Jak Najskuteczniej opanować 490 pytań na kategorie B?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez sjakubowski » niedziela 03 stycznia 2010, 23:40

Mati87 napisał(a):Teraz chyba będą zmiany, cztery pytania na B się zmienią. :)

A powinni zmienić wszystkie i dodać jeszcze z 5.000 pytań tak, aby nie można było nauczyć się ich na pamięć tylko na zrozumienie. Potem wyjeżdża jeden z drugim na ulice i nie a pojęcia jak się zachować w najprostszej sytuacji bo... bo nie było takiego testu...

Czekam na obelgi :-)

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez Nadzienie » poniedziałek 04 stycznia 2010, 00:02

sjakubowski: Czemu na obelgi?! Bardzo dobrze piszesz, jestem takiego samego zdania. Skończyło by się uczenie na pamięć... pytań. Te animacje mogliby wprowadzić, bardzo fajna sprawa.
Nadzienie

Postprzez babu » poniedziałek 04 stycznia 2010, 00:02

jak by było 5000 pytań to by wymyślili chyba z kilkadziesiąt skrzyżowań a nie teraz jedne które są zawsze w kształcie +

moim zdaniem dobrze ze jest kilka pytań do jednego obrazka gdyż nie którzy są wzrokowcami jak ja i patrzą tylko na obrazek i wiedza a i b będzie a tu dupa jest inne pyt z tym samym obrazkiem i jest samo a wiec nie można po samym obrazku tylko trzeba przeczytac pytanie
06.03.2010 - teoria (+) - 18 lat i 9 dni
06.03.2010 - plac(+) miasto (+) - 18 lat i 9dni

16/03/10 trwa postępowanie
22/03/10 do odbioru i odebrane

ZDANE ZA 1 RAZEM !!!
babu

Postprzez Calvados » poniedziałek 04 stycznia 2010, 00:10

No kurde ... wiekszosc osob ma podejscie do tych testow jak do skarbnicy wiedzy...

Potem wyjeżdża jeden z drugim na ulice i nie a pojęcia jak się zachować w najprostszej sytuacji bo... bo nie było takiego testu...

Tak... ostatnio moj kolega zdawał pj - zostało mu zabrane za pkt a jezdził juz sporo lat... gdy pierwszy raz sie zabrał za testy to sie złapał za głowe... a jednak wie jak sie zachowac na drodze ... (tak wiem zaraz napiszecie ze jednak zabrali mu prawo jazdy , zabrali mu za predkosc pare razy go złapali i sie nazbierało, ale wiedział na co sie pisze... )
ot...kolejny przykład moja mama juz ładnie ponad 20 lat ma prawo jazdy , zadnej kontroli policyjnej, mandatu... wypadku , kolizji . niczego...
a gdy przyszłam do niej z testami tez nad wieloma rzeczami musiała sie dłuzej zastanowic ...

Jesli mozna sie "rypnac "na jakims pytaniu ... to raczej z kategori... dokumenty . Reszte ... jesli zna sie podstawowe zasady ruchu drogowego... robi sie na logike
Calvados

Postprzez cman » poniedziałek 04 stycznia 2010, 00:26

Przeczytaj teraz jeszcze raz spokojnie swoje wypowiedzi:

Calvados napisał(a):Tak... ostatnio moj kolega zdawał pj - zostało mu zabrane za pkt a jezdził juz sporo lat... gdy pierwszy raz sie zabrał za testy to sie złapał za głowe...

Calvados napisał(a):kolejny przykład moja mama juz ładnie ponad 20 lat ma prawo jazdy , zadnej kontroli policyjnej, mandatu... wypadku , kolizji . niczego...
a gdy przyszłam do niej z testami tez nad wieloma rzeczami musiała sie dłuzej zastanowic ...

I zastanów się, o czym to świadczy...

Tym bardziej, że jak nawet sama napisałaś:
Calvados napisał(a):Reszte ... jesli zna sie podstawowe zasady ruchu drogowego... robi sie na logike
cman

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 04 stycznia 2010, 00:27

Calvados napisał(a):Tak... ostatnio moj kolega zdawał pj - zostało mu zabrane za pkt a jezdził juz sporo lat... gdy pierwszy raz sie zabrał za testy to sie złapał za głowe...

Dlatego uważam również, że egzaminy (teoretyczne) powinny odbywać się co 5 lat. Już typowy mój przykład: zapytajcie jeżdżących kierowców co oznacza znak D-40 (Strefa zamieszkania) i co jest z nim związane... Jeśli na 10 kierowców choć 1 odpowie poprawnie - naprawdę macie szczęście!

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez lith » poniedziałek 04 stycznia 2010, 00:33

Ja tam miałem kilka zagadek w testach. Np. Dlaczego w tunelu można jechać na światłach do jazdy dziennej? Mi się wydawało logicznym włączenie świateł mijania.

Albo:
Przy ruszaniu pod górę, zbyt późne zwolnienie pedału sprzęgła w stosunku do zwolnienia hamulca może spowodować:
A stoczenie się pojazdu (oczywista oczywistość)
B unieruchomienie silnika - jak dla mnie tyz prawda, jednak układający uważał inaczej. W końcu jak puścimy sprzęgło, a samochód będzie się staczał to jest spora szansa na zaduszenie silnika po puszczeniu sprzęgła. Nie jednemu na górce zgasł przecież :P
lith

Postprzez Calvados » poniedziałek 04 stycznia 2010, 00:39

I zastanów się, o czym to świadczy...

Wg mnie swiadczy to o tym ze zwykły kierowca (w znaczeniu nie-instruktor nie-egzaminator itp który musi byc na bierzaco)... jak juz zda prawo jazdy to nie zaglada do kodeksu , nie szuka nowinek prawnych i jak czegos nie nagłosnia i nie pokaza w wiadomosciach czy czyms podobnym to wiekszosc nie bedzie wiedziała.

ale tyczy sie to wg mnie jedynie kosmetycznych i czsami naprawde mało wartosciowych informacji...
jesli zna sie podstawy i głowne zasady ... to wydaje mi sie ze nie ma wiekszych prolemow... ale np przy sygnalizatorze S-2 nawet jak ktos wie ze trzeba sie zatrzymac robi to ? watpie ... i szczerze sama zastanawiam sie nad idea tego pomysłu...
Musze zatrzymac sie na strzałce warunkowej i wrazie gdy jedzie samochod jeszcze przy krawedzi...
to po hu... ja sie mam zatrzymywac na strzałce jak i tak nic nie widze...

Dlatego uważam również, że egzaminy (teoretyczne) powinny odbywać się co 5 lat.

Napewno jest to jakies rozwiazanie...
Calvados

Postprzez cman » poniedziałek 04 stycznia 2010, 00:52

Calvados napisał(a):ale tyczy sie to wg mnie jedynie kosmetycznych i czsami naprawde mało wartosciowych informacji...
jesli zna sie podstawy i głowne zasady ...

Ale tu nie chodzi tylko o zmiany, tu chodzi przede wszystkim o cały szereg przepisów istniejących "od zawsze", a przez większość kierowców nieznanych/zapomnianych.
Problem polega właśnie na tym, że większość kierowców zna rzeczywiście tylko te najbardziej podstawowe przepisy (a i z tą znajomością też jest różnie) i wydaje im się, że to wystarczy.

Oprócz tego co napisał sjakubowski o strefie zamieszkania, polecam jeszcze zapytać o to, co to jest ustąpienie pierwszeństwa i co to jest wyprzedzanie - no takie jedne z najbardziej podstawowych rzeczy. Uprzedzam, że odpowiedzi mogą być zaskakujące.
cman

Postprzez Calvados » poniedziałek 04 stycznia 2010, 01:07

Problem polega właśnie na tym, że większość kierowców zna rzeczywiście tylko te najbardziej podstawowe przepisy

no ale zobaczmy na te cwiczenia/testy ... tam własnie sa jedynie pytania o podstawowe zasady , wiele rzeczy jest całkowicie ominietych ... i z tego wynika ze od przecietnego kierowcy wymaga sie tylko tego ...czyli okrojonej wiedzy

ustąpienie pierwszeństwa- przyznaje sie ze przed kłotnia na temat tego czy pytac czy nie pytac egzaminatora o wjazd na droge kiedy ktos cie "puszcza" , patrzyłam inaczej.... głowna znaczy pierszenstwo- niewazne czy stoi czy jedzie ...
Ps. zdania co do pytania nie zmieniłam ...

i nie stawiała bym na jednym poziomie strefy zamieszkania i wyprzedzania ... ja jednak strefe zamieszkania umiescilabym w nowinkach ....
Calvados

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 04 stycznia 2010, 01:14

cman napisał(a):Oprócz tego co napisał sjakubowski o strefie zamieszkania, polecam jeszcze zapytać o to, co to jest ustąpienie pierwszeństwa i co to jest wyprzedzanie - no takie jedne z najbardziej podstawowych rzeczy. Uprzedzam, że odpowiedzi mogą być zaskakujące.

Wyprzedzania jak wyprzedzanie - ja polecam kwestię opisania różnic pomiędzy wymijaniem, wyprzedzaniem a omijaniem...

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez lith » poniedziałek 04 stycznia 2010, 01:31

Tylko po co przeciętnemu kierowcy potrzebna do szczęścia umiejętność odróżnienia wyprzedzania od omijania (jakby podstawowa wiedza to nie była) jeżeli umie on i omijać, i wyprzedzać ;].
Sztuka dla sztuki.
Tak jak i podstawowe "podchwytliwe" pytanie w stylu czym się różni podwójna ciągła od pojedynczej.
lith

Postprzez Calvados » poniedziałek 04 stycznia 2010, 01:43

Tylko po co przeciętnemu kierowcy potrzebna do szczęścia umiejętność odróżnienia wyprzedzania od omijania (...) jeżeli umie on i omijać, i wyprzedzać ;].

Zgadzam sie 100% z ta wypowiedzia... i dodatkowo uwazam ze słowa wyprzedzanie, omijanie , wymijanie juz same w sobie zawieraja całe wyjasnienie ... napewno wiekszosci z nas zdarza sie wiedziec co dane słowo oznacza a nie potrafimy tego opisac ....

stara i dosc idiotyczna sytuacja... kolezanka zdawała egzamin ...egzaminator ewidentnie chciał ja oblac (nie bede przyblizac całej sytuacji) jednak egzamin przebiegł prawidłowo bez błedów.. wtedy egzaminator wyskoczył z pytaniem co to znaczy jechac skrajnym prawym pasem .... ona odpowieda pasem przy prawej krawedzi a on odpowiada nie przy tylko obok... :D i chciał ja oblac..

stara sytuacja wiec moze ta rozmowa przebiegła troche inaczej, nie pamietam... lecz chodziło własnie o te dwa słowa przy i obok ...
Calvados

Postprzez cman » poniedziałek 04 stycznia 2010, 10:19

Calvados napisał(a):no ale zobaczmy na te cwiczenia/testy ... tam własnie sa jedynie pytania o podstawowe zasady , wiele rzeczy jest całkowicie ominietych ... i z tego wynika ze od przecietnego kierowcy wymaga sie tylko tego ...czyli okrojonej wiedzy

Nie no moment, wymaga się wiedzy pełnej na temat przepisów, a sprawdza się tylko tę bardziej podstawową. To, że się nie sprawdza, nie znaczy, że się nie wymaga.

lith napisał(a):Tylko po co przeciętnemu kierowcy potrzebna do szczęścia umiejętność odróżnienia wyprzedzania od omijania (jakby podstawowa wiedza to nie była) jeżeli umie on i omijać, i wyprzedzać ;].

Obawiam się niestety, że z tym umieniem (zarówno teoretycznym, jak i niestety praktycznym) wcale nie jest tak kolorowo.

Calvados napisał(a):... napewno wiekszosci z nas zdarza sie wiedziec co dane słowo oznacza a nie potrafimy tego opisac ....

Jeżeli naprawdę wie się, co dane pojęcie oznacza, to nie ma żadnych problemów z jego opisaniem. I nie mówię tu wcale o wyrecytowaniu definicji, tylko o opowiedzeniu własnymi słowami, ale zgodnie z prawdą. Zazwyczaj niestety jednak kierowcy nie znają danego pojęcia, więc i nie potrafią go sensownie opisać, zasłaniając się następnie tym, że "no przecież wiadomo o co chodzi".
A problem nie leży w tym, że ktoś nie potrafi sensownie zdefiniować np. wyprzedania, tylko w tym, że on rzeczywiście nie wie czym to wyprzedzanie jest. I niestety potem, zwłaszcza na drogach o dwóch pasach ruchu w jednym kierunku, kierujący wręcz nagminnie wyprzedzają przed i na przejściach dla pieszych, nie mając w ogóle świadomości, że popełniają wykroczenie (bo nie wiedzą, czym to wyprzedzanie jest).
cman

Postprzez Calvados » poniedziałek 04 stycznia 2010, 17:51

Nie no moment, wymaga się wiedzy pełnej na temat przepisów, a sprawdza się tylko tę bardziej podstawową. To, że się nie sprawdza, nie znaczy, że się nie wymaga.

Ja tu nie znalazłam takiej informacji...

Warunkiem przystąpienia do egzaminu państwowego jest złożenie w Dziale Obsługi Klienta (DOK) wymaganych dokumentów, osobiście lub - w wyjątkowych sytuacjach - przez pełnomocnika (za pisemnym pełnomocnictwem).
Są to następujące dokumenty:

wniosek na druku do pobrania w Dziale Obsługi Klienta
dowód osobisty, tymczasowy dowód osobisty, kartę stałego pobytu lub paszport
dowód uiszczenia opłaty za egzamin
jedna wyraźna fotografia o wymiarach 3,5 x 4,5 cm (osoba bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami, ukazująca głowę w pozycji lewego półprofilu i z widocznym lewym uchem; zachowane musi być równomierne oświetlenie twarzy)
orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do prowadzenia pojazdów
zaświadczenie o ukończeniu kursu dla kandydatów na kierowców w zakresie szkolenia podstawowego lub dodatkowego
pisemną zgodę rodziców lub opiekuna prawnego, w przypadku osoby, która nie ukończyła 18 lat, a ubiega się o prawo jazdy kategorii A1, B1 lub T
kserokopię posiadanego prawa jazdy kategorii (nie dotyczy żołnierzy służby zasadniczej):
a) B, jeżeli ubiega się o uprawnienie do kierowania pojazdem w zakresie kategorii C, C1, D lub D1
b) B, C, C1, D lub D1, jeżeli ubiega się o uprawnienie do kierowania pojazdem w zakresie odpowiednio prawa jazdy kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E
c) A1, B1, C1 lub D1, jeżeli ubiega się o uprawnienie do kierowania pojazdem w zakresie odpowiednio prawa jazdy kategorii A, B, C lub D
zaświadczenie o odbywaniu zasadniczej służby wojskowej, jeżeli jest żołnierzem ubiegającym się o prawo jazdy kategorii D lub D1, który nie ukończył 21 lat
pełnomocnictwo, jeżeli w wyjątkowych sytuacjach ustalenie terminu egzaminu następuje przez pełnomocnika

Tego wymaga sie od osoby zapisujacej sie na egzamin, watpie czy egzaminator podczas dajmy na to 1h egzaminu bedzie w stanie sprawdzic wszystkie umiejetnosci...a wczesniej weryfikuje je tylko egzamin teoretyczny.

zwłaszcza na drogach o dwóch pasach ruchu w jednym kierunku, kierujący wręcz nagminnie wyprzedzają przed i na przejściach dla pieszych, nie mając w ogóle świadomości, że popełniają wykroczenie (bo nie wiedzą, czym to wyprzedzanie jest).

.. a mnie sie wydaje ze te wykroczenia sa swiadome... poprostu czesc kierowcow nie respektuje przepisów .
Calvados

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców