Jak to jest z tym płaceniem za "dodatki"?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Jak to jest z tym płaceniem za "dodatki"?

Postprzez Induktor » środa 16 kwietnia 2003, 10:32

Mam pytanie o opłaty za kurs - jeżeli jest taka sytuacja ze poczatkowa informacja jest że kurs całościowo kosztuje np. 700PLN no to powiedzmy ze nie dziwie sie, że po drodze pojawia sie nieoczekiwana opłata 50PLN za badanie lekarskie, ale czy to uczciwe i prawidłowe, że potem pojawia się tzw. egzamin wewnetrzny, za który należy zapłacić 30PLN (na co już nie dostaje sie faktury), a potem jeżeli popełni się jeden błąd na tym egzaminie to obowiązkowo trzeba wykupić jedną godzine jazdy (40PLN), a jak wiecej błędów to proporcjonalnie więcej godzin?

Czy to przypadkiem nie jest że sie nienetetykietowo wyrażę walenie frajera????
Induktor

Postprzez Sławek_18 » środa 16 kwietnia 2003, 10:43

nie wiem czy sie placi za egzamin wew. kolega nie placil za wew. i nawet jak nie zdal to nie placil nic. A wiec jest cos chyba nie taj w tym co mowisz.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Re: Jak to jest z tym płaceniem za "dodatki"?

Postprzez Kordula » środa 16 kwietnia 2003, 13:34

Za badanie lekarskie to wszedzie sie placi dodatkowo ok. 50 zl, a za wewnetrzny to dziwne, ja tez nie placilam nic za wewnetrzny, a jak ktos nei zdal tez nic nie musial placic.
teraz już nic tylko sie uczyć ;)
Kordula

Postprzez Łakom » środa 16 kwietnia 2003, 15:36

płacenie za wew. pierwsze o taki czymś słysze, a co do badania lekarskiego to ja miałem po 35 zł, szkoła miała swojego lekarza.......
czasmi chciało by sie modlić o istnienie boga
Łakom

Postprzez Sławek_18 » środa 16 kwietnia 2003, 17:27

Opłata za lekarza jest standardem, ale opłata za egzamin wew. i takie "Rewelacje" jakie opowiada Induktor pierwsze słysze. Dodatkowy "lewy zarobek".
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez miros » środa 16 kwietnia 2003, 21:16

no ja tez mialem egzamin wewnetrzny(oczywiscie samochodem) i musialem za niego zaplacic 30 zeta. tak jak za dodatkowa godzine(i tak to potraktowalem), ale nawet jesli ktos by nie zdal to na tym sie konczy, instruktor mogl tylko doradzic dodatkowe godziny.
miros

Komórkę sprzedaje się za 1,22 zł

Postprzez złośliwy » czwartek 17 kwietnia 2003, 20:28

Komórki to nawet rozdawaliby za darmo poto abyśmy dzwonili, a potem płać za rozmowy Jak to ma się do kursu?. Poprostu aby złapać klijenta ,potem płać za wszystko:wypożyczenie testów, egzamin wewnętrzny, wypozyczenia ksiażek,pocwiczenie na komputerze, itp, itd. Przeciez na plakacie to tak ładnie wygląda 600zł.
Ja przynajmniej kiedy rozpoczynam kurs to mówię 900 zł kurs + 60 lekarz+5 zł ubezpieczenie + 94 egzamin+ 77 zł wydanie prawa jazdy+ zdjęcie +dojazd na egzamin i 40 zł godzina jazdy jak zabraknie, a przeważnie nie braknie testy książki zeszyt długopis gratis innych kosztów zero. Ale zawsze na drugie spotkanie przychodzi 50 % ludzi niż na pierwsze.

Znacie powiedzenie tanie mięso............... Jeżeli ktoś chce dokładnie i solidnie wykonać swoją pracę to zapłata też będzie solidna.Nie można kupić wartościowej rzeczy w cenie złomu.
złośliwy

Postprzez Kordula » czwartek 17 kwietnia 2003, 20:51

Są też inne sposoby, w naszej szkole po prostu dawali testy, a po kursie chcieli je z powtorem. To też był dobry sposób, a przynajmniej nie trzeba było nic dopłacać.
Kordula

Postprzez Induktor » piątek 18 kwietnia 2003, 13:02

Napisalem o tym bo mnie to spotkalo i odrobine wkurzylo, ze tak sie wyciaga kase od ludzi, tym bardziej, ze nie mam jej ostatnio zbyt duzo, a tu na kazdym kroku szarpia po 30 albo 40 PLN i jak sie tak zbierze do kupy to powstaje powazna suma.

Mialem naprawde duzo roboty i klocenia, zeby nie wziac tej "dodatkowej prawie obowiazkowej" godziny
Induktor

Postprzez Kordula » piątek 18 kwietnia 2003, 13:50

Induktor napisał(a):Mialem naprawde duzo roboty i klocenia, zeby nie wziac tej "dodatkowej prawie obowiazkowej" godziny

Nam też coś wspominali, ale to było na tej zasadzie, że instruktor mógł nie dać tej kartki, jeżeli sie nie kupi dodatkowej jazdy, bo jego zdaniem dana osoba nie jest przygotowana do egzaminu. Też ktoś zaczął się kłócić i jakoś wszystkim dali te kartki.
Kordula

Przepis

Postprzez kos » piątek 18 kwietnia 2003, 16:42

Tytułem wyjaśnienia - zgodnie z aktualnymi przepisami:

Na karcie przeprowadzonych zajęć instruktor potwierdza posiadanie wymaganej wiedzy i umiejętności przez kursanta.
Aby uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu konieczne jest potwierdzenie przygotowania do egzaminu państwowego przez instruktora i przez kierownika ośrodka.
GÓRNA GRANICA ilości godzin teorii i jazd jest zależna właśnie od tego przygotowania.

:wink:
kos

Postprzez Induktor » poniedziałek 05 maja 2003, 13:26

No coz jak dla mnie to zbyt wiele to nie wyjasnia, ale nic to zdziera sie wszedzie :)
Induktor

...

Postprzez Mmeva » wtorek 06 maja 2003, 17:15

a u mnie było ok, z góry powiedzieli o kosztach ( 750 caly kurs + 40 lekarz, oczywiscie dochodziły do tego koszty egzaminu i wydania prawka ) i w porządku, nie było żadnych egzaminów wewnetrznych, poćwiczyć testy na kompach można było w czasie zajęć ( zresztą pożyczali nam płytki do domku ), na placyk mozna było wpadać o kazdej porze
Mmeva

Postprzez Kordula » wtorek 06 maja 2003, 18:10

U nas też tak było, tak jest najlepiej, a nie mówią w trakcie, że trzeba nie wiadomo ile dopłacać.
Kordula

Re: Komórkę sprzedaje się za 1,22 zł

Postprzez Tommv » wtorek 08 lipca 2003, 10:34

złośliwy napisał(a):Ja przynajmniej kiedy rozpoczynam kurs to mówię 900 zł kurs + 60 lekarz+5 zł ubezpieczenie + 94 egzamin+ 77 zł wydanie prawa jazdy+ zdjęcie +dojazd na egzamin i 40 zł godzina jazdy jak zabraknie, a przeważnie nie braknie testy książki zeszyt długopis gratis innych kosztów zero. Ale zawsze na drugie spotkanie przychodzi 50 % ludzi niż na pierwsze.

Znacie powiedzenie tanie mięso............... Jeżeli ktoś chce dokładnie i solidnie wykonać swoją pracę to zapłata też będzie solidna.Nie można kupić wartościowej rzeczy w cenie złomu.

Bardzo ciekawe podejście otóż ja zapłaciłem 520 zł za kurs w tym lekarz materiały godziny dodatkowe po 23 zł (przy wykupieniu większej liczby). Te podawane wyżej koszty są horendalne ! Nie miałem większych zastrzeżeń ani do instruktorów: od teori i tych z którymi jeździłem po mieście (Lublinie) nie było też problemu ze zdaniem egzaminu w pierwszym podejściu szkoła ta ma dość dobre osiągnięcia w "zdawalności" przy zdecydowanie niższych kosztach niż podawane wyżej. Aby uniknąć tzw. kryptoreklamy nie podaję nazwy. Drogie mięso też może ........ ;)
Tommv

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców