kwalifikacja wstępna C i D w 2013

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Re: kwalifikacja wstępna C i D w 2013

Postprzez kedar006 » poniedziałek 14 stycznia 2013, 17:03

Też zastanawiam się na zrobieniu kat. C po 19 stycznia ale najpierw kwalifikacje wstępną przyśpieszoną (mam 17 lat) i mam parę pytań:
Jeśli zdam prawo jazdy kat. B (już niedługo) i będę go miał ważne przez 15 lat (bo tak niby ma być) to będę musiał za 15 lat przejść badania ale jeśli zrobię C to będę musiał przejść za 5 lat szkolenie okresowe i także badania?
- co jeśli nie będę pracował zawodowo a będę posiadał kat. C i za 5 lat nie zrobię szkolenia okresowego i badań?
kedar006

Postprzez mk61 » poniedziałek 14 stycznia 2013, 18:15

Do przedłużenia B nie będzie trzeba żadnych badań. Tylko zdjęcie, wniosek i kasa.
Do przedłużenia C, D, E (oprócz BE) będą wymagane badania.
Jeśli po 5 latach nie odbędziesz badań, ewentualnie szkolenia, to po prostu C (ewentualnie też CE, D, DE) będziesz mieć nieaktualne. Chcąc uaktualnić nawet za 10, czy 15 lat robisz badania, ewentualnie szkolenie i znowu masz uprawnienia na 5 lat.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez kedar006 » poniedziałek 14 stycznia 2013, 22:01

Czyli nie trzeba regularnie przechodzić szkolenia i badań na daną kategorię (C D E) jeśli nie jest komuś potrzebne.
Gdy robi się szkolenie i badania co 5 lat to za każdym razem będzie wyrabiany nowy dokument prawa jazdy na którym będzie nowa data ważności na 5 lat?
Jak to będzie jeśli zechcę mieć ważną kat. C na potrzeby własne będę musiał robić szkolenie okresowe czy tylko badania?
kedar006

Postprzez mk61 » wtorek 15 stycznia 2013, 03:36

1. Nie musisz, jeśli nie potrzebujesz.
2. Tak.
3. Dla siebie - badania. Dla jazdy zawodowej - badania i szkolenie.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez nemmo » wtorek 15 stycznia 2013, 20:56

Od 19 stycznia, każdy zdający na C, CE i D, również Ci co mają już ukończone kursy i zdają po raz kolejny, żeby podejść do egzaminu muszą mieć ważne badania psychologiczne.
nemmo

Postprzez kedar006 » wtorek 15 stycznia 2013, 22:42

czyli już wszystko jasne. Wielkie dzięki :D
Mam jeszcze takie pytanie...
Jeżeli zrobię po 19 stycznia kat. B+E i za ok 3 lata jak będę miał 21 lat żeby nie robić pełnej kwalifikacji wstępnej zrobię kat. C, później C+E to nadal będę miał wbitą kat. B+E jak C+E daje b+e?
Bo jeszcze z tego co wiem jak ktoś zrobi kat. B+E a jeśli się ją ma to tak jakby dostaje się gratis kat. T ale jej nie wbijają. A jak to jest ze strony odwrotnej, czyli jak ktoś miałby już kat. T a później zrobił B+E to nadal miałby w swoim prawe jazdy wbite kat. T??
kedar006

Postprzez mk61 » środa 16 stycznia 2013, 00:46

1. Tak.
2. Tak.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez interwojciech » niedziela 20 stycznia 2013, 14:07

Cześć, witam wszystkich.
Mam pytanie odnośnie tych nowych przepisów. Obecnie posiadam 20,5 roku na karku, a chciałem iść na kat. D, ale jak widać, zaś mi "odskoczyło" na 3 lata. Też mam nadzieję, na tą furtkę w postaci najpierw zrobienia kwalifikacji wstępnej (te 280h już mnie załamuje).
I w związku z tym mam pytanie: kiedy mogę iść na tą KW? Czy muszę mieć ukończone 21, czy śmiało mogę już ją rozpocząć?
interwojciech

Postprzez mk61 » niedziela 20 stycznia 2013, 14:17

Możesz ją rozpocząć. Akurat w 3-4 miesiące w spokojnym tempie zrobisz kwalifikację i po jej egzaminie rozpoczniesz sobie kurs na prawo jazdy (jednak kurs nie wcześniej, niż 3 miesiące przed urodzinami).
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez interwojciech » sobota 26 stycznia 2013, 17:56

Byłem popytać i powiedziano mi, a w sumie to odesłali mnie z kwitkiem, bo kazali przyjść sobie plus minus 40 dni przed urodzinami. Panie w sekretariacie w ogóle miały wątpliwości, czy mogę KW zacząć przed osiągnięciem wieku 21 lat. Jak sobie to wywalczyłem to dodały, że w sumie jak najbardziej mogę teraz, ale nie zostanę dopuszczony do egzaminu (mając przy okazji taką kilkumiesięczną "dziurę" po zakończonej teorii), a bez jego pozytywnego wyniku nie mogę rozpocząć kursu na kategorię D prawa jazdy i koło się zamyka.
Jak to w końcu jest? Czy jest coś na co mogę się powołać, żeby zacząć już?
interwojciech

Postprzez mk61 » sobota 26 stycznia 2013, 19:25

Powołaj się na artykuł 9 ustawy o kierujących pojazdami. I zapytaj, czy panie sobie tak twierdzą "bo tak", czy może mają jakieś wyjątkowe przepisy, które tylko one na oczy widziały.
Art. 9.
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału
7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek
do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
1) C i C+E wynosi 18 lat;
2) D i D+E wynosi 21 lat.
2. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną przyspieszoną, określoną w przepisach
rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym,
minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii
D i D+E wynosi:
1) 23 lata lub
2) 21 lat, z tym że taka osoba może kierować wyłącznie pojazdami wykonującymi
regularne przewozy osób na liniach komunikacyjnych w rozumieniu
przepisów ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym na trasie
nieprzekraczającej 50 km.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez interwojciech » sobota 26 stycznia 2013, 20:17

Dziękuję ;)
Panie te stwierdziły, że w ustawie jest napisane że minimalny wiek uzyskania KW to 21 lat i dlatego wcześniej do samego egzaminu podejść nie mogę, a więc nie ma co się spieszyć z teorią, dodając, że jeśli w innych, konkurencyjnych firmach proponują mi na już, to chcą mnie naciągnąć.
interwojciech

Postprzez mk61 » sobota 26 stycznia 2013, 20:27

Poproś o dokładny artykuł i numer ustawy. Bo chyba nigdzie nie jest zapisane, kiedy można uzyskać kwalifikację. Chyba nawet 6 latek mógłby ją zrobić. Po to jest podział kwalifikacji na pełną i przyśpieszoną, aby w różnym wieku można było ją zrobić i wykorzystywać.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez interwojciech » poniedziałek 28 stycznia 2013, 17:55

Byłem tam ponownie, pytałem i z jedną panią się już dogadywałem to zaś weszła ta druga i się zaczęło... Cytuję jej te artykuły za które kol. mk61 dziękuję, a ona że "dziewiątka" mówi że mogę w wieku 21 lat po spełnieniu "siódemki a", a ona że tak, tak, ale to się ŁĄCZY! :shock: To mówię, że każdy te przepisy interpretuje na swój sposób, a ona, ze tu nie ma czego interpretować, bo tak jest i koniec. I za żadne skarby świata nie mogę przed urodzinami podejść do egzaminu z KW, bo jej się tak wydaje (oczywiście to "nie" jest interpretacja!). Prosiłem o potwierdzenie tego, to powiedziała, że te artykuły są właśnie potwierdzeniem; zadzwoniła także do WORDu, ale zamiast pytać o KW, pytała o samo D. Zdenerwowany wyszedłem z tego ośrodka, postanowiłem zadzwonić do WORDu sam - się okazało, że oni nic nie wiedzą.
Po odwiedzeniu dwóch innych ośrodków szkolenia kierowców (ale niestety odległych od miejsca zamieszkania) okazało się, że odrazu przyjmą mnie z otwartymi ramionami z czego jeden o 400zł taniej na Autosanie H10-11, a drugi 1100zł drożej na nowej Setrze od tego wyjściowego (3900zł - Autosan H9).
Także na dniach KW zaczynam ;-) A z tamtymi babami nie mam zamiaru się więcej użerać.

Dziękuję za pomoc, bo naprawdę bym sobie to już tymczasowo darował i czekał niepotrzebnie.
interwojciech

Postprzez interwojciech » wtorek 29 stycznia 2013, 13:36

Nie mam już nerwów do tych ludzi :(
Byłem się dziś zapisać, to pan w tym ośrodku stwierdził że nie mogę, bo blokuje mnie artykuł 21:
Art. 21. 1. Osoba ubiegająca się o uzyskanie uprawnienia do kierowania motorowerem, pojazdem silnikowym lub uprawnienia do kierowania tramwajem może rozpocząć szkolenie nie wcześniej niż 3 miesiące przed osiągnięciem minimalnego wieku, o którym mowa odpowiednio w art. 8 lub 9, wymaganego od kierującego pojazdem objętego tym uprawnieniem(...).

Czy ten pan miał rację odsyłając mnie, że mam przyjść dopiero w kwietniu? Czy KW to uprawnienie, czy tak nazywamy prawo jazdy?
interwojciech

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców