Kategoria C i CE a nowe przepisy

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Kategoria C i CE a nowe przepisy

Postprzez Kuba1992 » czwartek 10 stycznia 2013, 23:42

Witam mam 20 lat w lipcu skończę 21 lat zacząłem robić prawo jazdy kategorii C egzamin teoretyczny mam już zdany teraz tj. 17 stycznia mam mieć egzamin praktyczny czy jeżeli go nie zdam to mogę mieć tak jak wcześnie poprawkę czy będę musiał mieć najpierw KW.
Kuba1992

Postprzez Kuba1992 » czwartek 10 stycznia 2013, 23:45

mam jeszcze jedno pytanie czy jak będę chciał zrobić E ale już po skończeniu 21 lat to muszę robić kwalifikacje zaznaczam że na razie nie zamierzam pracować jako kierowca robię je na zapas żeby mieć tak też kwalifikacje nie są mi potrzebne.
Kuba1992

Postprzez mk61 » piątek 11 stycznia 2013, 01:04

Kwalifikacja jest tylko furtką dla osób nie spełniających wymagań wiekowych. W wieku 18-21, aby uzyskać prawo jazdy, należy mieć kwalifikację. Powyżej 21 możesz sobie iść na egzamin bez żadnej kwalifikacji.
Kuba1992 napisał(a):mam jeszcze jedno pytanie czy jak będę chciał zrobić E ale już po skończeniu 21 lat to muszę robić kwalifikacje

Nie ma osobnej kwalifikacji dla E. Kwalifikacja dzieli się na C i D. Więc jeśli teraz będziesz chciał zdać prawo jazdy C przed 21 rokiem życia, to będziesz musiał ją odbyć. Później, robiąc E nie potrzebujesz nic więcej poza kursem i egzaminem. Kod 95 z kategorii C będzie również wpisany w CE.

Ciekawa jest też data egzaminu 17 stycznia. Jeśli zdasz, to nie otrzymasz uprawnień do 21 urodzin. Bo biurokracja raczej nie zdąży w jeden dzień nadać Ci uprawnień, a od 19 stycznia każdy stosuje się do nowych przepisów.

Jeśli nie zamierzasz jeździć, to raczej na Twoim miejscu bym poczekał do tego lipca. Szkoda pieniędzy, żeby papier tylko leżał.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Kuba1992 » piątek 11 stycznia 2013, 01:16

ok to wszystko rozumiem to w takim razie jeżeli nie zdam tego egzaminu z praktyki 17 stycznia do kolejnej poprawki mogę przystąpić w lipcu jak skończę 21 lat tylko że wtedy testy muszę jeszcze raz zdawać i już na nowych zasadach a najgorsze jest to że gdy pytałem w ośrodku szkolenia to o niczym takim mnie nie poinformowano
Kuba1992

Postprzez mk61 » piątek 11 stycznia 2013, 01:36

Nie poinformowano, bo Ty jesteś tylko od tego, żeby dać kasę i spadać na drzewo. :) Brutalne, ale prawdziwe.
Tak, jeśli nie zdasz, to czekasz do lipca i znowu teoria.
Jeśli zdasz, to jak wcześniej, raczej i tak czekasz do lipca, ale w lipcu tylko odbierasz dokument.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez nemmo » sobota 12 stycznia 2013, 19:45

Witam

Czy to oznacza, że jeżeli ktoś ma np. 18 lat i zda egzamin przykładowo 17 czy 18 stycznia, to będzie musiał czekać na odbiór prawa jazdy 3 !!!!! lata? Chyba tylko w naszym kraju ktoś mógłby wymyślić tak idiotyczne przepisy. Które zapisy ustawowe potwierdzają powyższe informacje?
nemmo

Postprzez mk61 » sobota 12 stycznia 2013, 20:05

Zapisów jasno o tym mówiących nie ma.
Trzeba dedukować.
Ustawa o kierujących pojazdami wchodzi w życie z dniem 19 stycznia 2013. Ta mówi, że dla kategorii C wymagany wiek to 21 lat. Chyba, że osobnik posiada kwalifikację wstępną, wtedy 18.
Do 19 stycznia wymagany wiek to tylko 18 lat. Więc egzamin zdaje według starych przepisów, ponieważ one na to pozwalają. Dokumenty z egzaminu jednak dotrą do urzędu po 19 stycznia, czyli urząd nie będzie mógł nadać uprawnień z powodu nie spełniania jednego warunku przez interesanta. Bo oczywiście zdany egzamin wcale nie oznacza nadania uprawnień. Uprawnienia nadaje urząd po zweryfikowaniu wszystkich wymaganych dokumentów. Dla kategorii A był jeszcze jakiś projekt o możliwości zdawania A2, ale o C zapomnieli. Projekt ten z resztą chyba i tak nie został zatwierdzony.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Borys68 » sobota 12 stycznia 2013, 20:32

mk61 napisał(a): Dla kategorii A był jeszcze jakiś projekt o możliwości zdawania A2, ale o C zapomnieli. Projekt ten z resztą chyba i tak nie został zatwierdzony.

Uchwalony, skierowany do Senatu:
http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/agent. ... edzenia=31

I przyklepany przez Senat:
http://www.senat.gov.pl/prace/senat/pos ... ,37,1.html

4) w art. 134:
a) po ust. 2 dodaje się ust. 2a w brzmieniu:
„2a. Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w zakresie prawa jazdy kategorii
A uzyskane na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. –
Prawo o ruchu drogowym uznaje się za zaświadczenie spełniające wymagania
o których mowa w niniejszej ustawie także w zakresie prawa jazdy
kategorii A2.”,
b) po ust. 3 dodaje się ust. 3a w brzmieniu:
„3a. Wynik pozytywny z części teoretycznej egzaminu państwowego w zakresie
prawa jazdy kategorii A, uzyskany przed dniem wejścia w życie ustawy,
przez osobę która nie spełnia warunku o którym mowa w art. 8 ust. 1
pkt 7 lit. a, uznaje się za ważny, na zasadach określonych w art. 52 ust. 1,
w przypadku kiedy osoba ta przystępuje do części praktycznej egzaminu w
zakresie prawa jazdy kategorii A2.”;

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez nemmo » sobota 12 stycznia 2013, 20:51

Mam nadzieję jednak że się mylisz, poza tym kluczowy wydaje tu się ten zapis ustawowy:

Art 134 ust. 3 ustawy o kierujących pojazdami:

Egzamin państwowy złożony z wynikiem pozytywnym przed dniem wejścia w
życie ustawy uznaje się za spełniający wymagania określone w ustawie.

Tak więc powinna liczyć się data egzaminu, a nie dotarcia dokumentów do starostwa, chyba że się mylę?
nemmo

Postprzez mk61 » sobota 12 stycznia 2013, 21:32

Niestety się mylisz. Zdany egzamin oczywiście będzie ważny, ale egzamin jest jednym z wielu warunków wymaganych do nadania uprawnień. Więc kurs zaliczony, egzamin zdany, w urzędzie stwierdza się, że np. nie masz orzeczonego sądowego zakazu poruszania się pojazdami, ale niestety warunek wieku nie jest spełniony, więc uprawnienia nie mogą być nadane.

Borys, Senat niby przyklepał, ale finalnie chyba nadal rozporządzenie nie jest zatwierdzone i nie jest określone, czy wchodzi w życie, czy nie. Nadal jest w trakcie legislacji.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez nemmo » sobota 12 stycznia 2013, 21:42

Hmmm, nie wiem.... Ty mówisz o nadaniu uprawnień, a w ustawie jest termin "złożenie egzaminu". Za złożenie egzaminu uznaje się przecież zaliczenie go z wynikiem pozytywnym a nie nadanie uprawnień przez starostwo. Właśnie o nadaniu uprawnień nie ma nigdzie w ustawie, a jest tylko o tym złożeniu egzaminu, i że kto złożył ten egzamin z wynikiem pozytywnym przed wejściem w życie nowej ustawy będzie traktowany na starych warunkach. Tak ja to właśnie bym zinterpretował.
nemmo

Postprzez mk61 » sobota 12 stycznia 2013, 22:20

Ty przyjmujesz, że zdany egzamin automatycznie oznacza to, że masz uprawnienia do kierowania pojazdem i możesz jeździć. Tak niestety nie jest. Ustawa mówi, że egzamin jest ważny, oczywiście, jednak do uzyskania uprawnień jest jeszcze kawałek drogi. Jeśli masz prawo jazdy, to sobie sprawdź z tyłu o czym dane punkty mówią. Masz tam datę wydania prawa jazdy (czyli jego produkcji) i datę nadania uprawnień. Nie masz tam daty egzaminu, bo on nie jest wyznacznikiem, tylko jednym z wielu warunków.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez nemmo » sobota 12 stycznia 2013, 22:31

Ale ja doskonale rozumiem o czym piszesz, i że zdanie egzaminu nie uprawnia od razu do jazdy tylko najpierw musi być spełniona odpowiednia procedura i wyrobienie prawo jazdy. Jednak mam wrażenie że do końca nie rozumiesz o czym ja piszę, mianowicie w nowej ustawie jest zapis, który już cytowałem, ale jeszcze raz powtórzę:

Egzamin państwowy złożony z wynikiem pozytywnym przed dniem wejścia w
życie ustawy uznaje się za spełniający wymagania określone w ustawie.

Nidzie w tym zapisie nie ma mowy o nadaniu uprawnień, jest tylko mowa o złożeniu egzaminu. A złożenie egzaminu to nic innego jak zaliczenie go z wynikiem pozytywnym. Więc gdy ktoś zaliczy egzamin z wynikiem pozytywnym np. 18 stycznia, to wiadomo że papiery trafią do starostwa po wejściu w życie nowej ustawy. Ale skoro mamy taki zapis, że egzaminy złożone pozytywnie przed 19 stycznia uznaje się za spełniający wymagania określone w ustawie. Tym samym wynika z tego, że jeśli ktoś kto miał 18 lat i zdał 18 stycznia zostaje uznany za ustawodawcę za spełniającego wymagania ustawowe mimo braku wymaganego po 19 stycznia wieku. Już chyba prościej nie potrafię wytłumaczyć mojej interpretacji.
nemmo

Postprzez mk61 » sobota 12 stycznia 2013, 22:38

No właśnie nie. Egzamin jest ważny, oczywiście. Ten zapis mówi tylko i wyłącznie o egzaminie. Nikt nie będzie Cię zmuszał do zdawania kolejnego, jednak w dniu nadawania uprawnień i rozpatrywania Twojej sprawy przepisy już będą inne i jeden warunek nie zostanie spełniony, więc uprawnienia nie zostaną nadane.

Nie jestem wyrocznią i oczywiście mogę się mylić, ale to jest najbardziej literalne podejście do sprawy. Nie rób sobie nadziei, że może te uprawnienia dadzą. Jeśli dadzą, to fajnie, ale i tak nie będzie to globalne stanowisko, tylko własne zdanie jakiegoś urzędnika, urzędu, czy starosty. W Poznaniu potraktują ten przepis jako możliwość nadania uprawnień, a w Warszawie nie. Tu byś dostał uprawnienia, a tam nie.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez nemmo » sobota 12 stycznia 2013, 22:49

mk61 napisał(a):No właśnie nie. Egzamin jest ważny, oczywiście. Ten zapis mówi tylko i wyłącznie o egzaminie. Nikt nie będzie Cię zmuszał do zdawania kolejnego, jednak w dniu nadawania uprawnień i rozpatrywania Twojej sprawy przepisy już będą inne i jeden warunek nie zostanie spełniony, więc uprawnienia nie zostaną nadane.

Nie jestem wyrocznią i oczywiście mogę się mylić, ale to jest najbardziej literalne podejście do sprawy. Nie rób sobie nadziei, że może te uprawnienia dadzą. Jeśli dadzą, to fajnie, ale i tak nie będzie to globalne stanowisko, tylko własne zdanie jakiegoś urzędnika, urzędu, czy starosty. W Poznaniu potraktują ten przepis jako możliwość nadania uprawnień, a w Warszawie nie. Tu byś dostał uprawnienia, a tam nie.

Nie za bardzo rozumiem. Wytłumacz mi więc jak Ty rozumiesz powyższy zapis ustawowy. Dla mnie napisane jest wyraźnie, że egzamin zdany przed 19 stycznia BĘDZIE SPEŁNIAŁ WYMAGANIA NOWEJ USTAWY także nie będzie przeszkód w wydaniu prawa jazdy zgodnie już z nową ustawą, mimo braku wymaganego wieku. Jest to właśnie furtka która zostawił ustawodawca, mimo że nie zadbał o okres przejściowy dla kategorii C. Poza tym proszę nie żartuj o różnym podejściu starostw w Poznaniu i w Warszawie, bo jakby coś takiego miało faktycznie miejsce to posypałyby się odwołania od decyzji administracyjnej i mogło posypać się wiele "mądrych" urzędniczych głów.
nemmo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców