wczasy z prawem jazdy

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

pol car

Postprzez planeta » niedziela 29 listopada 2009, 10:48

Pol Car
Miejsce wypoczynku - hotel średniej klasy przy torach kolejowych, raczej motel nastawiony na imprezy okolicznościowe. W weekend głośno, bo orkiestra gra.
Latem upał niemiłosierny w pokojach - zero wentylacji.
Posiłki - dość niskiej jakości. W weekendy wynoszone na korytarz,
bo goście weselni itd.
Generalnie obsługa miła, ale jako miejsce wypoczynku to nieszczególne.

Kurs. Instruktorzy solidni, ale sam organizator chaotyczny.
Brak zajęć teoretycznych, rozgardiasz organizacyjny, terminy
nie do końca sprecyzowane. Niektóre osoby musiały płacić dodatkowe doby, bo egzamin odbył się dzień po kursie.

Badanie lekarskie - bardzo pobieżne i wynikały z tego pośpiechu błędy.
Jedna osoba miała wpisane, że chodzi w okularach podczas gdy nie chodzi i z tego powodu nie została dopuszczona do egzaminu.

Krosno to dziwne miasto, jeśli chodzi o skrzyżowania. Tak dziwne rozgałęzienia to ciężko gdzieś spotkać. Dużo robót drogowych i liczne utrudnienia z tego wynikające.
W Krośnie jest dużo małych, wąskich i rozkopanych uliczek. Dużo małych skrzyżowań dość zakorkowanych o kiepskiej widoczności. Sytuacja drogowa miasta nie odpowiada sytuacji wielkiego miasta, ale na pewno mniejszy jest stres związany z nauką jazdy w Krośnie niż w dużym mieście.

Ośrodek egzaminacyjny w porządku, ale żeby zdać to trzeba dobrze jeździć.
planeta

Postprzez oohhh » wtorek 08 grudnia 2009, 23:43

planeta jesli mozesz to napisz ktore to rozgalezienia w Krosnie sa tak dziwne????.Pewnie chodzi ci o slynna zetke i chyba ul Wojska polskiego(przy rurach).Obydwa skrzyzowania sa dobrze oznakowane wiec niema z nimi problemu.Natomiast jesli chodzi o widocznosc jest taka sam jak wszedzie.Z jednym sie zgodze,Krosno jest rozkopane
Pozdrawiam
oohhh

odp na zapytanie co jest dziwne w Krosnie

Postprzez planeta » środa 09 grudnia 2009, 17:00

Dziwne w znaczeniu niespotykane raczej gdzie indziej, po prostu wiele rzeczy
zaskakuje.
Zetka i polaczenie ronda ze skrzyzowaniem, to wiadomo, ze dziwne.
Ale jest duzo malych skrzyzowan, gdzie jest zla widocznosc, np. niedaleko dworca
PKS, poza tym w kilku miejscach tory kolejowe biegna przez skrzyzowania, a to nie
jest sytuacja typowa - w kazdym razie nie spotkalam sie w miastach, zeby tory
kolejowe (do tego rogatka z droznikiem) byly na srodku skrzyzowania
badz prawie przed skrzyzowaniem.
W paru miejscach sa znaki stopu lub ustap i mimo zatrzymania sie poza linia namalowana na drodze, ktora jest juz dosc mocno niewidoczna, to i tak nic nie widac. I tak jest w kilku miejscach - niedaleko dworca PKS np., w okolicach rynku.
A rejon dworca PKS to tez ciekawe miejsce. Jedzie sie i nagle wydaje sie ze
wjezdza sie w przystanek, a to normalna droga dwukierunkowa - tam jest
pelne zaskoczenie...

Jest tez takie jedno tak male rondo, co tak do konca niewiadomo po co jest, i nie wyglada na rondo.
Wprawdzie jest oznakowane, ale kto to rondo w tym miejscu wymyslil, to chyba nikt nie wie. Natezenie ruchu
w tym miejscu jest prawie zerowe.

Prawie w samym rynku tez jest takie dziwne rozgalezienie drog, a do tego przez sam srodek tego rozgalezienia leci przejscie dla pieszych....

Jak ktos nie jest z Krosna i nie wie, ktora droga gdzie prowadzi, i nie ma GPSa
to na pewno nie moze liczyc ze oznakowanie mu pomoze, bo znaki pojawiaja sie raz, potemjest kupa skrzyzowan i juz nie sa powtarzane - bo po co, takze pod tym wzlgedem to na prawde jest ciezko.

Dziwne tez jest, ze jak sie jedzie jednego dnia to sa jedne znaki, a drugiego dnia juz
inne, bo czestotliwosc robot drogowych jest tak duza.

A o tym jak jest wasko, to lepiej nie mowic. Ilosc gorek tez jest znaczna. Normalnie w miescie droga jest prosta jak stol, szeroko, a nie taki scisk i wyboje (w sensie gorki).
pozdrawiam,

Co jeszcze ....
Co piec metrow przejscie dla pieszych lub ograniczenie predkosci do np. 30.
Jest tez takie ciekawe rozgalezienie
drog pomiedzy rondem - tez ciekawym, bo ma boczny odjazd w prawo,
pomiedzy rondem a cmentarzem. Tam tez jak sie nie stanie i jak nie skreci to
sa piesi i naprawde trzeba wiedziec, gdzie sie na srodku tego skrzyzowania ustawic , zeby
komus nie zatarasowac przejazdu. Miejsc, w ktorych trzeba wiedziec gdzie sie
na drodze ustawic, zeby nikomu nie zatarasowac jest duzo - nie raz juz
na drodze farba zeszla i bywa ciezko. Nie mowiac juz
o ilosci onakowania na tych przebudowywanych skrzyzowaniach. Co innego
jest na tablicach, sygnalizotory co raz to inne i maja rozne kolory - raz dzialaja raz jeszcze nie, co innego roznokolorowego wymalowanego na drodze - oszalec mozna.
Dla kursanta ta ilosc udziwnien jest duzym stresem.
W duzym miescie jade do pracy srednio 70 na godzine, nie przekraczam predkosci,
takie predkosci sa na znakach. Drogi sa szerokie, duzo pasow, oznakowanie
dziennie to samo, to samo na znakach, to samo na sygnalizatorach, to samo wymalowane na drodze. Bez stresu, spokojnie, jade do pracy i nie pamietam,
ze takie "udogodnienia" jak w Krosnie moga w ogole byc.
pozdrawiam,
planeta

Postprzez oohhh » środa 09 grudnia 2009, 23:09

planeta ale nikt ci niekazal jechac az do Krosna zeby zdawac egzamin,poprostu mogles go zrobic w wswoim duzym miescie gdzie masz szerokie drogi i jezdzisz do pracy 70tka.Niechce mi sie cytowac twoich wypowiedzi bo musialbym wszystkie twoje posty zacytowac ale czy jadac do innego miasta znasz je?Czy jezdzisz tak jak nakazuja znaki?wiec co ma do tego kursant????Zgadza sie ze jest skrzyzowanie z torami....no i co z tego????jest oznakowane cale skrzyzowanie i jest bardzo dobra widocznosc!!!!!!!A w duzych miastach to tramwaji nie ma??Nie ma skrzyzowan z torami tramwajiowymi??Bylem w Krosnie dwa razy,dwa razy mialem egzamin i dwa razy zdalem i mnie jakos nic nie przeszkadzalo.
Pozdrawiam
oohhh

odp

Postprzez planeta » czwartek 10 grudnia 2009, 16:37

Forum jest po to, zeby sie kazdy wypowiedzial, a nie po to, zeby negowac czyjes subiektywne odczucia zwiazane z danym tematem, bo samemu sie zadnych nie ma, badz sie z czyms nie zgadza, badz wszystko odpowiada.
Po co do Krosna? Bo w 2 tyg mozna zrobic prawo jazdy i mozna przy tym byc na wczasach, co jak sie okazalo niewiele z wczasami mialo wspolnego, bo nie spelnialo oczekiwan z wielu powodow i nie bylo zgodne z opisem, nie tylko sytuacja drogowa ma z tym zwiazek. Poza tym nie jestem z miasta w ktorym mieszkam i dopiero je poznaje, wiec to czy zdawalam tu czy gdzies indziej jest mi dokladnie obojetne. Nie kazdy mieszka i pracuje tam, gdzie sie urodzil.

Tory tramwajowe sa z reguly oddzielone od szosy, ktora jada auta i rzadko sie ze soba lacza - u mnie tak jest. Poza tym tramwaj a pociag to spora roznica. Napisalam ze dla mnie
to jest dziwne, ze w centrum miasta na srodku skrzyzowania sa tory kolejowe i przejazd kolejowy z droznikiem - po to jest to forum zeby sie wypowiadac.

Przeciez nie pisalam, ze brak oznakowania, ze np. niezgodne z przepisami, tylko ze to i tamto jest dla mnie dziwne.
Dalsza dyskusja jest pozbawiona sensu, bo nie rozumiesz po co jest forum.
Czasy w ktorych wszyscy ze wszystkim i wszedzie sie zgadzali, bo tak bylo trzeba, to juz dawno minely.
planeta

podkowa.auto.pl

Postprzez kolo » środa 30 grudnia 2009, 17:31

witam, dla mnie to zajefajne rozwiązanie, na codzień siedze w Niemczech i takie wczasy to super sprawa - byłem w Siedlcach a właściwie 10km od Siedlec - instruktorzy wymagający ale spokojni i warto było zdane od razu, pokoiki dwuosobowe,czyste, z toaletami, panie na kuchni spoko - jedzonko też, jazdy wyjeżdżone co do godziny, polecam
podkowa.auto.pl
pozdrawiam p.Elwirę Smile
kolo

wczasy z prawe jazdy

Postprzez Dona25 » piątek 09 kwietnia 2010, 17:31

Hej! Widzę że forum umilkło. Ja skorzystałam z takich wczasów w Pensjonacie Amelia, o którym była mowa wcześniej. Oczywiście zdałam :D i myślę o kategorii A i tylko tam. Super, miła atmosfera, świetni instruktorzy. Komputery na miejscu więc testy można robić kiedy się chce :P Wykłady też na miejscu. Do tego jedzonko suppper! Naprawdę warto. Wypoczęłam, skupiłam się tylko na tym prawku i efekt jest zachwycający. Polecam Iwonicz Zdrój i Pensjonat Amelia! a tu stronka Amelii: http://www.pensjonatamelia.pl/wczasy_z_ ... jazdy.html Pozdrawiam!
Dona25

Re: wczasy z prawem jazdy

Postprzez ala0987654 » sobota 08 października 2011, 10:48

Do szkoły www.podkowa.auto.pl trafiłam po wyjeżdżonych godzinach w innej szkole jazdy i po pierwszym niezdanym egzaminie praktycznym. Pierwsze moje zdziwienie było kiedy zadzwoniłam i spytałam o najbliższy termin wolny na jazdy - mogłam sobie wybrać, w 2 szkołach gdzie dzwoniłam wcześniej kazano mi czekać do 2 tyg. ... Nie będę opisywać nawet jak bałam się jeździć pomimo ukończenia kursu w innej szkole, czyli wyjeżdżeniu 30 godz. Wyjeździłam tu z instruktorami kilkanaście godzin i nie tylko dzięki nim przestałam bać się jeździć, ale jazda sprawia mi przyjemność. Instruktorzy są nie tylko cierpliwy w tłumaczeniu... czasem nawet po trzy razy :). Ale i potrafiący podejść do kursanta indywidualnie. Pani Elwira wkłada całe serce w nauczenie kursantów nie tylko zasad jazdy, ale i tego, by dobrze czuli się "za kółkiem". Polecam szkołę PODKOWA z Międzyrzeca Podlaskiego wszystkim osobom, które chcą by na prawdę poświęcono im czas i nauczono jeździć, a nie byli tylko kolejną osobą w kolejce do odznaczenia jak to bywa w innych szkołach. DOBRA SZKOŁA TO POŁOWA SUKCESU :) polecam www.podkowa.auto.pl
z pozdrowieniami Marianna ;)
ala0987654

Ekspresowy kurs prawa jazdy, wyjazdowy, wczasowy

Postprzez msi740 » niedziela 30 października 2011, 14:39

Witam to mój pierwszy post na tym forum, skłoniło mnie do jego napisania znalezienie tematów z krytycznymi opiniami o wczasach z prawem jazdy.
Przechodząc do sedna sprawy byłem już w zasadzie zdecydowany na wczasy w firmie Hauger, ale postanowiłem poszukać w Internecie opinii i po tym co przeczytałem na Waszym forum doznałem lekkiego szoku.
W związku z tym mam pytanie czy ktoś ZAUFANY z dużym stażem na forum (wiadomo, że większość jednopostówców jest podstawiona przez szkoły) może polecić mi jakikolwiek kurs prawa jazdy na zasadach dwutygodniowego turnusu? Zależy mi na tym, aby prawo jazdy zdać do końca tego roku, koszty nie są szczególnie istotne (jestem gotowy przeznaczyć na to podobną lub większą sumę jak za ww. wczasy).
Dodam, iż zależy mi na kategorii B natomiast największym minusem jest, że nigdy w życiu nie jeździłem samochodem nawet okazyjnie, tak więc moje pojęcie jest zerowe.
(2012-02-11 08:28) - zdany egzamin praktyczny - Kat. B
(2012-02-27 09:40:49) - Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne
msi740

Re: Ekspresowy kurs prawa jazdy, wyjazdowy, wczasowy

Postprzez szerszon » niedziela 30 października 2011, 15:43

Bez wiekszego pośpiechu teoria w 2 weekendy ,jazdy w miesiąc-mozna nawet szybciej(2 tygodnie), zapis na egzamin-oczekiwanie do 30 dni i da rade do końca roku.
Po co tam wczasy itp...
szerszon

Re: Ekspresowy kurs prawa jazdy, wyjazdowy, wczasowy

Postprzez msi740 » niedziela 30 października 2011, 15:48

Tylko, że wczasy wydają mi się wygodniejszą formą, teorię mam obcykaną, praktycznie wszystkie testy (robię z grupy Image) zaliczam na 0 błędów. Do tego kodeks i przepisy znam (uczę się sam od jakiegoś czasu z podręczników).
Zależy mi żeby jak najszybciej to "odbębnić" i jeździć jak najwięcej godzin dziennie (myślę, że 3-4 byłoby idealnie).
Problemem jest jedynie czy są szkoły które są w stanie zapewnić wysoki poziom nauczania w tym trybie, dodatkowym atutem jest to, że wolałbym zdawać w innym mieście niż rodzinne (Warszawa) gdzie zdawalność jest bardzo niska więc statystycznie na przykład w Ostrołęce mam dwa razy większe szanse.

Gdyby znalazł się ktoś godny polecenia z Warszawy przez forumowiczów to byłbym gotów zapisać się nawet w trybie stacjonarnym byle zdać jak najszybciej.
(2012-02-11 08:28) - zdany egzamin praktyczny - Kat. B
(2012-02-27 09:40:49) - Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne
msi740

Poprzednia strona

Powrót do Szkolenie kierowców