Po ilu godzinach jazd zapisanie na egzamin?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Po ilu godzinach jazd zapisanie na egzamin?

Postprzez lith » piątek 14 grudnia 2012, 17:06

A jak nie umie i zda? ;p
lith

Postprzez czepiacz » sobota 15 grudnia 2012, 23:37

lith napisał(a):A jak nie umie i zda? ;p

Teraz tak jest wielokrotnie.
Chodzi o to, że egzamin ma być bardziej wymagający, ale nie udziwniony na siłę, czego się boję.
Urzędnik dostanie hasło, że egzamin jest zbyt łatwy, to przygotuje ministrowi znów jakieś bzdury, zamiast właściwego rozwiązania - vide ostatnie rozporządzenia...
czepiacz

Postprzez lith » niedziela 16 grudnia 2012, 14:47

Według mnie obowiązkowy kurs jest niezbędny jeżeli egzamin ma wyglądać tak jak wygląda. Jeżeli sam egzamin miałby być wiążący, a nikt by się nie podpisywał pod tym wcześniej, ze kursanta nauczył to by musiał trwać pewnie z 8h jazdy z kursantem i obserwowania go. Albo egzaminator wsiada z 4 kursantami i jadą w 3 dniową trasę zmieniając się co jakiś czas za kółkiem. Na godzinnym egzaminie przecież można sprawdzić tylko wyrywkowo pojedyncze elementy.
lith

Postprzez MEL » niedziela 16 grudnia 2012, 19:53

A jak jest w stanach ? ....
I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką
MEL

Postprzez czepiacz » niedziela 16 grudnia 2012, 23:31

Kilka sezonów ciągnąłem Mercedesem 124 przyczepę o DMC 1400 kg, wożąc motocykle do pracy i z pracy. W wojsku jeździłem różnymi pojazdami, często ciągnąc kuchnie, stacje meteo, inne przyczepy.
Jestem w stanie wykonać z palcem w nosie wszystkie zadania egzaminacyjne dla kategorii B+E.
Czemu muszę robić kurs, chcąc iść na egzamin?
czepiacz

Postprzez tomcioel1 » niedziela 16 grudnia 2012, 23:39

wydaje ci się ... wyłożysz się na prostej rzeczy np zapomnisz się obejrzeć ruszając do przodu (bo to jest bardzo ważne żeby ruszając do przodu na łuku dokładnie obejrzeć się w obie strony , a już wracając do tyłu obejrzec się nie musisz) ... a takich pierdoł , bardzo ważnych zresztą do zdania egzaminu jest trochę...
tomcioel1

Postprzez dylek » niedziela 16 grudnia 2012, 23:45

czepiacz napisał(a):Chodzi o to, że egzamin ma być bardziej wymagający, ale nie udziwniony na siłę, czego się boję.

Z tego co mi wiadomo jest prowadzony pewien projekt, który ma za zadanie opracowanie innego systemu egzaminów praktycznych - więc może kiedyś to się zmieni...
Ogólnie rzecz ujmując coś w stylu wprowadzanej teorii - zadania za 1,2,3 pkt, pełen program = 74 pkt...68 zalicza ;)

Obecny system niestety nie opiera się na punktowaniu za dobrą jazdę, a na minusowaniu za złą...
500x dobrze włączysz kierunkowskazy się nie liczy, bo wystarczy, że 2x ci wyskoczył ...i lipa... i takie podejście powinni zmienić.
O komentarzach na koniec egzaminu w stylu : jeździć to pan nie umie, ale zaliczył pan zadania więc gratuluję... to nawet nie wspomnę, bo to jaka prokuratura czy inny NIK powinien sprawdzić, czy to nie jest podstawowy powód polskiej umieralności na drogach...
Czepiają się szkolących...że ich wina, iż tylu młodych powoduje wypadki i w nich ginie...Ale przecież ktoś tym młodym daje prawo jazdy !
I nie chodzi mi o przerzucenie odpowiedzialności na egzaminatorów...oni też wiele nie mogą, bo ich trzyma instrukcja...
Oby kolejne zmiany szły w dobrym kierunku...choć szanse niewielkie patrząc kto i co wymyśla w tej kwestii...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez czepiacz » wtorek 18 grudnia 2012, 11:41

tomcioel1 napisał(a):wydaje ci się ... wyłożysz się na prostej rzeczy np zapomnisz się obejrzeć ruszając do przodu (bo to jest bardzo ważne żeby ruszając do przodu na łuku dokładnie obejrzeć się w obie strony , a już wracając do tyłu obejrzec się nie musisz) ... a takich pierdoł , bardzo ważnych zresztą do zdania egzaminu jest trochę...

Zrobiłem wszystkie zadania pod okiem egzaminatora, w ramach koleżeńskich konsultacji...
Wykonałem prawidłowo, więc po co mam chodzić na kurs, gdzie często instruktor nie ma żadnej praktyki szosowej?
czepiacz

Postprzez Aiden » środa 19 grudnia 2012, 00:32

czepiacz napisał(a):
tomcioel1 napisał(a):wydaje ci się ... wyłożysz się na prostej rzeczy np zapomnisz się obejrzeć ruszając do przodu (bo to jest bardzo ważne żeby ruszając do przodu na łuku dokładnie obejrzeć się w obie strony , a już wracając do tyłu obejrzec się nie musisz) ... a takich pierdoł , bardzo ważnych zresztą do zdania egzaminu jest trochę...

Zrobiłem wszystkie zadania pod okiem egzaminatora, w ramach koleżeńskich konsultacji...
Wykonałem prawidłowo, więc po co mam chodzić na kurs, gdzie często instruktor nie ma żadnej praktyki szosowej?

Nie mów hop, dobrze radzę. ;)
Rozpoczęcie kursu na prawo jazdy kategorii B: 09.09.2010.
I egzamin: 20.01.2011. (Teoria + / Plac + / Miasto -)
II egzamin: 25.03.2011. (Plac + / Miasto +)
Odbiór prawa jazdy: 18.04.2011.
Aiden

Postprzez czepiacz » środa 19 grudnia 2012, 16:53

Chłopie, jeśli mam się poddać skutkom stresu, to żaden kurs nie pomoże, bo na kursach nie uczą technik psychologicznych.
Inna sprawa, że życie nauczyło mnie intensywnego korzystania z lusterek i oglądania się pięć razy częściej gdy przyczepa jest na haku.
Więc po co obowiązkowy kurs?
czepiacz

Postprzez Aiden » poniedziałek 31 grudnia 2012, 00:42

czepiacz napisał(a):Chłopie, jeśli mam się poddać skutkom stresu, to żaden kurs nie pomoże, bo na kursach nie uczą technik psychologicznych.
Inna sprawa, że życie nauczyło mnie intensywnego korzystania z lusterek i oglądania się pięć razy częściej gdy przyczepa jest na haku.

Ale to według Ciebie jak potencjalni kierowcy mieliby nauczyć się jeździć samochodem po mieście? Na polu? Czy może twierdzisz, że powinno się takich ludzi wypuścić na ulicę i jeśli przeżyją to znaczy, że już mogą iść na egzamin? Chyba po to jest kurs, aby się nauczyć jeździć. Nikt niestety w genach tego nie dziedziczy.
Aiden

Postprzez czepiacz » środa 02 stycznia 2013, 12:05

Aiden napisał(a):
czepiacz napisał(a):Chłopie, jeśli mam się poddać skutkom stresu, to żaden kurs nie pomoże, bo na kursach nie uczą technik psychologicznych.

Ale to według Ciebie jak potencjalni kierowcy mieliby nauczyć się jeździć samochodem po mieście? Na polu? Czy może twierdzisz, że powinno się takich ludzi wypuścić na ulicę i jeśli przeżyją to znaczy, że już mogą iść na egzamin? Chyba po to jest kurs, aby się nauczyć jeździć. Nikt niestety w genach tego nie dziedziczy.
U instruktora nauki jazdy...
czepiacz

Postprzez Aiden » środa 02 stycznia 2013, 17:37

czepiacz napisał(a):U instruktora nauki jazdy...

No, właśnie. Przed chwilą twierdziłeś, że kurs taki jest niepotrzebny, a teraz piszesz, że mają się uczyć u instruktora... Sam nie urodziłeś się z umiejętnością prowadzenia samochodu, nawet jeśli myślisz, że taką posiadasz, przed egzaminem musisz przejść kurs, to logiczne. Gdyby kursy były tylko dla chętnych, to co z resztą? Jestem pewny, że po ulicach jeździłoby wiele więcej wariatów bez prawa jazdy, którzy szlifują umiejętności przed egzaminem (bo przecież po co płacić za kurs, najwyżej kogoś zabiję), a tym samym narażają na niebezpieczeństwo innych uczestników ruchu. Kurs ma nauczyć jako tako zachowania się w ruchu ulicznym.
Aiden

Postprzez lith » środa 02 stycznia 2013, 18:56

Dokładnie, już wolę żeby 1 na 50 się wynudził na kursie, ale żeby każdy się czegoś tam nauczył czy tego chce czy nie. Ewentualnie mogłaby być specjalna, zdecydowanie bardziej wymagająca opcja 'rozszerzonego' egzaminu do której można by podejść bez kursu. Tak, żeby tych biednych geniuszy nie zanudzać ;) To może szkoła średnia dla chętych, do matury może podejść każdy, jak zda to przecież umie. Na studiach też starczy, żeby zaliczyć egzaminy, a zajęcia dla chętnych... :roll: O ile jeszcze zrozumiałbym odpuszczenie teorii, bo to można spokojnie na własną rękę ogarniać to praktyczne zajęcia muszą być obowiązkowe.
lith

Postprzez czepiacz » środa 02 stycznia 2013, 22:47

A gdzie ja napisałem, że wolno by było jeździć samopas bez prawa jazdy?
czepiacz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców