kwalifikacja wstępna C i D w 2013

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Re: kwalifikacja wstępna C i D w 2013

Postprzez Radhezz » wtorek 29 stycznia 2013, 13:50

interwojciech napisał(a):Czy ten pan miał rację odsyłając mnie, że mam przyjść dopiero w kwietniu? Czy KW to uprawnienie, czy tak nazywamy prawo jazdy?

Ten "pan" to idiota. Zblokował Cię przepisem odnoszącym się do prawa jazdy w ustawie o kierujących pojazdami - a to co dotyczy KW znajduje się w ogóle w innej ustawie.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez interwojciech » wtorek 29 stycznia 2013, 17:01

Radhezz napisał(a):Ten "pan" to idiota. Zblokował Cię przepisem odnoszącym się do prawa jazdy w ustawie o kierujących pojazdami - a to co dotyczy KW znajduje się w ogóle w innej ustawie.

Ale wg nich mogę 3 miesiące przed urodzinami i koniec, bo to jedno :/
Jest jedna ustawa, ta sama, wydana przez jeden organ, a w każdym ośrodku mi mówią, iż mogę zacząć teraz, za te 3 miesiące, albo po skończeniu 21 lat. Co za chory kraj :(
interwojciech

Postprzez mk61 » wtorek 29 stycznia 2013, 19:13

Podejdź do "nich" tak, żeby to oni Ci udowodnili, że się mylisz, a nie, żebyś Ty udowadniał, że się nie mylisz.
Poproś o ustawę i artykuły, które precyzują wiek uprawniający do rozpoczęcia kwalifikacji.
A jeśli nie chcą zarobić, to ich problem.
Ewentualnie zajrzyj tutaj:
http://www.akademiajazdy.eu/
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez interwojciech » niedziela 03 lutego 2013, 18:44

Poszli po rozum do głowy, a w sumie to wykonali telefon do starostwa i wyszło na jaw, że w przepisach o samej KW się nic nie zmieniło i dalej może ją zrobić 16-latek(a te baby niech dalej sobie myślą i uważają, że trzeba mieć 21 lat). Wchodzę tam z nastawieniem bojowym, by zrobić tak mi poradziłeś, a na dzień dobry padły słowa, że mogę to już zaczynać - ale wielka była ma radość :D
Trudno, nanerwowałem się, bo trafiłem na taki okres, że nikt nic nie wie, przez tą zmianę przepisów z 19 stycznia. Ale podsumowując, godzinki już lecą :)
interwojciech

Postprzez djkaring » piątek 08 lutego 2013, 19:04

Witam. U mnie w mieście jest inny problem po zrobieniu kwalifikacji wiek(22) kat. D nie można podejść do egzaminu i tak ponieważ zarząd komunikacji i tak nie wyda plastiku ponieważ zgodnie z ustawą trzeba mieć 24lata... a na przykład w starostwie 50km ode mnie normalnie wydają ,,plastiki" i pozwalaja podejść do egzaminu...Jest na to jakies prawo? Prosze o pomocd
djkaring

Postprzez mk61 » piątek 08 lutego 2013, 19:24

Jest na to prawo w postaci artykułu 9 ustawy o kierujących. Jeśli mają z tym problem, to niech Ci podadzą oficjalne stanowisko na piśmie, a z tym ewentualnie do urzędu wojewódzkiego.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez street09 » wtorek 26 lutego 2013, 17:18

Witam! Mam podobny problem co kolega wyżej.

Mam 22 lata. W zeszłym roku zdałem kwalifikacje wstępną przyśpieszoną kat. C. W tym roku chciałem zapisać się na kat. D. Pani w OSK powiedziała mi że po wejściu nowych przepisów musiałbym zrobić najpierw kwalifikacje uzupełniającą kat. D, i dopiero potem mógłbym zapisać się na kurs. OK. Zrobiłem kwalifikacje. Dostałem papier, poszedłem do Wydziału Komunikacji a tam stwierdzili że zapisanie mnie na kurs kat. D jest nie możliwe i że chyba złamałem prawo(!) skoro mam kwalifikacje kat. D a nie mam jeszcze prawa jazdy kat. D...

Udało mi sie znaleść na forum 2 podobne tematy:
viewtopic.php?f=1&t=32777
viewtopic.php?f=1&t=32669

...ale mam jeszcze pytanie do ludzi którzy orientują sie w temacie :

Pani z OSK mówiła też, że jeżeli zrobie kwalifikacje uzupełniającą przyśpieszoną to bede mógł jeździć tylko busami (do 17 osób) na regularnych liniach do 50 km. A jeżeli zrobie zwykłą kwalifikacje uzupełniającą, to bede mógł jeździć autobusami bez żadnych ograniczeń. Czy to prawda ? Czy jest na to jakiś artykuł/ustawa ? Bo sam zaczynam sie powoli w tym gubić

Z góry dziękuje za pomoc!
street09

Postprzez mk61 » wtorek 26 lutego 2013, 20:51

Jak wyżej. Poproś o oficjalne stanowisko na piśmie, ewentualnie porozmawiaj z kierownikiem. Artykuły 8 i 9 ustawy o kierujących pojazdami. Żaden z nich nie mówi o 17 osobach. A jeśli w mniemaniu urzędniczki złamałeś prawo, to niech złoży do prokuratury zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Uprzedź ją jednak, że w przypadku uznania Cię za niewinnego sam ją pozwiesz za pomówienie.
Jedynie w przypadku uzupełniającej przyśpieszonej do 23 urodzin będziesz mógł jeździć w komunikacji miejskiej (bez ograniczenia liczby osób).
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez street09 » poniedziałek 11 marca 2013, 11:55

Wielkie dzięki dla mk61 !
Faktycznie jest tak, że użednicy sami gubią sie w nowych przepisach. Po tygodniu załatwiania w wydziale komunikacji, okazało się że jednak nie mając wymaganego wieku, ale posiadając kwalifikacje można przystąpić do egzaminu kat. D.

Panie Marcinie dziękuje za pomoc :)
street09

Postprzez Warej » wtorek 09 kwietnia 2013, 16:00

Witam.
Miałem zakładać taki sam temat, ale w porę go znalazłem. Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)
Ja ze swojej strony mam pytanie natury technicznej.
Mam 20 lat. Chcę zrobić kat. C i za rok kat. D, mimo że podniósł się wiek na obydwie kategorie a osoby po pełnym szkoleniu kierowcy zawodowego (KW) mogą zdawać 'po staremu'. Teraz pytanie: Czy robiąc teraz KW z myślą o C będzie ona ważna za rok na kategorię D ?
Z góry dziękuje za odpowiedź, bo już nurtuje mnie chodzenie po urzędach i ośrodkach i pytanie ludzi niekompetentnych.
Warej

Postprzez Borys68 » wtorek 09 kwietnia 2013, 16:29

Tak i nie :)
Najpierw nie - są odrębne KW na "przewóz rzeczy" i "przewóz osób"

Teraz tak, twoja KW na przewóz rzeczy upoważni cię do KW uzupełniającej na przewóz osób.

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Warej » środa 10 kwietnia 2013, 08:41

Czyli lepiej się wstrzymam z tym bo jednak to nie są małe pieniądze, poczekam do przyszłego roku i zrobię po prostu KW na przewóz osób i kat. D :)
Dziękuje za rozwianie moich wątpliwości :) :spoko:
Warej

Postprzez mk61 » środa 10 kwietnia 2013, 14:43

Możesz też zrobić KW przyśpieszona rzeczy + C + uzupełniająca osób + D. Wtedy masz 140h przyśpieszonej rzeczy i 70h uzupełniającej osób. Inaczej pełna osób (280h) i D. Z przyśpieszoną na osoby będziesz miał ograniczenia (tylko komunikacja miejska do 50km). Jak Ci nie zależy na C, to pełna osób + D.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Warej » środa 10 kwietnia 2013, 17:18

Dla mnie zależy głównie na kat. D i pełnej na przewóz osób. Z tym wiążę swoją przyszłość. A kat. C potrzebna mi dla zbicia czasu w oczekiwaniu na kat. D
Warej

Postprzez mk61 » środa 10 kwietnia 2013, 19:09

Obie opcje, czyli przyśpieszona + C + uzupełniająca + D, oraz pełna + D dadzą Ci pełne uprawnienia D. Pierwsza opcja będzie trochę droższa, ale dzięki niej w okolicach 21 urodzin szybciej dojdziesz do pełnych uprawnień D (krótsza kwalifikacja i krótszy kurs na prawo jazdy). Wtedy nie dość, że masz uprawnienia D, to również w zanadrzu C. Przy okazji, robiąc C zapoznasz się z gabarytami i techniką jazdy i kurs D będzie tylko doszlifowaniem umiejętności. Wybierzesz, jak chcesz.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców