Projekt rewolucyjnych zmian!!!

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez BrT » czwartek 21 października 2004, 22:46

No wiec mam takie male pytanie: czy ktos wie od kiedy bedzie mozna robic prawko od 16? kiedy wchodzi ta ustawa? wie ktos cos na ten temat? prosze o szybka odpowiedz
"...Forgive but never forget..."
BrT

Postprzez bialy » czwartek 21 października 2004, 22:55

grrrrr :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1271
bialy

Postprzez ella » sobota 23 października 2004, 23:31

BrT napisał(a):No wiec mam takie male pytanie: czy ktos wie od kiedy bedzie mozna robic prawko od 16? kiedy wchodzi ta ustawa? wie ktos cos na ten temat? prosze o szybka odpowiedz

BrT, poczytaj też sobie oprócz tego linka co podał ci Biały, także bardzo dokładnie ten topic od pierwszej zakładki do końca.
ella
Moderator

witam

Postprzez wnunio » niedziela 24 października 2004, 12:14

a jeżeli ja skończyłem 17 lat w październiku(czyli jeszcze rok do 18lat) to mogę zdać prawko po tych zasadach, czyli odrazu w styczniu i muszę jeździć z osobą spokrewnioną przez 2 lata, czy do 18 lat ?? wtedy by mi wyszło ok. 7 miesięcy jazdy próbnej, ale nie wiem czy to jest możliwe. Więc jak z tym jest ?
wnunio

Postprzez ella » niedziela 24 października 2004, 19:38

a jeżeli ja skończyłem 17 lat w październiku(czyli jeszcze rok do 18lat) to mogę zdać prawko po tych zasadach, czyli odrazu w styczniu i

A czy gdzieś napisali, że to ma być już na 100% od 1 stycznia.
To jest dopiero rozpatrywany w sejmie projekt
Takie m.in. zmiany przewiduje projekt ustawy o kierujących pojazdami, do którego dotarła "Gazeta". Jeszcze we wrześniu ma się nim zająć Rada Ministrów.

A kiedy dokładnie to wejdzie tego nikt dokładnie nie wie.
Więc jak z tym jest ?

Proponowałabym dokładne czytanie całości a nie tylko wycinki, to wtedy bedziesz wiedział jak to jest :wink:
ella
Moderator

Postprzez resecik » niedziela 24 października 2004, 22:06

napewno troche minie zanim to wjedzie, z tego co sobie przypominam prawko od 18 lat wprowadzali chyba od 1999 r a kiedy weszlo ?

Z jednej strony z tym uczeniem sie jazdy to ma to sens. Jak koles pojezdzi troche z rodzicem to napewno czegos sie nauczy i jego prawa noga napewno stanie sie lzejsza przy 18-stce.

Z drugiej zas strony nie wiem czy to takie fajne jest byc szoferem dla rodzicow i robic wspolne wypady do TESCO :)

Mnie osobiscie smiesza tacy ludzie jak moi kumple co maja 19 i 21 lat maja samochod, prawko a jak maja jakas sprawe na drugim koncu miasta to tluka sie autobusem bo mama nie da auta. A jak prowadzi to tylko z mamusia :D. Ja mimo tego ze zdalem ale jeszcze nie dostalem prawka to wiem ze placac ze swojej kasy 1200 zl za prawko nie robie je po to zeby wozic rodzicow na zakupy :wink:
Prawo jazdy kat. B
zdane: 22.10.2004
odebrane: 29.11.2004
podejscia: 2
resecik

Postprzez Jen » poniedziałek 25 października 2004, 14:31

resecik napisał(a):Mnie osobiscie smiesza tacy ludzie jak moi kumple co maja 19 i 21 lat maja samochod, prawko a jak maja jakas sprawe na drugim koncu miasta to tluka sie autobusem bo mama nie da auta. A jak prowadzi to tylko z mamusia :D.

Ja nie widze w tym nic śmiesznego. To zupełnie normalne, że 20-dziestolatek nie ma własnego auta. I to że mamusia nie daje auta, to jest jej decyzja. Co w tym śmiesznego?
resecik napisał(a):Ja mimo tego ze zdalem ale jeszcze nie dostalem prawka to wiem ze placac ze swojej kasy 1200 zl za prawko nie robie je po to zeby wozic rodzicow na zakupy :wink:

A ja chętnie będę wozić rodziców na zakupy. Myślę, że to będzie dobra okazja, żeby nabrać wprawy. A poza tym rodzice przez całe moje życie wozili mnie w różne miejsca, Ciebie pewnie też. Jest okazja, żeby im się teraz odwdzięczyć.
Pozdrowienia! :-)
Jenka

Pierwsze podejście zaliczone 9 listopada 2004 r.
Jen

Postprzez resecik » poniedziałek 25 października 2004, 19:59

Jen napisał(a): I to że mamusia nie daje auta, to jest jej decyzja.

Rownie dobrze za te 800 zl mozna kupic sobie biletow autobusowych.

To po co mu to prawo jazdy ?
Prawo jazdy kat. B
resecik

Postprzez miros » poniedziałek 25 października 2004, 21:57

hmmm moze po to ze teraz ma czas je zrobic. w przyszlosci moze sie okazac ze bedzie potrzebowal prawka bardzo szybko a tu lipa trzeba robic kursik i zdawac, a tak ma juz wszystko za soba.

mozna sobie kupic biletow autobusowych ale na dlugo nie wystarcza, kiedys i tak bedzie musial zrobic prawko, a im wczesniej tym lepiej, bo im mlodszy kierowca tym lepiej sie uczy i lepszych nabiera nawykow.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez wiruswww » poniedziałek 25 października 2004, 22:41

miros napisał(a):hmmm moze po to ze teraz ma czas je zrobic. w przyszlosci moze sie okazac ze bedzie potrzebowal prawka bardzo szybko a tu lipa trzeba robic kursik i zdawac, a tak ma juz wszystko za soba.

Ja właśnie robie prawko z takiej przyczyny, nie mam samochodu i nie planuje narazie kupna (poprostu mnie nie stać) ale prawko robię bo mam teraz na to czas i wychodze z zalożenia że prawko w przyszłości morze być potrzebne z dnia na dzień.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez ella » poniedziałek 25 października 2004, 23:46

jesli by cos sie zmienilo prosze bardzo o poinformowanie bo sie nie moge doczekac kiedy bede jezdzil:)
jeżeli ja skończyłem 17 lat w październiku(czyli jeszcze rok do 18lat) to mogę zdać prawko po tych zasadach, czyli odrazu w styczniu i muszę jeździć z osobą spokrewnioną przez 2 lata, czy do 18 lat ?? wtedy by mi wyszło ok. 7 miesięcy jazdy próbnej, ale nie wiem czy to jest możliwe. Więc jak z tym jest ?
No wiec mam takie male pytanie: czy ktos wie od kiedy bedzie mozna robic prawko od 16? kiedy wchodzi ta ustawa? wie ktos cos na ten temat? prosze o szybka odpowiedz
naresczcie jak ja na to dlugo czekalem

A ja jestem ciekawa czy rodzice szesnastolatków tak szybo wyciagną kasę, dadzą pozwolenie i bedą z nimi jeździli. A może każą czekać do pełnoletności :wink:
ella
Moderator

Postprzez wiruswww » wtorek 26 października 2004, 15:36

ella napisał(a):A ja jestem ciekawa czy rodzice szesnastolatków tak szybo wyciagną kasę, dadzą pozwolenie i bedą z nimi jeździli. A może każą czekać do pełnoletności :wink:

Oj Ella uwiesz mi że głupota szesnastolatków nie bierze się z nikąd, ta cała głupota bierze się od rodziców i to jest najgorsze. Taki rodzic szesnastolatka bardzo wyciągnie pieniądze na kurs i na łapówke żeby dziecko nie musiało się denerwować niezdanym egzaminem - wiesz bezstresowe wychowanie.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez resecik » wtorek 26 października 2004, 16:26

miros napisał(a):hmmm moze po to ze teraz ma czas je zrobic. w przyszlosci moze sie okazac ze bedzie potrzebowal prawka bardzo szybko a tu lipa trzeba robic kursik i zdawac, a tak ma juz wszystko za soba.

no ja to rozumie , niech jezdzi im wczesniej tym lepiej. a czas dobry to np nie ma tak ja ze trzeba sie uczyc do matury i przezywac stresy z prawkiem.

Ale bawia mnie takie bachorki co pisza:

- no no nie moge sie doczekac zeby se jedzic autkiem
- jak fajnie wkoncu bede se jedzil autem do szkoly
- itd

Chlopczyki mysla ze beda mieli 100% uprawnien jak np. ja w wieku 16 lat a tak nie jest.

Tak wiec kazdy co przeczyta newsa i bedzie chcial opisac swoja radosc i puscic wodze fanrazji juz sprowadzam na ziemie.

- Bedziesz musial jedzic z mamusia lub z tatusiem. Nie z kolezka lub braciszkiem co ma 18 lat i bardziej pstro w glowie od ciebie. Braciszek muszi miec 28 lat.
- Nie bedziesz mogl sobie jezdzic sam do szkoly, startowac w rajdach itd :)
- Na drogach szybkiego ruchu gdzie ja polece przepisowo 110 km/h ty mozesz tylko 80. Nawet nie masz prawa wjechac na autostrade :)
- Przy powazniejszym wykroczeniu np. wypadku mowisz " PAPA prawo jazdy"

Wiec spoko, fajnie jezdzijcie sobie, uczcie sie zeby w wieku 18 lat wyjechac samemu na miasto juz przygotowanym.

Ale nie fantazjujcie jak to bedziecie podrywac laski - muza na full, czarne okulary, akcja "zimny lokiec" i reczne przed waszym gimnazjum :D Za to bedziecie mieli obowiazkowo super tunning nalepke - zielony listek z przodu i z tylu - oznaczjacy poczatkujacych na ulicy :)
Prawo jazdy kat. B
resecik

Postprzez piotreko15 » wtorek 26 października 2004, 16:34

a ja wam powiem swoje zdanie: z jednej strony chcialbym miec teraz prawko,ale jesli to nie wejdzie to wole poczekac do 18 i jezdzic samemu.a jesli by teraz weszlo od 16 to chce isc i zdac noramalnie bez zadnych lapuwek!!!!!
WORD odlewnicza:
25.05.2006-teoria zdane (1 blad)
03.07.2006-pratyka oblane
WORD Ciechanow:
08.08.2006 praktyka zdane
odbior:25.08.2006
peugeot 106:)
piotreko15

Postprzez piotreko15 » wtorek 26 października 2004, 17:57

powtrzalem to duzo razy i jescze raz powtorze:dlatego sa badnia psychologczine.jesli ktos sie wczesniej zaczzznie jezdzic to tym lepiej dla niego.poznije bedzie przygotowany do samodzielnej jazdy.:)
WORD odlewnicza:
25.05.2006-teoria zdane (1 blad)
03.07.2006-pratyka oblane
WORD Ciechanow:
08.08.2006 praktyka zdane
odbior:25.08.2006
peugeot 106:)
piotreko15

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców