Kwalifikacja wstępna - Obecnie na kat. D, wkrótce i kat. C

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez ndakota » wtorek 24 lutego 2009, 13:37

Ze Słupska i tam go robiłem i teraz czekam na klasyfikacje wstępną. Urząd musi zrobić nam ten kurs bo wzieli za niego pieniądze i za kurs płaciła uniia. A poza tym musza nas tak przygotować do podjęcia pracy bo co z tego że mamy prawko jak niemożemy pracować.
ndakota

Postprzez sake3 » wtorek 24 lutego 2009, 15:43

no tak, tylko ze urzad w tej chwili nawet nie ma gdzie wyslac skoro do najblizszego osrodka jest prawie 300km
sake3

Postprzez ndakota » wtorek 24 lutego 2009, 19:52

to masz pecha mi sie poszczęściło niedawno otworzyli osrodek w którym robią już takie kursy
ndakota

Postprzez Duszek » wtorek 24 lutego 2009, 20:05

ndakota, o ktorym osrodku mowa?
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez jjaacc » środa 25 lutego 2009, 00:39

ndakota napisał(a):to masz pecha mi sie poszczęściło niedawno otworzyli osrodek w którym robią już takie kursy

Podziel się wrażeniami z kursu.
A odnośnie tego zamieszania w WORD to słyszałem, że ludzi namawiali (oszukiwali), że jak zrobią kurs przewóz osób przed 10 września 2008, to nie będą musieli robić „kwalifikacji wstępnej”. Chociaż nowe prawo było uchwalone co najmniej rok wcześniej, i wiadomo było, że nie będzie można tego odwołać, ponieważ regulowane jest to prawem EU. Podobno jeszcze na kursach przewóz osób zapewniali, że tak jest, a potem poprzyjmowali jakiś ludzi do roboty, gdzieś po okolicznych miejscowościach i zaraz ich musieli zwalniać. Ale ile w tym prawdy nie wiem?
jjaacc

Postprzez ndakota » środa 25 lutego 2009, 09:40

Ośrodek jest w Słupsku w MZK Słupsk już jest gotowe do robienie takiego kursu.

Jak się już rozpoczął kurs mówili że bedziemy mieli w WORD-dzie kurs na przewóz osób i normalnie będziemy mogli pracować. W czasie kursu wyszło że Word wycofał się z organizcji tego kursu bo zmieniają sie przepisy i mieliśmy poprostu tydzień wolnego. A to że kogoś przyjmowali do pracy to niesłyszałem tam były dwa takie pechowe kursy. Ja brałem udział w tym drugim kursie. To prawdopobnie mówili ludziom z kursu przedemną. A wyszło tak że mamy prawo jazdy i nie możemy pracować.
ndakota

Postprzez PakaP16 » środa 25 lutego 2009, 13:38

A wie ktoś może kiedy dokładnie wchodzi ten przepis na kat.C i C+E??
I czy mając świadectwo na kat.C (jeszcze to w normalnej cenie) na C+E będzie ważne czy coś jeszcze będzie trzeba zrobić??
Kat. A 17.06.08
Kat. B 17.06.08
Kat. C 20.11.08
Kat. C+E ???
PakaP16

Postprzez Neurot » środa 25 lutego 2009, 15:08

PakaP16 napisał(a):A wie ktoś może kiedy dokładnie wchodzi ten przepis na kat.C i C+E??
I czy mając świadectwo na kat.C (jeszcze to w normalnej cenie) na C+E będzie ważne czy coś jeszcze będzie trzeba zrobić??

Gdyby chciało CI się poszukać na forum, byś znalazł...

10.09.2009

Uprawnienia są ważne na C jak i na C +E.
Tu chodzi o to, że wozisz towary zarobkowo, a nie czym wozisz towary, czy solówką czy zestawem...
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez Jorgel » sobota 21 marca 2009, 00:41

Podobnież chwilowo owy kurs na przewóz osób jest zawieszony, wiadomo coś więcej na ten temat?
B - 27.08.2008
C - 07.09.2009
Jorgel

Postprzez ndakota » sobota 04 kwietnia 2009, 12:30

o zawieszeniu nic nie wiem ale w środe czyli 8 kwietnia zaczynam kurs Kwalifikacja Wstępna z Urzedu Pracy w Słupsku tak jak wcześniej pisałem to co sie działo z tym kursem to nareszcie doczekałem sie kursu i będe mógł pojąć prace.
ndakota

Postprzez ndakota » wtorek 16 czerwca 2009, 11:32

Zakończyłem i zdałem egzamin na klasyfikacje wstępną. Kat. D
ndakota

Postprzez mk61 » wtorek 16 czerwca 2009, 14:59

Więc może trochę wyjaśnisz, jak to teraz wygląda? :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez ndakota » środa 17 czerwca 2009, 18:43

Siedzisz na wykładach i nudzisz się bo wiekszość tematów znasz jeżeli trochę interesujesz się motoryzacja to bedziesz wiedział. Są i ciekawe rzeczy. Ale generalnie strata czasu i nuda. A pytania na egzaminie są głupie bo niemają związku z prowadzeniem autobusu i wożeniem ludzi np:

Kiedy stężenie alkocholu jest największe i 3 odpowiedzi:

1, w tarakcie picia
2, godzine po wypiciu
3, na drugi dzień

Takie są mniej więcej pytania

Albo:

Jakich wypadków w Polsce jest najwiecej?

1, z udziałem pieszch
2, spowodowanych nadmierną prędkością
3, potrącenie pieszch

Powieccie co to ma wspólnego z kursem na "przewóz osób" jak mówi stara nazwa tego kursu.
ndakota

Postprzez mk61 » środa 17 czerwca 2009, 18:55

Czyli bzdura, jak większość takich kursów w Polsce. Byle wyciągnąć kasę i zmusić człowieka, żeby zdał "egzamin". A możesz jeszcze napisać, jakie tematy były na autodromie? To znaczy wyprowadzenie z poślizgu, inscenizacja niebezpiecznych sytuacji na drogach, czy jak to tam wyglądało? I jeszcze, egzamin był w WORD, czy w ośrodku szkoleniowym?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez ndakota » piątek 19 czerwca 2009, 22:44

Na auto dromie było świetnie zabawa super mieliśmy do dyspozycji 2 auta Sprintera i Dukata wszytkie traktowne jako autobysy powyżej 9 osób. A tam na miejscu krótki omówienie co bedziemy robić i do aut niebyło zbednego gadania przez niewiadomo ile czasu krótko zwięźle i na temat. Było hamowanie awaryjne, hamowanie przy wejściu w zakret, zatrzymanie awaryjne w momencie wejścia w zakret. Sprinter był z wyszystkimi systemami ABS,ESP itp. a dukato bez niczego dla porównania. I naprawde można sie tam czegoś nauczyć ale trzeba by tam bylo spędzić kilka dni aby wyrobić w sobie nawyk konkretnego zachowania w danej sytuacji, których uczyli. Bo tak to jest zamało czasu. Ale generalnie bardzo polecam. Warto tam pojechać, nawet prywatnie i wydać troche pieniędzy, co może zwrócić się późniejszym czasie nawet w postaci czyjegoś życia, jeżeli będziesz potrafił odpowiednio się zachować w sytuacji zagrożenia na drodze.

Egzamin był w ośrodku, w którym odbywał się kurs.
ndakota

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców