Lusterka

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez scorpio44 » sobota 06 września 2003, 18:27

Slawek napisał(a):
Kordula napisał(a):jakoś po kursie mam ten nawyk korzystania właściwie tylko ze środkowego lusterka.
Slawek napisał(a):A więc prawie nie używasz bocznych lusterek?
Kordula napisał(a):Polecam nauczyć się czytać, bo chyba marnie z tym u Ciebie. Napisałam, że nie używam prawego lusterka zbyt często, co nie znaczy, że wcale.
:roll: :roll: :roll:

Mowa tylko o lewym i środkowym, ale chodziło o prawe. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Ale jak Kordula się pomyliła i powiedziała o opuszczonym do dołu lewym zamiast prawym i sobie wyobraziłem jazdę bez lewego lusterka, to............
A tak swoją drogą to nie przesadzajcie z tym, że niby przed każdą zmianą pasa patrzycie w dwa lusterka i jeszcze oglądacie się za siebie. Nie wierzę w to, bo na takie kombinacje najzwyczajniej w świecie nie ma czasu. A te wskazówki pasażerów to są chyba wyjęte z ich zegarków. :P
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez Kordula » sobota 06 września 2003, 19:55

Nieważne skąd wyjęte, wazne, że jeszcze nigdy mnie nie zawiodły.
teraz już nic tylko sie uczyć ;)
Kordula

Postprzez Mmeva » niedziela 07 września 2003, 20:12

Podobnie jak Sławek 18 - powinno to wygladac tak: upewnienie- lewe/prawe lusterko, następnie jeszcze górne i obejrzenie się i dopiero wtedy sygnał (kierunek) i zmiana pasa. I tak właśnie robię.Do Korduli -
Kordula napisał(a):

a kursie nie robiliśmy aż takich manewrów, bo nawet nie było gdzie zjeżdżać na prawy pas .
- dziwne, w dosć duzym miescie jakim jest Gdańsk nie zdarzało ci się zmieniaćpasa z lewego na prawy ?? hmmm. może lepiej zostawmy ten temat
Mmeva

Postprzez Kordula » niedziela 07 września 2003, 20:48

Mmeva napisał(a): - dziwne, w dosć duzym miescie jakim jest Gdańsk nie zdarzało ci się zmieniaćpasa z lewego na prawy ?? hmmm. może lepiej
zostawmy ten temat

To było tak, głównie jeździlismy prawym pasem, a jak już zjeżdzaliśmy na ten prawy z lewego, to albo kazał patrzeć w środkowe lusterko (po wyjeździe z placu), a czasami sam mówił coś w stylu "wolne"
Kordula

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 08 września 2003, 00:14

Mmeva napisał(a):powinno to wygladac tak: upewnienie- lewe/prawe lusterko, następnie jeszcze górne i obejrzenie się i dopiero wtedy sygnał (kierunek) i zmiana pasa. I tak właśnie robię.

I Tobie się naprawdę chce tak robić? :D :D :D W nocy też się upewniasz przez 5 minut?
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez Slawek » poniedziałek 08 września 2003, 20:33

Ja przed KAŻDĄ zmianą pasa staram się spojrzeć w prawe, bądź lewe lusterko i trochę minimalnie obrócić głowę zwracając uwagę na martwą strefę (jeśli droga ma więcej niż dwa pasy w jednym kierunku zazwyczaj). Jakoś znajduję na to czas, no ale scorpio jest jak widać bardzo zajętym człowiekiem. Jakbyś miał wypadek, to stwierdziłbyś, że trzeba było jednak poświęcić kilka dodatkowych sekund.
Slawek

...

Postprzez Mmeva » poniedziałek 08 września 2003, 22:29

co do wskazówek pasażerów - jasne, że jak ktoś z nami jedzie może powiedzieć, że wolne, ale jak jedziemy sami... lepiej jest miec te dobre nawyki

scorpio - po pierwsze nie 5 minut, to tylko w miarę szybkie zerknięcia... lepiej mieć pewność, zawsze tak robiłam przy zmianie pasa, a teraz (po tej mojej wpadce, wtedy podczas tego zawracania mogłam sie dokladniej upewnić... ) tym bardziej - zgadzam się w 100% ze Sławkiem18
Mmeva

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 08 września 2003, 23:46

Ale ja broń Boże nie mówiłem, że takie upewnianie się to coś złego (bo chyba Sławek tak to odebrał :)). Problem polega jednak na tym, że większość polskich kierowców przed zmianą pasa ani głowy nie odwraca, ani w ogóle nie patrzy w żadne lusterko. :D Dlatego ta Wasza ostrożność fajnie kontrastuje. I tylko to miałem na myśli. Dziękuję za uwagę. :P
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Re: ...

Postprzez Kordula » wtorek 09 września 2003, 13:37

Mmeva napisał(a):co do wskazówek pasażerów - jasne, że jak ktoś z nami jedzie może powiedzieć, że wolne, ale jak jedziemy sami... lepiej jest miec te dobre nawyki

Oczywiście, że masz rację, ale to środkowe lusterko wystarcza w zupełności ;).
Kordula

KONIEC TEMATU ;)

Postprzez Mmeva » wtorek 09 września 2003, 14:54

wiesz, może i Tobie wystarcza, ale ja jednak wolę się dokładnie upewnić, każdy ma na ten temat swoje zdanie

a tak na marginesie robia teraz autka, w których po włączeniu wstecznego prawe lusterko opada automatycznie w dół - fajna sprawa ...

Proponuję jednak skonczyć temat - 4 zakładki ( nie wiem, czy nie wyląduje na 5 :oops: ) wystarczą...
Mmeva

Postprzez miros » wtorek 09 września 2003, 15:40

a ja mam taka prosbe. jak juz ktos mowil jest cos takiego jak martwa strefa w lusterkach bocznych. kiedy patrzymy w nie i wydaje sie ze nie ma obok samochodu, a on moze wlasnie obok nas jechac. prosze jak zmieniacie pas to zrobcie ten obrot glowa (w prawo, lewo) i upewnijcie sie czy nie ma obok was samochodu, bo mi juz kilka razy sie zdarzylo byc najezdzanym przez osoby ktore sie nie upewnily czy nie jade obok nich.
miros

Postprzez dorsio » wtorek 09 września 2003, 15:46

co do wskazówek pasażerów - jasne, że jak ktoś z nami jedzie może powiedzieć, że wolne, ale jak jedziemy sami... lepiej jest miec te dobre nawyki

Ciekawie jest jak pasazer sie pomyli. Odchodza wtedy tlumaczeniu w stylu: "kumpel powiedzial mi ze wolne wiec jechalem '
dorsio

Re: ...

Postprzez Slawek » wtorek 09 września 2003, 16:41

Kordula napisał(a):Oczywiście, że masz rację, ale to środkowe lusterko wystarcza w zupełności ;).

Jasne - czasem wszystkie lusterka to za mało i trzeba się obejrzeć, ale Tobie wystarcza środkowe.
Slawek

Postprzez Kordula » wtorek 09 września 2003, 16:42

Chyba Mmeva ma rację, że najlepiej będzie skończyć ten temat. Albo nauczyć się czytać. Pisałam już kilka razy coś, o oglądaniu się za siebie w celu upewnienia się, ale do niektórych to nie dociera, więc skończmy ten temat.
Kordula

Postprzez Mmeva » wtorek 09 września 2003, 16:57

dorsio napisał(a): Ciekawie jest jak pasazer sie pomyli. Odchodza wtedy tlumaczeniu w stylu: "kumpel powiedzial mi ze wolne wiec jechalem '

no właśnie, dlatego ( co powtarzam po raz nie wiem już ktory) trzeba korzystać ze wszystkich możliwych lusterek, i z mozliwości, że możemy kręcić szyją i się obejrzeć... itp. ;)
Prosiłam już 2x i poproszę 3:
KONIEC TEMATU !!! ;)
Mmeva

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców