Ahoj!
Ja też pamietam z kursu w IX.2008, że "coś było o osiach".
Może to, że przyczepa lekka musi być jedno-osiowa (z tym że dwie osie obok siebie są traktowane jak jedna)?
Borys
przez Borys68 » piątek 17 czerwca 2011, 07:11
przez cman » piątek 17 czerwca 2011, 10:07
przez ludek » piątek 17 czerwca 2011, 14:31
przez qwer0 » piątek 17 czerwca 2011, 15:19
W dowodzie rejestracyjnym mojego samochodu wbita jest DCM przyczepy hamowanej 1200kg.
Natomiast w fabrycznej instrukcji obsługi, producent samochodu podaje DCM przyczepy hamowanej 1600kg.
przez ludek » sobota 18 czerwca 2011, 00:10
qwer0 napisał(a):W instrukcji to sobie moze pisac![]()
Wazna jest wartosc z tabliczki znamionowej pojazdu (...)
qwer0 napisał(a):Diagnosta wlasnie na jej podstawie wypisuje kwit do WK.
qwer0 napisał(a):DMC przyczepy nie zalezy jedynie od modelu auta, istotna jest masa danej wersji, moc silnika, a nawet rodzaj przekladni (np. nissan patrol z automatem ma na haku ok. 2,5t, a taki sam z manualem ma juz 3,5t).
przez qwer0 » sobota 18 czerwca 2011, 14:39
Poszukałem po innych forach opinii wśród osób, które osobiście sprowadzały do Polski i rejestrowały samochody, oraz zasięgnąłem języka u znajomych handlarzy...
Wychodzi na to, że w rzeczywistości opcje są dwie:
a) diagnosta wpisuje w/w masę z powietrza (a raczej niejako z automatu: wartość ostatnio zapisaną w komputerze), nie oglądając się na właściciela
b) uprzejmie pyta się właściciela, jaką masę ów by sobie życzył posiadać w dokumentach
Wiesz, wydaje mi się, że skoro autorem zarówno tabliczki znamionowej, jak i instrukcji obsługi jest jeden i ten sam podmiot -producent pojazdu, to zakładam, że dane są zbieżne (choć tabliczki nie szukałem, poszukam w ciągu najbliższych dni).
Mianowicie: mam w domu dwa samochody, tego samego producenta, tego samego modelu, z tego samego roku i (miesiąca!) produkcji ale z innymi silnikami i sytuacj wygląda następująco:
silnik: 1,8 benzyna, manual; DMC przyczepy w/g producenta: 630/1500; w dowodzie: 600/1400
silnik: 2,8 benzyna, manual; DMC przyczepy w/g producenta: 650/1600; w dowodzie: 600/1200
Nie bardzo widzę logikę w sytuacji, gdy w/g dowodów (i wbrew danym producenta) auto o mocy 100KM może ciągnąć więcej niż to o mocy 200KM...
przez szofer80 » sobota 18 czerwca 2011, 19:00
przez qwer0 » niedziela 19 czerwca 2011, 08:10
W dowodach rejestracyjnych często jest powalone, np w moim audi a4 według dowodu mogę jechać zestawem przekraczającym 3,5 t niewiele ale jednak (do wypisania mandatu pretekst jak znalazł)
przez szofer80 » niedziela 19 czerwca 2011, 09:34
przez qwer0 » niedziela 19 czerwca 2011, 10:01
przez arti_d » poniedziałek 20 czerwca 2011, 04:15
przez qwer0 » poniedziałek 20 czerwca 2011, 08:46
Mam kategorię prawa jazdy B i C i teraz będę robił E, ale to najmniejszy problem bo nie wiem czym to transportować. Patrzyłem w necie, że można kupić w Polsce przyczepy podłodziowe o nośności 6t tylko czy moge moim autem ją ciągnąć.
przez Borys68 » poniedziałek 20 czerwca 2011, 09:37
przez arti_d » poniedziałek 20 czerwca 2011, 23:37
przez ludek » wtorek 21 czerwca 2011, 17:07
qwer0 napisał(a): No coz, nie jestem handlarzem, ale przytachalem z zachodu juz kilka aut i zawsze DMC przyczepy byla spisywana z tabliczki. W przypadku braku haka, albo puste pole, albo dane z komputera.
Ale gdy byl hak, zawsze swietoscia byla tabliczka.Wiesz, wydaje mi się, że skoro autorem zarówno tabliczki znamionowej, jak i instrukcji obsługi jest jeden i ten sam podmiot -producent pojazdu, to zakładam, że dane są zbieżne (choć tabliczki nie szukałem, poszukam w ciągu najbliższych dni).
Masz racje, wydaje Ci sie![]()
Instrukcja nie jest wydawana indywidualnie do auta, tylko klepie sie hurtowo, wiec pewne szczegoly (szczegolnie w "przejsciowkach") moga sie nie zgadzac.
Dlatego wyzszosc tabliczki nad instrukcja jest dla mnie oczywista.
Jak juz Ci wyzej pisalem, nawet w przypadku identycznych silnikow, ale innych przekladni masa moze byc rozna.
Zerknij na taliczke i wszystko sie wyjasni - czy masz bledne dane w dowodzie, czy jednak producent tak okreslil.
Zdarza sie tez tak, ze dopuszczalna masa zespolu okreslona na tabliczce wcale nie rowna sie DMC auta + DMC przyczepy.
Np. pustym autem (sam kierowca) mozemy ciagnac przyczepe DMC 2t, a autem zaladowanym (np, ktorego masa rzeczywista = DMC) DMC przyczepy wychodzi 1,5t.
Okresla to producent i na tabliczce wszystko bedzie - a w rzeczywistosci mozemy miec zanizone dane w dowodzie w stosunku do tego co np mamy w instrukcji.