dziwne pytanie o ruszanie bez dodawania gazu

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

dziwne pytanie o ruszanie bez dodawania gazu

Postprzez bartoszK » niedziela 03 sierpnia 2008, 20:24

czy w każdym samochodzie bez względu czy silnik benzynowy czy diesel jest tak ze jak chcemy ruszyc do przodu (1) bądź do tyłu (R) to poprostu wlaczmy sprzęgło wbijamy jedynkę, bądź wsteczny i najnormalniej w świecie puszczamy sprzęgło bez dodawania gazu a auto rusza samo i sie nie dlawi
czy to jest normalne, wlasnie autami którymi jezdzilem właśnie tak było, ostatnio kumpel kupic faita SEICENTO i wlasnie w tym autku tak sie ruszyc nieda, odrazu gaśnie, a w kazdym innym ruszylem tak bez problemu, i na jedynce bez gazu auto jechalo nawet dosc szybko
bartoszK

Postprzez Koszmarek » niedziela 03 sierpnia 2008, 21:09

gaśnie bo popuszcza za dużo sprzęgła. Każdym się da jechać na tzw pół sprzęgle. (w każdym razie osobowym..)
Śląsk - Małopolska - Szwecja.
_____
"Nikt jeszcze nie wie czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
Coma
Koszmarek

Postprzez tom9 » niedziela 03 sierpnia 2008, 22:22

czasem sprzeglo krotko lapie.
np moja honda 1.2 jest bardzo ciezko jechac na pol sprzegle.

jak wiadomo kazde seicento jest inne, jezdzilem juz 900 i 1100, i na gaz byly... kazdym na pol sprzegle jechac sie dalo.

na pewno auto z silnikiem 2.5 zachowa sie inaczej na tym polsprzegle niz zdechly fiat.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Neurot » poniedziałek 04 sierpnia 2008, 06:37

Koszmarek napisał(a):(w każdym razie osobowym..)

Ciężarowymi też...
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez bruno666 » poniedziałek 04 sierpnia 2008, 12:07

Im mocniejszy silnik tym łatwiej.
A w ogóle po co takie konkurencje robić?
...
bruno666

Postprzez bartoszK » poniedziałek 04 sierpnia 2008, 12:44

gaśnie bo popuszcza za dużo sprzęgła. Każdym się da jechać na tzw pół sprzęgle. (w każdym razie osobowym..)

niechodzi mi o półsprzęgło tylko o normalnie pusczanie sprzęgła be zdodawanaia gazu, i auto jedzie, tz nie dotykamy żadnego pedału a auto ochoczo jedzie te 10-15km/h do przodu bądź do tyłu a w tym seicencie sie tak nieda...
bartoszK

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 04 sierpnia 2008, 15:19

bartoszK napisał(a):niechodzi mi o półsprzęgło tylko o normalnie pusczanie sprzęgła be zdodawanaia gazu

Tzn. jak? Chcesz puszczać całkowicie sprzęgło jednym szybkim ruchem bez dodawania gazu? To ja w takim razie chyba nie znam samochodu, który by w takiej sytuacji nie zgasł. ;)
scorpio44

Postprzez qwer0 » poniedziałek 04 sierpnia 2008, 16:46

Tzn. jak? Chcesz puszczać całkowicie sprzęgło jednym szybkim ruchem bez dodawania gazu? To ja w takim razie chyba nie znam samochodu, który by w takiej sytuacji nie zgasł. Wink

a ja znam xD "dobrym" dieslem bez problemu ;) na rownej nawierzchni, wbijasz jedynke, puszczasz sprzeglo i nic nie dotykasz. Mocne szaprniecie i jaazda ;]
Każdym się da jechać na tzw pół sprzęgle. (w każdym razie osobowym..)

ano nie kazdym
ale ja silnik w miare ma osiagi co do autka (radzi sobie), to mozna powoli puszczajac sprzeglo ruszyc bez gazu
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Koszmarek » poniedziałek 04 sierpnia 2008, 22:36

Neurot napisał(a):
Koszmarek napisał(a):(w każdym razie osobowym..)

Ciężarowymi też...

nie wiem, nie mam styczności dlatego wolałem nie wprowadzać w błąd.

Scorpio44 napisał(a):Tzn. jak? Chcesz puszczać całkowicie sprzęgło jednym szybkim ruchem bez dodawania gazu? To ja w takim razie chyba nie znam samochodu, który by w takiej sytuacji nie zgasł. :Wink:

ja też nie ;P chyba, że z górki, albo na prostej jak ktoś cię pociśnie od tyłu ;)
Śląsk - Małopolska - Szwecja.
_____
"Nikt jeszcze nie wie czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
Coma
Koszmarek

Postprzez bartoszK » wtorek 05 sierpnia 2008, 10:55

Tzn. jak? Chcesz puszczać całkowicie sprzęgło jednym szybkim ruchem bez dodawania gazu? To ja w takim razie chyba nie znam samochodu, który by w takiej sytuacji nie zgasł.

nie szybko, puszczac lekko ale calkowicie i autami któymi jezdzilem to nie gasły i normalnie sie toczyly bez dotykania pedałów na jedynce i wstecznym a nigdy nie jezdzilem dieslem, tylko benzyną 1,6 , 1,8 , 2,0
bartoszK

Postprzez MaturruS » wtorek 05 sierpnia 2008, 17:01

Ja tak jezdze dieslem czasem nawet na 2 jak pale papierosa :D wrzucam bieg i auto sie toczy... Przy słabym silniku niestety tak sie nei da, spróbuj wbić 2 i wtedy puscic pedały :) Powinno wtedy pojechać :)
Kategoria B [Passed]
Kategoria C+E [Dreaming]
MaturruS

Postprzez kosi1309 » wtorek 05 sierpnia 2008, 17:45

Teoretycznie to da się to zrobić każdym samochodem, bez różnicy czy osobowym, czy ciężarowym, czy nawet traktorem. Jak wyczujesz sprzęgło, to nie powinno być z tym problemów.
kosi1309

Postprzez disaster » środa 20 sierpnia 2008, 00:24

Spróbuj w zimowy poranek tego manewru z maluchem.
Powodzenia :)
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez Tomek20 » czwartek 21 sierpnia 2008, 10:19

A manewry,parkowanie itp. to ucza was na micrach na samym sprzegle?
Tomek20

Postprzez hexx_ » poniedziałek 25 sierpnia 2008, 23:54

Mam takie powiazane wlasnie z tematem polsprzegla pytanie...jakie pojemnosci maja silniki fiatow na egzaminach i tych na kursie???
Chyba to nie sa duze pojemnosci...bo cwiczac jakiekolwiek manewry(zawracanie na 3 i parkowanie prostopadle) na zdezelowanym scorpio 2.0(do tego na gazie-nie najlepiej ustawionym-latwo gasnie) i na omedze w dieslu 2.5(ta omega to bajeczka!!! duuzo naprawde wybacza!!!) nie mialam wieszego problemu z wyczuciem sprzegla i z takim delikatnym turlaniem sie w odpowiednie miejsce...
tylko na tym grande punto...takie jakies strasznie delikatne to sprzeglo.,.latwo popuscic za duzo..zerwac nawet...
czy to ma cos wspolnego z pojemnoscia? jesli tak to dlaczego???
hexx_

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców