na instruktora?
Uciekaj z niego jak najszybciej bo to albo IGNORANCI, albo OSZUŚCI. Nie wiem, co gorsze.

KW (za 4 - 7 tys.) dotyczy TYLKO tych, którzy C zdobyli po 10.09.2009 lub D po 10.09.2008.

Jeśli ktoś daną kategorię zdobył wcześniej (a chce np. pracować w transporcie drogowym), musi skończyć kurs na przewóz rzeczy (są organizowane tylko do 10.09.2010) albo szkolenie okresowe - jedno i drugie kosztuje ok. 600-700 zł.

Chcą cię namówić, bo widoczne mają uprawnienia na organizację kursów na przewóz rzeczy a nie mają na szkolenia okresowe. Możesz iść na ten kurs, jeśli planujesz w najbliższym czasie pracować. Jeśli nie, daj sobie spokój. W razie potrzeby pójdziesz na szkolenie okresowe i będzie po sprawie.

Wszystkie informacje znajdziesz w znowelizowanej ustawie o transporcie drogowym - w pdf do sciagnięcia:

- Ustawa z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (stan na kwiecień 2009 r.) - zacznij od art. 39a.
http://www.mi.gov.pl/files/0/1791069/Ustawaotransporciedrogowym.pdf

I drugi akt prawny - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 2 lipca 2008 r. w sprawie szkolenia kierowców wykonujących przewóz drogowy
http://www.mi.gov.pl/files/0/1787213/podpisaneszkolzawodkier.pdf

mk61 napisał(a):To ja mam takie pytanie.
Zakładamy, że:
Ukończyłem KW, przepracowałem te 5 lat i dalej nie chcę pracować. Chcę mieć jednak uprawnienia, bo chcę np. kupić sobie samochód kempingowy na podwoziu auta ciężarowego, a co za tym idzie, o masie powyżej 3,5t. Co zrobić, żeby odzyskać uprawnienia?

No to załóżmy, że zrobiłeś KW, uzyskałeś uprawnienia na 5 lat i przez ten czas pracowałeś. Potem zrobiłeś sobie 3 lata przerwy, uprawnienia wygasły a po tych 3 latach znowu zachciało ci się pracować. Idziesz więc na szkolenie okresowe, robisz badania lekarskie i psychotechniczne i z tymi trzema papierami (świadectwo kwalifikacji zawodowej, orzeczenie lekarskie, orzeczenie psychologiczne + zdjęcie + opłata za wydanie PJ) idziesz do wydziału komunikacji wymienić prawko na nowe i będziesz miał kolejne 5 lat uprawnień.
Walp

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców