Nauka jazdy za granica - egzamin w Polsce?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Nauka jazdy za granica - egzamin w Polsce?

Postprzez Annnna » wtorek 31 lipca 2007, 22:19

Witam!

Jestem w sytuacji, ktora utrudnia mi nieco zdobycie prawa jazdy. Od roku mieszkam i pracuje w Szwecji. Bardzo potrzebne mi prawo jazdy i nie wiem co teraz zrobic. Nie mam mozliwosci odbycia kursu w Polsce, ze wzgledu na ograniczenia czasowe i prace. Mam jednak mozliwosc odbycia nauki jazdy w Szwecji za w miare normalna cene. Niestety koszty prawa jazdy w Szwecji to wydatek okolo 5000 zl. Czy jest mozliwosc zdania egzaminu na prawo jazdy w Polsce po odbyciu szkolenia w Szwecji?
Annnna

Postprzez ella » wtorek 31 lipca 2007, 22:56

Czy jest mozliwosc zdania egzaminu na prawo jazdy w Polsce po odbyciu szkolenia w Szwecji?

Niestety nie. Musisz mieć zaświadczenie o odbyciu kursu u nas na naszych zasadach. Po drugie musisz podpisac oswiadczenie, ze przebywasz na terytorium Polski 185 dni w każdym roku.
Jeżeli masz możliwośc zrobienia kursu w Szwecji to dlaczego tam nie zdajesz egzaminu? Sam koszt egzaminu nie jest chyba aż tak wielki. Chyba, że uważasz że u nas łatwiej zdać egzamin niż w Szwecji.

Ja spotkałam się z odwrotną sytuacją. Szwedzi wykupywali sobie u nasz tzw. godziny doszkalające (uczyli sie nawet jazdy od podstaw) a potem u siebie wykupywali tylko obowiązkowe elementy szkolenia (jakieś jazdy po p;acu z wodą i coś tam podobnego) i zdawali egzamin u siebie. Wychodziło im to wtedy bardzo tanio.
ella
Moderator

Postprzez tom9 » poniedziałek 06 sierpnia 2007, 09:48

ella napisał(a):Ja spotkałam się z odwrotną sytuacją. Szwedzi wykupywali sobie u nasz tzw. godziny doszkalające (uczyli sie nawet jazdy od podstaw) a potem u siebie wykupywali tylko obowiązkowe elementy szkolenia (jakieś jazdy po p;acu z wodą i coś tam podobnego) i zdawali egzamin u siebie. Wychodziło im to wtedy bardzo tanio.

:shock: nawet z przylotem, zakwaterowaniem np na dwa tygodnie ?
oj to musialo byc bardzo tanio skoro zdecydowali sie na podroz.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez ella » poniedziałek 06 sierpnia 2007, 14:39

Nawet z przylotem i pobytem. Tanie linie są bardzo tanie. Dużo szwedów ma rodziny w Polsce :D
ella
Moderator

Powrót do Szkolenie kierowców