Szkoła nie chce wystawić zaświadczenia.

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Szkoła nie chce wystawić zaświadczenia.

Postprzez Heian » środa 21 października 2009, 11:42

Moja dziewczyna zrobiła kurs na prawo jazdy w jednej z Krakowskich szkół. Niestety szkoła ta nie chce wystawić jej zaświadczenia o ukończeniu kursu, twierdząc, że musi zdać egzamin wewnętrzny. Teorie zdała na komputerze, ale już kilka razy oblali ją na praktyce. Za każdym razie każą sobie płacić za ten egzamin i za dodatkowe lekcje.

Moim zdaniem to jawne wyciąganie kasy, przez tą szkołę. Zresztą w internecie zauważyłem, że to nie tylko nasze przeświadczenie, ale większości kursantów.

Czy taka szkoła ma podstawe prawną aby nie wydać zaświadczenia o ukończeniu kursu, gdy się wyjeździło wszystkie godziny. Czy to tylko wielka bujda?
Heian

Postprzez gosiawin » środa 21 października 2009, 11:51

§ 3. 1. Liczbę godzin zajęć teoretycznych i praktycznych dla każdej osoby podlegającej szkoleniu podstawowemu ustala indywidualnie instruktor, przy czym:
1) liczba godzin dla zajęć teoretycznych nie może być mniejsza niż:
a) 30 godzin w zakresie kategorii A, A1, B, B1, T prawa jazdy lub pozwolenia - w tym co najmniej 4 godziny szkolenia teoretycznego i ćwiczeń w zakresie udzielania pierwszej pomocy ofiarom wypadków drogowych,
gosiawin

Postprzez Heian » środa 21 października 2009, 11:56

Czyli teoretycznie mogą ją naciągać na nieskończenie wiele godzin jazdy i nigdy nie wystawić zaświadczenia o ukończniu kursu?
Heian

Postprzez gosiawin » środa 21 października 2009, 12:08

Jeśli uważasz że twoja dziewczyna jest super kierowcą po 30 godz. szkolenia a OSK chce ją naciągnąć na kasę to może zabrać swoje papiery( oczywiście bez zaświadczenia o ukończeniu kursu) i przenieść się do innego OSK.Tam ocenią jaj umiejętności i możliwe że wydadzą zaświadczenie jeśli faktycznie dobrze jeździ.
A może jednak twoja dziewczyna potrzebuje jeszcze więcej jazd niż minim. 30, a OSK chce,żeby poszła na egzamin nauczona a nie na zasadzie "może się uda zdać".Wydaje mi się że lepiej za te 112 zł dokupić jazd niż pójść na egz. i zawalić go po 5 min.
gosiawin

Postprzez Heian » środa 21 października 2009, 12:29

Tylko że ona już prawie 500 zł dokupiła u nich i efektów nie widać. Ja jakoś w innej szkole nie dokupiłem żadnej godziny, a zdałem za 2 razem.

BTW Można się przenieść bez powtarzania całego kursu? Jak wygląda taka procedura?
Heian

Postprzez gosiawin » środa 21 października 2009, 13:21

Jak najbardziej można.Obecne OSK powinno wydać kartę przeprowadzonych zajęć podpisaną przez kierownika ośrodka(sobie robi kopię),oddaje badania,chyba że kursant już dostał je do ręki i z tymi papierami można iść do innego ośrodka który zechce nas przyjąć.Pewnie taki ośrodek będzie chciał na początek aby wykupić 2-4 godz.żeby zobaczyć co taka osoba reprezentuje i wtedy mogą wydać zaświadczenie albo powiedzą ile jeszcze trzeba się dokształcać.
Oburzacie się ,że OSK każą dokupować godziny ,ale należy pamiętać że taka szkoła sygnuje własną pieczątką i podpisem tekst :
"Potwierdzam,na podstawie zdanego egzaminu wewnętrznego,posiadanie przez osobę szkoloną wiedzy i umiejętności ujętych w charakterystyce absolwenta kursu oraz uważam ją za przygotowaną do przystąpienia do egzaminu państwowego."
Jeśli uważam że osoba nie jest przygotowana do egzaminu to tego nie podpiszę.
Jednym wystarczy 30 godzin inni przyswajają tą wiedzę trochę wolniej i muszą pojeździć więcej
gosiawin

Postprzez Maćka » środa 21 października 2009, 19:02

Heian, jeszcze jedna sprawa, czy Twoja dziewczyna odbyła kurs z jednym instruktorem czy po np. drugim oblanym wewnętrznym zmieniła instruktora?
Jeśli nie zmieniła to może warto by jej jeździe przypatrzyła się jeszcze inna osoba?
Obrazek
Maćka

Postprzez phot » środa 21 października 2009, 21:42

Tak jak koledzy wyzej piszą egzamin wewnętrzny jest normalną praktyką. Jeżeli jednak uważacie ze wiedza i umiejętności są wystarczające spróbujcie w innym OSK.. Teoretycznie OSK moglo by chciec naciagnąć Was na godziny tylko po co? Pewnie mają kursantów na dodatki więc umyślne oblewanie to chyba nie te czasy ale jeżeli macie cień podejżeń to przeniesienie dokumentów to w praktyce żaden problem.
Pozdrawiam
phot

Re: Szkoła nie chce wystawić zaświadczenia.

Postprzez ja:D » czwartek 22 października 2009, 15:31

[quote="Heian"]Za każdym razie każą sobie płacić za ten egzamin[ /quote]

Ale jak?? Płaci za każdy egzamin wewnętrzny?? Czy chodziło Ci o to, ze musi wykupić godzinę na przeprowadzenie tego egzaminu? Bo jeśli płaci za każdy wewnętrzny, to przyznam że pierwszy raz o czymś takim słysze.. :roll:
29.04.2009 1 i ostatnie podejście :D
Skoro to mi się udało, to uda się wszystko :)
ja:D

Postprzez athlon » czwartek 22 października 2009, 18:01

Heian napisał(a):Tylko że ona już prawie 500 zł dokupiła u nich i efektów nie widać. Ja jakoś w innej szkole nie dokupiłem żadnej godziny, a zdałem za 2 razem.

Ojej dokupiła 12 godzin :o Może późno się rozwija i potrzebuje kolejnych 30stu.

A ja nigdzie nie dokupywałem godzin i zdałem za pierwszym, czy cos to zmienia? Ano nic nie zmienia, jeden radzi sobie lepiej za kółkiem, drugi gorzej, jednemu wystarczy kilkanaście godzin drugiemu kilkadziesiąt.
athlon

Postprzez piecyk » czwartek 22 października 2009, 22:51

Jest zapis w rozporządzeniu, że osoba szkolona w przypadku kat. B ma odbyć przynajmniej 30h praktyki. A ile ma być maksymalnie? Instruktor prowadzący zdecyduje. Najgorsze jest przeświadczenie, że muszą mnie nauczyć w 30h i koniec kropka.

athlon
jednemu wystarczy kilkanaście godzin drugiemu kilkadziesiąt.

zgadza się - jak w szkole, jeden ma piątkę z matmy na koniec roku, inny dostateczny...

Tylko różnica między szkołą, a szkołą jazdy jest kolosalna. Nie każdy musi być matematykiem, ale obecnie każdy chce być kierowcą. Chcesz być kierowcą tak jak inni - musisz potrafić jeździć na piątkę. Nie ma miejsca na drogach na kierowców miernych, dostatecznych itp. wszyscy powinni być bardzo dobrzy.

Ale jak?? Płaci za każdy egzamin wewnętrzny?? Czy chodziło Ci o to, ze musi wykupić godzinę na przeprowadzenie tego egzaminu? Bo jeśli płaci za każdy wewnętrzny, to przyznam że pierwszy raz o czymś takim słysze..

Jak to jak???
Na czymś się ten egzamin zdaje, pojazd, plac manewrowy. Trzeba paliwo do tego pojazdu zatankować. Ktoś nadzoruje ten egzamin. I co? Ma być za darmo? Takie rzeczy to tylko w Erze...
piecyk

Postprzez ja:D » piątek 23 października 2009, 13:34

No też pytam czy szkoła ma odrębną opłatę za przeprowadzenie egzaminu wewnętrznego :P Wiem, że nie ma nic za darmo, nie taka ja głupia jak obdarta :D Ale jeśli szkoła, oprócz opłaty za dokupione godziny, pobiera jeszcze dodatkowo opłatę za przeprowadzenie egz to nadal jestem zdziwiona...Ja miałam na wewnętrzny przeznaczoną ostatnią godzinę kursu a potem ostatnią godzinę z dokupionych, żadnej dodatkowej opłaty...

No, chyba że każde z nas mówi o tym samym, tylko inaczej....bo coś się nie zrozumieliśmy :D
29.04.2009 1 i ostatnie podejście :D
Skoro to mi się udało, to uda się wszystko :)

Postprzez herman » piątek 23 października 2009, 13:35

W większość szkół egzamin wewnętrzny jest w cenie kursu
herman

Postprzez marcin.pl » piątek 23 października 2009, 15:19

W cenie kursu jest egzamin wewnetrzny, a nie egzaminy wewnętrzne. Pani nie zdała egzaminu wewnętrznego na ostatniej jeździe, więc musi sobie następne wykupić. Bo niby dlaczego miałaby dostać gratis jakieś jazdy?

Podejrzewam, o czym autor nie wspomina, że szkoła/instruktor poinformowali Panią, że dla niej 30h to za mało i musi jeszcze trochę wyjeździć. Ale Pani pewnie się honorem uniosła, bo przeciez wszyscy dostali "kwitek" po 30h. A nie jeżdżąc i nie ucząc się dalej, nadal będzie oblewać egzaminy wewnętrzne.
Pozdrawiam!
Marcin
marcin.pl

Postprzez piecyk » niedziela 25 października 2009, 01:40

A kto powiedział, że w cenie kursu ma być egz. wewn.??? W cenie kursu jest KURS -podstawowy wymiar godzin. Ja co prawda oferuję zdawanie do "bólu" teorii i jedno podejście do egz. wewn. prakt...
piecyk

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców