zmiany zmiany....

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez scorpio44 » piątek 09 lutego 2007, 21:30

ella napisał(a):Scorpio odwrotnie. Najpierw egzamin a potem dwuletni okres próbny. (...)
To o czym myślisz to szkolenie 16 -latków przez dwa lata zakończone egzminem.

Faktycznie myślałem, że o tym mowa. Późna pora i namotałem. ;) Sorki.
scorpio44

Zmiany :/

Postprzez Tymek » sobota 10 lutego 2007, 18:10

Czy te przepisy ktora wchodza beda mialy "moc wsteczna" ?? Czy jak zrobie "prawko" do kocna tego roku to juz nie bede musial sie przejmowac tymi <&%#$@> ktore wymyslili nasi politycy ? :D Z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI I PRZEPRASZAM JESLI TEN TEMAT JUZ ZOSTAL PORUSZONY :)
Tymek

Postprzez Prawnik2007 » wtorek 20 lutego 2007, 20:27

Według mnie ustawa ta nie przejdzie ponieważ posłowie też są ludzie fakt faktem że o niższym poziomie intelektualnym ale zawsze:) To jest na razie tylko projekt i na tym może się wszystko skończyć.
Wprowadzenie w okresie próbnym prędkości w terenie niezabudowanym 80 km/h jest kompletną bzdurą i kolejnym bublem prawnym. To logiczne że byle tir na wąskiej dróżce jedno-pasmowej będzie chciał takiego delikwenta wyprzedzić i będzie to stwarzało niebezpieczeństwo dla tego "listkowca" ale i dla innych uczestników ruchu którym rozpędzony TIR wpadnie na pas.
To tyle ode mnie.
Pozdrawiam rajdowców
P.S: Prawo nie działa wstecz.(chyba że mieszkasz w Polsce)
Prawnik2007

Postprzez adalberthus » środa 21 lutego 2007, 19:05

Prawnik, czy Lewnik?
Otóż chciałbym przypomnieć, że w obszarze niezabudowanym, dozwolona maksymalna szybkość dla motocykli, samochodów osobowych i ciężarowych do 3,5 tony dmc wynosi do 90 km/h. To jest tylko o 10 km/h więcej, niż zakłada projekt ustawy dla greenhornów za kierownica.
A TIR (rozumiem, że przez to określenie rozumiesz ciężarowe pow. 3,5 tony dmc) na takiej drodze ma tylko dozwoloną maksymalna szybkość do 70 km/h.
Jeszcze nie widziałem, aby ktoś wolniej jadąc mógł wyprzedzić jadącego szybciej.
I przypomina mi się, z dawnego "Podwieczorku Przy Mikrofonie, odpowiedź niejakiego p.Rumiana ( moja generacja pewno pamięta) na zadane w liście pytanie: "szanowny panie Rumian, czy można zgwałcić kobietę w biegu?" "nie- odpowiada Rumian- ponieważ kobieta z podniesiona spódnicą biegnie o wiele szybciej, niż mężczyzna z opuszczonymi spodniami". Ot co.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez Filip » sobota 24 lutego 2007, 16:02

Witam. Nie zamierza mwdawac się w dywagacje na temat zasady lex retro non agit itd. Wyjasnię jak sprawy będą wyglądac w praktyce;

1) jeśli w ustawie w przepisach przejściowych nie będzie odpowiedniego wyłączenia, to zgodnie z zasadą "bezpośredniego działania prawa nowego" okres próbny obejmie wszystkich, którzy podpadną pod art. 90 niezależnie od terminu otrzymania prawka (tzn przed/po wejściu w zycie ustawy);
2) taki przepis przejściowy mozna dopisać nawet w senacie wiec jest jeszcze wiele czasu i wiele moze sie zdarzyc - czy taki przepis jest, nie wiem, gdyz znam tylko (na razie) wersje ze stron MTransportu i w tej wersji NIE MA - postaram sie sprawdzic jak to wyglada w projekcie przyjetym przez rzad;
3) nie chce tu oceniac czy brak przepisu przejsciowego powodowalby ze art. 90 mozna by uznac za niekonstytucyjny, czy nie; zasady gry w Polsce (nie jestesmy tu wyjatkiem, wiele panstw ma podobne rozwiazania co do charakteru orzeczen sadu konstytucyjnego) sa takie, ze do czasu wejscia w zycie ewentualnego wyroku TK ustawa uznawana jest za zgodna (dokladniej: po prostu JEST ZGODNA) z konstytucja (a dopiero wyrok TK uczyni ja niekonstytucyjna), a wiec nawet jesli TK uznalby ja w interesujacym nas fragmencie za naruszajaca ustawe zawsadnicza, to bedzie to pewnie z rok po jej wejsciu w zycie, stad sprawa stanie sie dla nas bezprzedmiotowa. Niestety
4) nota bene nawet gdyby TK uznal art. 90 za konstytucyjny bo mozna by go ewentualnie tak mozna wylozyc, by nie obejmowal okresu sprzed wejscia w zycie ustawy, to i tak juz bedzie dla nas po ptakach (bo dawno juz minie nam 2 lata od prawka), przynajmniej dla wielu z nas :-)(
Filip

Postprzez Xsystoff » sobota 24 lutego 2007, 16:21

adalberthus napisał(a):A TIR (rozumiem, że przez to określenie rozumiesz ciężarowe pow. 3,5 tony dmc) na takiej drodze ma tylko dozwoloną maksymalna szybkość do 70 km/h.
Jeszcze nie widziałem, aby ktoś wolniej jadąc mógł wyprzedzić jadącego szybciej.

Teoria i praktyka to dwie zupelnie odmienne rzeczy. Przejedz sie w niezabudowanym 80 km/h i podziwiaj jak wyprzedzaja Cie TIR-y. Niemozliwe ? A jednak.
Xsystoff

Postprzez kooba$ » sobota 24 lutego 2007, 22:41

Xsystoff napisał(a):
adalberthus napisał(a):A TIR (rozumiem, że przez to określenie rozumiesz ciężarowe pow. 3,5 tony dmc) na takiej drodze ma tylko dozwoloną maksymalna szybkość do 70 km/h.

Teoria i praktyka to dwie zupelnie odmienne rzeczy. Przejedz sie w niezabudowanym 80 km/h i podziwiaj jak wyprzedzaja Cie TIR-y. Niemozliwe ? A jednak.

Poczytaj sobie co to znaczy "TIR" ... http://209.85.135.104/search?q=cache:c7 ... cd=2&gl=pl
A wracając do tematu pomysł, jest bardziej prymitywny niż jego twórcy. Bezpieczeństwo na drogach powinno się poprawiać poprzez lepsze szkolenie, edukowania itp, a nie jakieś durne ograniczenia...heh proponuje jeszcze ttachografy pozakładać dla Świeżaków a co!
kooba$

Postprzez Xsystoff » niedziela 25 lutego 2007, 02:00

Tak samo jak ludzie mowia na buty sportowe adidasy, na ogrzewanie postojowe webasto, na myjke cisnieniowa karcher tak samo na ciezarowki tiry wiec sie nie czepiaj, bo doskonale wiadomo o co chodzi.
Xsystoff

Postprzez adalberthus » niedziela 25 lutego 2007, 02:55

A na woźnicę kierowca.
Analogicznie można nie zauważać złodziei, co tam, prawo mówi,aby nie kraść (swieckie, kanoniczne ), a to tylko takie odstępstwo.Niech se kradną.Niech se jadą szybciej.Niech parkują, mimo, że zakaz znakiem lub z zasady, co tam.to tylko odstępstwo.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez scorpio44 » niedziela 25 lutego 2007, 11:11

Xsystoff napisał(a):Tak samo jak ludzie mowia na buty sportowe adidasy (...) wiec sie nie czepiaj, bo doskonale wiadomo o co chodzi.

Pisałem już nawet kiedyś na forum, że w słownikach występuje już "tir" jako określenie na każdą tego typu dużą ciężarówkę, i to jest dla mnie wszystko na ten temat. A fachowe słownictwo póki co średnio mnie interesuje. ;) :D
PS: Adidasy jako 'buty sportowe' oczywiście również od dawna notują słowniki.
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Szkolenie kierowców