Kategoria C i CE a nowe przepisy

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Pytanie dotyczące prawa jazdy kat. C

Postprzez ziomson » sobota 19 stycznia 2013, 18:39

Nie wiem czy dobrze rozumiem.
Najpierw musze zrobić KW po to aby rozpocząć kurs na C?
Dziwne bo na KW sa zajęcia praktyczne.
Nie będzie można zacząć C+KW?
ziomson

Re: Pytanie dotyczące prawa jazdy kat. C

Postprzez mk61 » sobota 19 stycznia 2013, 18:47

Tak. Z racji wieku musisz najpierw zrobić i zdać egzamin kwalifikacji wstępnej. Wtedy próg wiekowy obniża Ci się z 21 do 18.
No, są praktyczne. Do kwalifikacji nie jest wymagane prawo jazdy.
To zależy od Ciebie. Możesz poczekać do np. 3 miesięcy przed urodzinami i wtedy sobie zacząć i kurs na prawo jazdy i kwalifikację. Możesz sobie zrobić teraz kwalifikację i obniżyć próg wiekowy. Możesz nie robić nic i 3 miesiące przed urodzinami zapisać się na kurs, potem zdać egzamin i nie mieć żadnej kwalifikacji.
mk61 napisał(a):Proste. Z kwalifikacją od 18, bez kwalifikacji od 21.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Re: Kategoria C i CE a nowe przepisy

Postprzez semis » sobota 19 stycznia 2013, 19:36

A mogę robić KW pełną nie mając kat. C ?
semis

Postprzez Borys68 » sobota 19 stycznia 2013, 21:16

Możesz.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez ziomson » sobota 19 stycznia 2013, 21:51

Panowie, ale czy nie wydaje się Wam to bez sensu? Jak człowiek, który dajmy na to nie siedział i nie prowadził pojazdu powyżej 3,5t ma przejść KW na której są zajęcia praktyczne... I to ma być kierowca zawodowy?
Chory kraj... :hmm:
ziomson

Postprzez matheo92 » niedziela 20 stycznia 2013, 13:53

Witam
Mam pytanie zacząłem kurs w 2012 roku we wrześniu 13 grudnia miałem egzamin teoretyczny który zdałem praktyczny nie zaliczyłem poprawkę miałem 15 stycznia z egzaminu praktycznego którego również nie udało mi się zaliczyć mój problem polega na tym że ponowny termin poprawki egzaminu praktycznego pord nie chce mi ustalić ponieważ nie mam ukończone 21 lat ( kończę 30 czerwca 2013) egzamin teoretyczny ważny jest pół roku czy będę musiał ponownie i po nowych zasadach zdawać egzamin teoretyczny? i do poprawki przystępować dopiero w lipcu?
matheo92

Postprzez mk61 » niedziela 20 stycznia 2013, 13:57

Tak. Jedyne wyjście na wcześniejszy egzamin, to zrobić kwalifikację wstępną.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez oeo234 » poniedziałek 21 stycznia 2013, 14:52

Witam.
Mam takie pytanko. 18.01 zdawałem na kategorię C+E. No i nie udało mi się
I teraz kiedy mam 20 lat (rocznikowo 21) to mogę zdawać poprawkę ??

Pozdrawiam
oeo234

Postprzez mk61 » poniedziałek 21 stycznia 2013, 14:57

Jeśli masz kwalifikację, to tak. Jeśli nie masz, to czekasz do urodzin.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez oeo234 » poniedziałek 21 stycznia 2013, 17:36

Aha, dzięki za szybką odpowiedz. A powiedz mi, jak podczas ustalania egzaminu zarezerwowałem sobie od razu drugi w razie jakbym nie zdał, to co teraz? Mogą mnie nie dopuścić ??

Pozdrawiam
oeo234

Postprzez mk61 » poniedziałek 21 stycznia 2013, 18:31

A zarezerwowałeś? Wątpię, aby Cię zapisali na jakiś egzamin, skoro jesteś zapisany na ten sam wcześniej. Ale jeśli tak faktycznie było, to nie możesz podejść do egzaminu, a WORD powinien zwrócić Ci pieniążki.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez maslo » poniedziałek 21 stycznia 2013, 22:08

Witajcie,
14.12.2012 roku przystąpiłem do egzaminu teoretycznego i praktycznego kat. C. Teoretyczny był oczywistością, że zdam jednak z praktycznym nie poszło więc udałem się grzecznie do kasy a następnie do okienka rejestracyjnego gdzie ustalono mi termin egzaminu praktycznego. Owy dzień nastąpił dziś. W trakcie przygotowania do jazdy nie włączyłem świateł mijania co egzaminator uznał za błąd a wynik egzaminu na negatywny. Jak dotąd wykonując manewry na placu nie miałem włączonych świateł mijania gdyż nie było to koniecznością. Instruktorzy, którzy mnie uczyli nic takiego mi nie przekazali, że w przygotowaniu do jazdy należy włączyć również światła mijania. Czy jest gdzieś zapis który to reguluje? Czy zapisując się na następny egzamin będę musiał mieć testy psychologiczne(dziś takiego zaświadczenia nie miałem). Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi.
Pozdrawiam
maslo

Postprzez arekronaldo » wtorek 22 stycznia 2013, 14:42

Witam serdecznie,

Mój brat przystąpił do kursu na Prawo Jazdy kat. C.
Zdał egzamin teoretyczny 02 stycznia, a praktycznego nie udało mu się. Zapisano go na kolejny (już po 19 stycznia) i dziś dzwoni Pani z WORDu, że nie może do niego podejść. Brat ma już prawie 19 lat.

Co można zrobić z taką szkołą jazdy, która nie poinformowała o tym wcześniej. Brat zapłacił za kurs i w sumie nic z tego nie ma... Zaczął chodzić na kurs we wrześniu- październiku, więc dużo wcześniej przed wejściem przepisów. Nie wiedział, że jak nie zda, to za ten kurs przygotowawczy (nie pamiętam fachowej nazwy) będzie musiał zapłacić 6.000zł.
No i kto może taką Kwalifikację (to fachowe słowo) wydać?- Szkoła jazdy, czy WORD?

Proszę o pomoc osobę bardziej znającą się na rzeczy, bo Pani z WORDu dziś nas zaskoczyła telefonem.
Oznacza to, że zapłata za kurs poszła na marne- za 2 lata odnowa?

Jeszcze raz proszę kogoś mądrzejszego o radę.

Pozostaję z wyrazami szacunku

Arek
arekronaldo

Postprzez barthez » wtorek 22 stycznia 2013, 15:04

maslo napisał(a):Witajcie,
14.12.2012 roku przystąpiłem do egzaminu teoretycznego i praktycznego kat. C. Teoretyczny był oczywistością, że zdam jednak z praktycznym nie poszło więc udałem się grzecznie do kasy a następnie do okienka rejestracyjnego gdzie ustalono mi termin egzaminu praktycznego. Owy dzień nastąpił dziś. W trakcie przygotowania do jazdy nie włączyłem świateł mijania co egzaminator uznał za błąd a wynik egzaminu na negatywny. Jak dotąd wykonując manewry na placu nie miałem włączonych świateł mijania gdyż nie było to koniecznością. Instruktorzy, którzy mnie uczyli nic takiego mi nie przekazali, że w przygotowaniu do jazdy należy włączyć również światła mijania. Czy jest gdzieś zapis który to reguluje? Czy zapisując się na następny egzamin będę musiał mieć testy psychologiczne(dziś takiego zaświadczenia nie miałem). Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi.
Pozdrawiam

Jak ja zdawałem na kat. C czy na kat. D zawsze sie pytałem czy włączać światła to egzaminatorzy mi mowili ze to odemnie zalezy. Ale zawsze właczałem.
Kat.B (2009)
Kat.C (2012)
Kat.D (2013)
barthez

Postprzez barthez » wtorek 22 stycznia 2013, 15:08

arekronaldo napisał(a):Witam serdecznie,

Mój brat przystąpił do kursu na Prawo Jazdy kat. C.
Zdał egzamin teoretyczny 02 stycznia, a praktycznego nie udało mu się. Zapisano go na kolejny (już po 19 stycznia) i dziś dzwoni Pani z WORDu, że nie może do niego podejść. Brat ma już prawie 19 lat.

Co można zrobić z taką szkołą jazdy, która nie poinformowała o tym wcześniej. Brat zapłacił za kurs i w sumie nic z tego nie ma... Zaczął chodzić na kurs we wrześniu- październiku, więc dużo wcześniej przed wejściem przepisów. Nie wiedział, że jak nie zda, to za ten kurs przygotowawczy (nie pamiętam fachowej nazwy) będzie musiał zapłacić 6.000zł.
No i kto może taką Kwalifikację (to fachowe słowo) wydać?- Szkoła jazdy, czy WORD?

Proszę o pomoc osobę bardziej znającą się na rzeczy, bo Pani z WORDu dziś nas zaskoczyła telefonem.
Oznacza to, że zapłata za kurs poszła na marne- za 2 lata odnowa?

Jeszcze raz proszę kogoś mądrzejszego o radę.

Pozostaję z wyrazami szacunku

Arek

Witam we wrześniu-październiku ja zaczałem prawo jazdy na kat. D i tez nie wiedziałem nic na temat nowych przepisów ze kat. D bedzie wymagana od 24 lat. W szkole jazdy tez nie wiedzieli bo były spekulacje ze nowe przepisy znowu zostana przełożone. Jeśli brat ma 19lat to najpierw musi zrobić kwalifikacje wstępną rozszerzoną gdy zda to wtedy bedzie mogł przystąpić do egzaminu. A na kurs moze zapisać sie w szkole jazdy ktora prowadzi takie zajecia a egzamin bedzie ustalany przez urząd i beda osoby od nich na egzaminie.
Kat.B (2009)
Kat.C (2012)
Kat.D (2013)
barthez

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców