arekronaldo napisał(a):Witam serdecznie,
Mój brat przystąpił do kursu na Prawo Jazdy kat. C.
Zdał egzamin teoretyczny 02 stycznia, a praktycznego nie udało mu się. Zapisano go na kolejny (już po 19 stycznia) i dziś dzwoni Pani z WORDu, że nie może do niego podejść. Brat ma już prawie 19 lat.
Co można zrobić z taką szkołą jazdy, która nie poinformowała o tym wcześniej. Brat zapłacił za kurs i w sumie nic z tego nie ma... Zaczął chodzić na kurs we wrześniu- październiku, więc dużo wcześniej przed wejściem przepisów. Nie wiedział, że jak nie zda, to za ten kurs przygotowawczy (nie pamiętam fachowej nazwy) będzie musiał zapłacić 6.000zł.
No i kto może taką Kwalifikację (to fachowe słowo) wydać?- Szkoła jazdy, czy WORD?
Oznacza to, że zapłata za kurs poszła na marne- za 2 lata odnowa?
Arek
Postaram się odpowiedzieć.
Podziękujcie Posłom i Senatorom za nie uwzględnienie okresu przejściowego.
Co można z taką szkołąś - nic, poza "czarną reklamą. Choć ja sam kilka miesięcy temu niewierzyłem w taki przebieg wydarzeń.
Kurs jest ważny dożywotnio - nie są to więc pieniądze w błoto.
Kursy Kwalifikacji Wstępnej organizują zarówno WORDy jak i OSKi.
6000 to dość drogo - rozejrzyjcie się po okolicy czy nie ma taniej.
Jeśli OSK gdzie brat robił C organizuje kursy KW to sprójcie urwać rabacik - tak ze 300-500 złotych.
wera94 napisał(a):Mój chłopak w grudniu zdał prawko na C . I nie kazał wyrabiać sobie prawka ponieważ chciał zrobić C+E. Więc zapisał się na 14 stycznia . I niestety nie zdał . A od 18 stycznia nowe zasady . I co nie może się zapisać ? Bo ona ma w maju dopiero 20 lat . A w nowych przepisach dopiero od 21 lat można . To znaczy że nie może już się zapisać ??
Zgadza się, wdg. nowych zasad nie może.
Ma do wyboru - zrobić kurs Kwalifikacji Wstępnej
przyspieszonej i poprosić o wystawienie PJ z C. Wówczas będzie mógł pracować jako szoferak z pewnymi ograniczeniami do 21 r.ż. Mając 21 lat zarówno zniką mu ograniczenia jak i będzie mógł zrobić CE.
Może też zrobić kurs Kwalifikacji Wstępnej i wówczas będzie mógł przystąpic do egzaminu na CE przed 21 r.ż.
Borys