Litości!
To w tym ośrodku robiłeś kurs na instruktora?
Uciekaj z niego jak najszybciej bo to albo IGNORANCI, albo OSZUŚCI. Nie wiem, co gorsze.
KW (za 4 - 7 tys.) dotyczy TYLKO tych, którzy C zdobyli po 10.09.2009 lub D po 10.09.2008.
Jeśli ktoś daną kategorię zdobył wcześniej (a chce np. pracować w transporcie drogowym), musi skończyć
kurs na przewóz rzeczy (są organizowane tylko do 10.09.2010) albo
szkolenie okresowe - jedno i drugie kosztuje ok. 600-700 zł.
Chcą cię namówić, bo widoczne mają uprawnienia na organizację kursów na przewóz rzeczy a nie mają na szkolenia okresowe. Możesz iść na ten kurs, jeśli planujesz w najbliższym czasie pracować. Jeśli nie, daj sobie spokój. W razie potrzeby pójdziesz na szkolenie okresowe i będzie po sprawie.
Wszystkie informacje znajdziesz w znowelizowanej ustawie o transporcie drogowym - w pdf do sciagnięcia:
-
Ustawa z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (stan na kwiecień 2009 r.) - zacznij od art. 39a.
http://www.mi.gov.pl/files/0/1791069/Ustawaotransporciedrogowym.pdf
I drugi akt prawny -
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 2 lipca 2008 r. w sprawie szkolenia kierowców wykonujących przewóz drogowy
http://www.mi.gov.pl/files/0/1787213/podpisaneszkolzawodkier.pdf
mk61 napisał(a):To ja mam takie pytanie.
Zakładamy, że:
Ukończyłem KW, przepracowałem te 5 lat i dalej nie chcę pracować. Chcę mieć jednak uprawnienia, bo chcę np. kupić sobie samochód kempingowy na podwoziu auta ciężarowego, a co za tym idzie, o masie powyżej 3,5t. Co zrobić, żeby odzyskać uprawnienia?
No to załóżmy, że zrobiłeś KW, uzyskałeś uprawnienia na 5 lat i przez ten czas pracowałeś. Potem zrobiłeś sobie 3 lata przerwy, uprawnienia wygasły a po tych 3 latach znowu zachciało ci się pracować.
Idziesz więc na szkolenie okresowe, robisz badania lekarskie i psychotechniczne i z tymi trzema papierami (świadectwo kwalifikacji zawodowej, orzeczenie lekarskie, orzeczenie psychologiczne + zdjęcie + opłata za wydanie PJ)
idziesz do wydziału komunikacji wymienić prawko na nowe i będziesz miał kolejne 5 lat uprawnień.