Kategoria C i CE a nowe przepisy

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Kategoria C i CE a nowe przepisy

Postprzez maslo » wtorek 22 stycznia 2013, 18:21

Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 13 lipca 2012 r.

w sprawie egzaminowania osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami,

szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez egzaminatorów

oraz wzorów dokumentów stosowanych w tych sprawach (Dz.U.2012 poz. 995)

2) właściwe ustawienie fotela, lusterek, zagłówków i zapięcie pasów bezpieczeństwa (jeżeli pojazd jest w nie wyposażony), upewnienie się, czy drzwi pojazdu są zamknięte, włączenie świateł odpowiednich do jazdy w ruchu drogowym;

Sam już sobie odpowiedziałem :(
maslo

Postprzez rocko19 » środa 23 stycznia 2013, 12:44

Na kat D trzeba ukończyć KW tzw pełną aby móc przystąpić do egzaminu na prawo jazdy kat D w wieku 21 lat)przyspieszona KW 23 l ), a na kat C z tego co wyczytałem obojętnie jaką KW się ukonczy czy to pełną czy przyspieszona aby obniżyć wiek do przystąpienia na egzamin praktyczny kat C z 21 do 18?
rocko19

Postprzez mk61 » środa 23 stycznia 2013, 13:44

2. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną przyspieszoną, określoną w przepisach
rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym,
minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii
D i D+E wynosi:
1) 23 lata lub
2) 21 lat, z tym że taka osoba może kierować wyłącznie pojazdami wykonującymi
regularne przewozy osób na liniach komunikacyjnych w rozumieniu
przepisów ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym na trasie
nieprzekraczającej 50 km.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez arekronaldo » środa 23 stycznia 2013, 17:30

Opowiedz mi coś więcej, aby mógł zająć jakieś stanowisko w szkole jazdy i pomógł bratu, aby nie czekał ewentualnie tych 2 lat.

Z wyrazami szacunku

Arek
arekronaldo

Postprzez wera94 » środa 23 stycznia 2013, 17:35

Mój chłopak w grudniu zdał prawko na C . I nie kazał wyrabiać sobie prawka ponieważ chciał zrobić C+E. Więc zapisał się na 14 stycznia . I niestety nie zdał . A od 18 stycznia nowe zasady . I co nie może się zapisać ? Bo ona ma w maju dopiero 20 lat . A w nowych przepisach dopiero od 21 lat można . To znaczy że nie może już się zapisać ??
wera94

Postprzez Borys68 » środa 23 stycznia 2013, 19:48

arekronaldo napisał(a):Witam serdecznie,

Mój brat przystąpił do kursu na Prawo Jazdy kat. C.
Zdał egzamin teoretyczny 02 stycznia, a praktycznego nie udało mu się. Zapisano go na kolejny (już po 19 stycznia) i dziś dzwoni Pani z WORDu, że nie może do niego podejść. Brat ma już prawie 19 lat.

Co można zrobić z taką szkołą jazdy, która nie poinformowała o tym wcześniej. Brat zapłacił za kurs i w sumie nic z tego nie ma... Zaczął chodzić na kurs we wrześniu- październiku, więc dużo wcześniej przed wejściem przepisów. Nie wiedział, że jak nie zda, to za ten kurs przygotowawczy (nie pamiętam fachowej nazwy) będzie musiał zapłacić 6.000zł.
No i kto może taką Kwalifikację (to fachowe słowo) wydać?- Szkoła jazdy, czy WORD?

Oznacza to, że zapłata za kurs poszła na marne- za 2 lata odnowa?

Arek

Postaram się odpowiedzieć.

Podziękujcie Posłom i Senatorom za nie uwzględnienie okresu przejściowego.
Co można z taką szkołąś - nic, poza "czarną reklamą. Choć ja sam kilka miesięcy temu niewierzyłem w taki przebieg wydarzeń.
Kurs jest ważny dożywotnio - nie są to więc pieniądze w błoto.
Kursy Kwalifikacji Wstępnej organizują zarówno WORDy jak i OSKi.
6000 to dość drogo - rozejrzyjcie się po okolicy czy nie ma taniej.
Jeśli OSK gdzie brat robił C organizuje kursy KW to sprójcie urwać rabacik - tak ze 300-500 złotych.

wera94 napisał(a):Mój chłopak w grudniu zdał prawko na C . I nie kazał wyrabiać sobie prawka ponieważ chciał zrobić C+E. Więc zapisał się na 14 stycznia . I niestety nie zdał . A od 18 stycznia nowe zasady . I co nie może się zapisać ? Bo ona ma w maju dopiero 20 lat . A w nowych przepisach dopiero od 21 lat można . To znaczy że nie może już się zapisać ??

Zgadza się, wdg. nowych zasad nie może.

Ma do wyboru - zrobić kurs Kwalifikacji Wstępnej przyspieszonej i poprosić o wystawienie PJ z C. Wówczas będzie mógł pracować jako szoferak z pewnymi ograniczeniami do 21 r.ż. Mając 21 lat zarówno zniką mu ograniczenia jak i będzie mógł zrobić CE.

Może też zrobić kurs Kwalifikacji Wstępnej i wówczas będzie mógł przystąpic do egzaminu na CE przed 21 r.ż.

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez kamas3 » czwartek 24 stycznia 2013, 16:57

Borys ja również jestem poszkodowany, otóż 29 stycznia miałem mieć egzamin na kat.C+E a dzisiaj mi zadzwoniono i powiedziano że egzamin został odwołany właśnie z tych powodów że nie mam 21 lat a mam 19, oczywiście nie obeszło się bez bulwersów i postanowiłem zadzwonić do ośrodków szkoleń również tych szkoleń z WORD i powiedziano mi że mogę zrobić kwalifikację przyśpieszoną i po niej będę mógł przystąpić do egzaminu kat.C+E przed 21 rokiem życia i nie będę musiał płacić 5000 zł tylko zapłacę 3000 zł
kamas3

Postprzez Borys68 » czwartek 24 stycznia 2013, 17:50

kamas3 napisał(a):Borys ja również jestem poszkodowany, otóż 29 stycznia miałem mieć egzamin na kat.C+E a dzisiaj mi zadzwoniono i powiedziano że egzamin został odwołany właśnie z tych powodów że nie mam 21 lat a mam 19, oczywiście nie obeszło się bez bulwersów i postanowiłem zadzwonić do ośrodków szkoleń również tych szkoleń z WORD i powiedziano mi że mogę zrobić kwalifikację przyśpieszoną i po niej będę mógł przystąpić do egzaminu kat.C+E przed 21 rokiem życia i nie będę musiał płacić 5000 zł tylko zapłacę 3000 zł

To jest niezgodne z ustawą:
Art. 9.
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału
7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek
do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
1) C i C+E wynosi 18 lat;
2) D i D+E wynosi 21 lat.

Kamasie3 - w twojej sytuacj KW przyspieszona nic nie daje (poza możlowścią pracy jako kierowca na C1).
Borys
Borys68

Postprzez kamas3 » czwartek 24 stycznia 2013, 19:46

a powiedz mi jakbym nawet teraz w wieku 19 lat zrobił KW przyśpieszoną to od 21 roku życia mam już możliwość jazdy normalnymi autami ciężarowymi z normalnymi tonażami ??
kamas3

Postprzez Radhezz » czwartek 24 stycznia 2013, 20:09

kamas3 napisał(a):a powiedz mi jakbym nawet teraz w wieku 19 lat zrobił KW przyśpieszoną to od 21 roku życia mam już możliwość jazdy normalnymi autami ciężarowymi z normalnymi tonażami ??

W Ustawie o Transporcie Drogowym która to zagadnienie reguluje zmian nie było, więc tak.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Damian94 » czwartek 24 stycznia 2013, 22:20

Czyli skoro mam 19 lat i tez mam zdany egzamin teoretyczny i jak zrobię KW 280h to mam próg 7.5 i 12 dcm czy tylko podczas gdy zrobię KW 140h ?
Damian94

Postprzez Borys68 » czwartek 24 stycznia 2013, 22:24

Damian94 napisał(a):Czyli skoro mam 19 lat i tez mam zdany egzamin teoretyczny i jak zrobię KW 280h to mam próg 7.5 i 12 dcm czy tylko podczas gdy zrobię KW 140h ?

Rozumiem, że masz zdany teoretyczny na C? W tej chwili nie dopuszczą cię przed 21 r.ż. do praktycznego bez KW 280h.
Borys
Borys68

Postprzez Damian94 » czwartek 24 stycznia 2013, 22:43

Tak mam zdany egzamin. A jeśli zrobię tą KW 280 to i tak do 21 roku życia będę mógł jeździć z ograniczeniami tonażowymi?
Damian94

Postprzez Radhezz » czwartek 24 stycznia 2013, 23:00

Damian94 napisał(a):Tak mam zdany egzamin. A jeśli zrobię tą KW 280 to i tak do 21 roku życia będę mógł jeździć z ograniczeniami tonażowymi?

Prywatnie bez ograniczeń, zawodowo tak jakbyś miał C1
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez barthez » czwartek 24 stycznia 2013, 23:33

Moim zdaniem jak zrobi KW 280 h to bedzie mogł jeździć bez ograniczen jakby zrobił przyspieszoną to miałby ograniczenia
Kat.B (2009)
Kat.C (2012)
Kat.D (2013)
barthez

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców