Kwalifikacja wstępna - Obecnie na kat. D, wkrótce i kat. C

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez WOJO » niedziela 07 marca 2010, 20:49

ndakota napisał(a):A powiedzcie czy ktoś już z kończył KW a jeśli tak to jakie są wasze wrażenia?

Wrażenia mam takie, że mam w d. KW bo mam ciekawsze pomysły na wydanie ~5000 i czekam cierpliwie na zmianę w przepisach. Pracuję w zawodzie nie wymagającym KW. Daję politykom 3-4 lata. Jak zobaczą, ze kierowców brakuje, to znowu populistycznie zmienią przepisy, zmniejszając liczbę godzin na KW, a co za tym idzie cenę kursu. Wciąż zachodzę w głowę, jak silne jest lobby OSK i dlaczego nie mogę się przygotować sam teoretycznie i pójść tylko na praktyczne 20 godzin, zamiast marnować bezsensownie 260 godzin czasu.
WOJO

Postprzez mk61 » niedziela 07 marca 2010, 21:13

Jeszcze jedno.
Zgodnie z ustawą z dn. 17 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie ustawy Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. 19.12.2006) kierowca wykonujący przewóz drogowy, jest obowiązany odbyć pierwsze szkolenie okresowe i uzyskać wymagany wpis do prawa jazdy w terminie do dnia:
10 września 2009 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy kategorii D1 lub D do dnia 31 grudnia 1980 r.,
10 września 2010 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy:
kategorii C1 lub C do dnia 31 grudnia 1980 r.,
kategorii D1 lub D w terminie od dnia 1 stycznia 1981 r. do dnia 31 grudnia 1990 r.,

Co, jeśli osoba, która ma uprawnienia wydane przed 31.12.80 nie ukończy szkolenia okresowego w wyznaczonym terminie? Czy wtedy jest zobowiązany ukończyć KW?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Towro » poniedziałek 08 marca 2010, 01:59

Walp, dzięki wielkie, teraz już wiem wszystko co i jak. Tak na marginesie to OSK (bez nazw) z 20 letnim doświadczeniem prowadzącym wszystkie kategorie PJ + isntruktorów + KW i kursy kwalifikacyjne i bardzo mnie dziwi żebym takich podstawowych spraw musiał się dowiadywać na własną rękę.

Wielkie piwko dla Ciebie za pomoc.
Tomasz

Prawo Jazdy: A B BE C CE
Instruktor: A B C
Towro

Postprzez mk61 » sobota 27 marca 2010, 11:43

Znowu zacząłem rozmyślać i nurtują mnie 2 kwestie:

1. Prawo Jazdy C zrobione przed 10.09.2009, D po 10.09.2008. Powiedzmy, że odbywam szkolenie okresowe na kat. C. Czy w takim razie obowiązuje mnie na D kwalifikacja uzupełniająca, wstępna, czy też szkolenie okresowe?

2. Prawo Jazdy C zrobione przed 10.09.2009, jednak zakładamy, że nie wybieram się na szkolenie okresowe (ani przewóz rzeczy, bo jeszcze taką opcję można wybrać). Nie robię tego szkolenia do 10.09.2014. Co po tej dacie? Kwalifikacja wstępna?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Walp » sobota 27 marca 2010, 12:57

mk61 napisał(a):1. Prawo Jazdy C zrobione przed 10.09.2009, D po 10.09.2008. Powiedzmy, że odbywam szkolenie okresowe na kat. C. Czy w takim razie obowiązuje mnie na D kwalifikacja uzupełniająca, wstępna, czy też szkolenie okresowe?

2. Prawo Jazdy C zrobione przed 10.09.2009, jednak zakładamy, że nie wybieram się na szkolenie okresowe (ani przewóz rzeczy, bo jeszcze taką opcję można wybrać). Nie robię tego szkolenia do 10.09.2014. Co po tej dacie? Kwalifikacja wstępna?

1. Kat. C masz zdobytą przed 10.09.2009, więc nie dotyczy cię kwalifikacja wstępna na kat. grupy C. Obowiązują cię, o ile chcesz np. pracować w transporcie drogowym, szkolenia okresowe ponawiane co 5 lat.

D zdobyłeś po 10.09.2008, więc aby pracować niestety musisz ukończyć kwalifikację wstępną na kat. D. Odbyte szkolenie okresowe na kat. C nie umożliwia ominięcia KW.

2. Jeśli C zdobyłeś przed 10.09.2009, nie podlegasz pod obowiązek robienia kwalifikacji wstępnej. Aby pracować, musisz zrobić szkolenie okresowe (lub teraz jeszcze może to być kurs na przewóz rzeczy) - jeśli na razie go nie skończysz, to po prostu nie będziesz mógł na razie pracować. Jeśli zaś zachce ci się pracować np. w 2015 czy 2016 roku, wtedy pójdziesz na szkolenie okresowe i po jego ukończeniu normalnie nabędziesz uprawnienia. Żadna kwalifikacja wstępna ci nie grozi, bo C zdobyłeś przed 10.09.2009.

Jeszcze raz najważniejsze dwa stwierdzenia:
- kwalifikacja wstępna dotyczy TYLKO I WYŁĄCZNIE tych, którzy kat. C zdobyli po 10.09.2009 lub kat. D zdobyli po 10.09.2008. Ewentualne rozszerzanie prawka o kat. E niczego nie zmienia.
- jeśli kat. C ktoś zdobył do 10.09.2009 lub kat. D do 10.09.2008, podlega co 5 lat szkoleniu okresowemu. Oczywiscie szkoleń okresowych nie trzeba odbywać jeśli aktualnie pracuje się w innym zawodzie i uprawnienia nie są komuś w tej chwili potrzebne. Jeśli w przyszłości to się zmieni, i ktoś za 5, 7 czy 10 lat zechce jednak podjąć pracę jako kierowca, wówczas będzie musiał skończyć szkolenie okresowe.

Niestety, wiele ośrodków szkolenia wmawia ludziom bzdury, żeby zmusić ich do zrobienia kursu na przewóz rzeczy lub szkolenia okresowego - twierdzą, że jeśli nie zrobi się teraz któregoś z tych szkoleń, to za ileś tam lat trzeba będzie robić kwalifikację wstępną. To po prostu kłamstwo i próba naciagnięcia na kasę! Jeszcze raz powtarzam to, co jest jasno zapisane w ustawie: kwalifikacja wstępna dotyczy TYLKO I WYŁĄCZNIE tych, którzy kat. C zdobyli po 10.09.2009 lub kat. D zdobyli po 10.09.2008. Reszta robi szkolenia okresowe, o ile oczywiście chcą te uprawnienia wykorzystać.
B - 1993, C - 2008, D - 2009
C+E i kurs instruktora kat. B - w trakcie
http://www.walp.blog.onet.pl
Walp

Postprzez Walp » sobota 27 marca 2010, 13:13

Wkrótce wchodzi w życie jeszcze jedna rzecz: kwalifikacja wstępna przyspieszona w wymiarze 140 godzin - to jest to samo, co "zwykła" KW z małymi różnicami:

- kończąc KW przyspieszoną na kat. C bez ograniczeń tonażowych można pracować od 21 lat, a do 21 lat można pracować jedynie na pojazdach o DMC do 7,5 tony. "Pełna" KW (280 godzin) umożliwia zaś jazdę bez ograniczeń tonażowych od 18 lat.

- kończąc KW przyspieszoną na kat. D można pracować od 21 lat ale tylko w komunikacji na trasach do 50 km a pełne uprawnienia do prowadzenia autobusów ma się dopiero od 23 lat, zaś "pełna" KW umożliwia od 21 roku życia pełne wykorzystanie uprawnień na autobus.

Zatem wybór pomiędzy "zwykłą" a "przyspieszoną" KW to problem jedynie dla najmłodszych wiekiem - wszyscy starsi powinni wybrać "przyspieszoną" bo tańsza a uprawnienia te same.

I jeszcze wyjaśnię pojęcie kwalifikacji uzupełniającej - to oferta jedynie dla tych, którzy mają obie kategorie - C i D przy czym C zdobyli po 10.09.2009 a D po 10.09.2008 - wtedy na obie kategorie podlegają kwalifikacji wstępnej. Ponieważ jednak duża część materiału jest wspólna dla obu kwalifikacji, nie ma sensu robić w dużym stopniu dwa razy tego samego. Można zatem na jedną kategorię zrobić kwalifikację uzupełniajacą, na którą składają się tylko różnice w materiale. W praktyce więc można wybrać:
- kwalifkację wstępną na C i kwalifikację uzupełniającą na D
lub
- kwalifkację wstępną na D i kwalifikację uzupełniającą na C
B - 1993, C - 2008, D - 2009
C+E i kurs instruktora kat. B - w trakcie
http://www.walp.blog.onet.pl
Walp

Postprzez Jelczuu » sobota 27 marca 2010, 23:21

Czyli, jeśli zrobię w wieku 21 lat kwalifikację przyspieszoną, otrzymuję na 5 lat uprawnienia, i w wieku 23 wiosen, samoistnie nabywam szerszych uprawnień?
Z tego co widziałem, cenowo są to niewielkie różnice, przykładowo w Twoim ośrodku, kwestia ca 500 zł. Głównie chyba rozchodzi się o czas :)

Notabene, Walp, rewelacyjny blog, sporo czasu spędziłem na lekturze, nieco dowiedziałem się, poszerzyłem wiedzę, co do interesującego mnie kursu :)

Wiesz może, czy taki e-learning obejmuję każde KW z Twojego ośrodka, przyspieszone jak i normalne? Miło wspominasz taką naukę? Jak dokładnie to wyglądało; otrzymałeś materiały do przerobienia? Zgłosiłeś się w Mikołowie? Ile generalnie czasu poświęciłeś na KW w AJ? :wink:
Jelczuu

Postprzez romek » sobota 03 kwietnia 2010, 12:07

Wpis do prawa jazdy Potwierdzenie kwalifikacji wstępnej
Zgodnie z przepisami dotyczącymi dokonywania wpisu do prawa jazdy potwierdzającego odbycie kwalifikacji wstępnej powinien Pan odbyć szkolenie okresowe w zakresie kat. D w związku z tym, ze uprawnienia te uzyskał Pan przed 10 września 2008 r. Zgodnie z art. 39d ust. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym –
(Dz. U. z 2006 r., Nr 235, poz. 1701) może Pan odbyć szkolenie w zakresie jednego bloku programowego i uzyskać na tej podstawie wpis również do posiadanych uprawnień w zakresie kat. C. Podkreślam, ze taka jest interpretacja tych przepisów w naszym Urzędzie w Krakowie
Czyli wystarczy że jedną z kategorii ma Pan wydaną w datach D do 10. września 2008 LUB C do 10 września 2009 i robi Pan tylko szkolenia okresowe z jednego bloku programowego i w Urzędzie muszą ci dopisać potwierdzenie kwalifikacji do drugiej kategorii kat. choćbyś ją Pan zrobił po tych datach.
romek
romek

Postprzez mk61 » sobota 03 kwietnia 2010, 12:23

Właśnie ostatnio też o czymś takim słyszałem. Świetna sprawa. Mam nadzieję, że poczekają przynajmniej rok z jakimikolwiek zmianami w tej konkretnej sprawie.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez romek » sobota 03 kwietnia 2010, 12:24

USTAWA
z dnia 6 września 2001 r.
o transporcie drogowym1)

Art.39d.
4.Szkolenie okresowe jest prowadzone w ośrodku szkolenia w zakresie
bloku programowych określonych odpowiednio do kategorii prawa jazdy:
1)C1, C1+E, C i C+E;
2)D1, D1+E, D i D+E.
5.Kierowca, który zaprzestał wykonywania przewozu drogowego przez
okres uniemożliwiający spełnienie obowiązku, o którym mowa w ust. 2,
przed ponownym przystąpieniem do wykonywania przewozu obowiązany
jest ukończyć szkolenie okresowe.
6.Kierowca wykonujący przewóz drogowy różnymi pojazdami, dla
których wymagane jest posiadanie prawa jazdy co najmniej dwóch
kategorii, o których mowa w ust. 4, może ukończyć szkolenie okresowe z
zakresu jednego bloku programowego
[/b]

mając kategorię D przed 10.09.2008 lub C przed 10.09.2009 Obowiązuje Cię szkolenie okresowe wg. tabeli w zalezności od roku wydania. robiąc szkolenie okresowe w zakresie np. kat D wydanej przed 10.09.2008 z jednego bloku programowego masz wpis do kat C również. - Wg ustawy. MASZ OBOWIĄZEK ZROBIĆ TO SZKOLENIE OKRESOWE DO DATY W TABELI ALE WCZEŚNIEJ RÓWNIEŻ JAK CHCESZ> Ośrodki szkolenia mylą ten fakt z nowymi kierowcami uzyskującymi kwalifikacje wstepną po tych datach i koniecznosci uzyskania kwalifikacji wstępnej uzupełniającej do drugiej kategorii.
( jest to dla nich zresztą korzystne Jeśli starzy kierowcy mający prawo jazdy np. kat, D przed 2008 rokiem robią szkolenie okresowe z bloku D,D+E aby uzyskać wymagany wpis do prawa jazdy kod 95 tym samym uzyskują wpis do C,C+E wg. ustawy. Bo mogą odbyć szkolenie okresowe z zakresu jednego bloku programowego. Niektóre panie w Urzędach tego niewiedzą jeszcze. W Krakowie tak to interpretują.

Art.39d.
....
4.Szkolenie okresowe jest prowadzone w ośrodku szkolenia w zakresie
bloku programowych określonych odpowiednio do kategorii prawa jazdy:
1)C1, C1+E, C i C+E;
2)D1, D1+E, D i D+E.
....
6.Kierowca wykonujący przewóz drogowy różnymi pojazdami, dla
których wymagane jest posiadanie prawa jazdy co najmniej dwóch
kategorii, o których mowa w ust. 4, może ukończyć szkolenie okresowe z
zakresu jednego bloku programowego
romek
romek

Postprzez mk61 » sobota 22 maja 2010, 14:28

Mam niusa.
Przed chwilą oglądałem program "Na Osi" i padło ciekawe pytanie.
Było to coś w ten deseń:
Jeśli kierowca, który otrzymał uprawnienia po 10.09.2009 ukończy KW, to może jeździć dużymi (pow. 7,5t) pojazdami/zespołami od 18 roku życia. Ale jeśli kierowca otrzymał uprawnienia przed 10.09.2009 i obowiązuje go jeszcze kurs na przewóz rzeczy to czy musi czekać do ukończenia 21 roku życia, aby móc poruszać się "dużymi"?
Odpowiedź Inspektora Transportu Drogowego brzmiała "nie". I według tego, co powiedział, to mając teraz 19-20 lat i kurs na przewóz rzeczy można jeździć pełnymi zestawami. Czy ktoś może to wyjaśnić?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez ixi25 » sobota 29 maja 2010, 20:32

mk61 napisał(a):Mam niusa.
Przed chwilą oglądałem program "Na Osi" i padło ciekawe pytanie.
Było to coś w ten deseń:
Jeśli kierowca, który otrzymał uprawnienia po 10.09.2009 ukończy KW, to może jeździć dużymi (pow. 7,5t) pojazdami/zespołami od 18 roku życia. Ale jeśli kierowca otrzymał uprawnienia przed 10.09.2009 i obowiązuje go jeszcze kurs na przewóz rzeczy to czy musi czekać do ukończenia 21 roku życia, aby móc poruszać się "dużymi"?
Odpowiedź Inspektora Transportu Drogowego brzmiała "nie". I według tego, co powiedział, to mając teraz 19-20 lat i kurs na przewóz rzeczy można jeździć pełnymi zestawami. Czy ktoś może to wyjaśnić?

No normalnie wykreślono, a raczej zastąpiono:"Art. 39a ust.1 pkt.1 UoTD", któy mówił:"ukończyła 21 lat;" również uchylono ustęp 2 który był odstępstwem(do 7,5t od 18 lat)
Ustawa zmieniająca jest z dnia 12 lutego 2010 (Dziennik ustaw Nr 43 pozycja 246)
ixi25

Kwalifikacja Wstępna na nowych zasadach

Postprzez Brzezik » niedziela 30 maja 2010, 09:14

witam wszystkich na forum
obecnie jestem świeżo po zaliczonym egzaminie kwalifikacji wstępnej zdałem pozytywnie straciłem na to ponad 3 miesiące żeby przejść przez 280 h teorii 20h jazdy po mieście i 4 h na symulatorze :D i potem czekanie na egzamin państwowy pytania na egzaminie Państwowym są prawie takie same jak na stronie www.kierowca.pl kto wykuje te testy to ma zaliczone na 100 % i nie musi się obawiać ze nie ma materiałów do nauki :D ludzie jeśli jesteście osobami bezrobotnymi starajcie się zdobyć ten kurs przez urząd pracy musicie być zarejestrowani jako bezrobotni ja wyrwałem właśnie w taki sposób urząd wyłożył 5500 zł na moje szkolenie :D w Legnicy kurs robi PZMOT jestem zadowolony polecam no i mam ten papierek wraz z certyfikatem ukończenia kursu :-)
pozdro600 :wink:
Brzezik

kwalifikacja wstępna przyspieszona

Postprzez kierowca52 » wtorek 08 czerwca 2010, 17:16

witam,
Ja właśnie zapisałem się na kurs kwalifikacji wstępnej przyspieszonej do Olsztyna do CENTRUM Nauka jazdy za 2800zł i kurs rozpoczynam 11 czerwca.
Kurs obejmuje 140h co zajmuje ok.1 miesiąca. Taka moja aluzja, zeby nie wierzyć ośrodkom, które taki kurs organizują w ciągu 19 dni a 20 dni bo to po prostu nie możliwe. Robią jakieś przekręty z dokumentami bo ustawa jasno mówi, że może być maks.7h zajęć w ciągu dnia a dopiero po ukończeniu kursu ustala się termin egzaminu z wojewodą.
Sprawdź to!!
kierowca52

Re: kwalifikacja wstępna przyspieszona

Postprzez WOJO » środa 09 czerwca 2010, 07:59

kierowca52 napisał(a):witam,
Kurs obejmuje 140h co zajmuje ok.1 miesiąca. Taka moja aluzja, zeby nie wierzyć ośrodkom, które taki kurs organizują w ciągu 19 dni a 20 dni bo to po prostu nie możliwe. Robią jakieś przekręty z dokumentami bo ustawa jasno mówi, że może być maks.7h zajęć w ciągu dnia a dopiero po ukończeniu kursu ustala się termin egzaminu z wojewodą.

Super, a teraz już przestań spamować !
Robią przekręty, bo ktoś wpadł na chory pomysł posadzenia starych chłopów w ławeczkach i trzymania ich tam w najlepszym przypadku ~120 godzin, poziom kursu w wielu przypadkach pozostawia wiele do życzenia.
WOJO

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców