prosze o informacje

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

prosze o informacje

Postprzez maternus2 » czwartek 21 czerwca 2007, 20:21

witam mam takie pytanie własnie zsałem na prawko na kat C+E
i mam zamiar poszukac jakiejs pracy prosze o informacje jakie musz jeszcze zrobic szkolenia lub kursy i jakie dokumenty wyrobic aby podjąc prace dziekuje za informacje
maternus2

Postprzez pcuryllo » czwartek 21 czerwca 2007, 21:48

No to ja sie postaram krótko na ten temat wypowiedzieć. Otóż

Jeżeli chcesz podjąć pracę w firmie, której nie będzie zajmowała się "usługami" transportowymi, tylko bedzie to np. sprzedaż mebli ( główną działalność fimiy nie bedzie opierać się na transporcie) to bedziesz potrzebował:
- ważne badania lekarskie (koszt wstępnych badań ~140 zł, całość powinien pokryć pracodawca)
- ważne badania psychologiczne (koszt 80 zł)

Jeżeli chciałbyś natomiast pracować w typowej firmie transportowej, np. Trans-południe, RICO, DHL.... to musisz mieć ponadto
- ukończony kurs na przewóz rzeczy (dawne świadectwo kwalifikacji)

Dodatkowymi wymaganiami jakie mogą stawiać firmy, moze być transport materariałów "specjalistycznych" tzn. (paliwa, materiały niebezpieczne) do tego będą potrzebne uprawnienia ADR. Uprawnienia ADR z tego co mi wiadomo, obecnie robi się na poszczególne klasy (jest 9 klas ?) m.in występują tam transport paliw płynnych, transport materiałów radioaktywnych itp.

Czasem pracodawcy wymagają uprawnienia na żurawie samochodowe tzw. HDSy.

Większość "prawnych" informacji znajdziesz pod adresem
http://www.gitd.gov.pl/pliki/prawo/ustawa1.pdf
art. 87 ;)
Pozdrawiam,
Piotr Curyłło

http://kierowca-zawodowy.pl
pcuryllo

Postprzez maternus2 » piątek 22 czerwca 2007, 15:28

czyli musz zapisac sie na kurs podstawowy przewoz towarow on trwa 2 dni i to jest obowiazkowe
ale wyczytałem cos takiego
Projekt przewiduje, że kierowca, który ubiega się pierwszy raz o zatrudnienie, jako kierowca ma obowiązek ukończyć kwalifikację wstępną odpowiednio do pojazdu, na którym zamierza pracować. Kierowca, który przed 10 września 2008 r. uzyskał prawo jazdy kategorii D1, D1+E, D lub D+E, pomimo podejmowania pracy pierwszy raz przy przewozach będzie zwolniony z kwalifikacji. Natomiast dla kierowców z kategorią C, C1, C1+E termin ten ustalono na 10 września 2009 r. Ci, którzy po tych datach będą chcieli wykonywać przewozy, będą musieli już przejść kwalifikację wstępną.
maternus2

Postprzez OSK_Formuła » piątek 22 czerwca 2007, 17:02

Proponuję zapytać u przyszłego pracodawcy, o uprawnienia dodatkowe jakie on wymaga, ponieważ często można wynegocjować przynajmniej częściowe finansowanie takich uprawnień przez pracodawcę.

maternus2 napisał(a):czyli musz zapisac sie na kurs podstawowy przewoz towarow on trwa 2 dni i to jest obowiazkowe
ale wyczytałem cos takiego
Projekt przewiduje, że kierowca, który ubiega się pierwszy raz o zatrudnienie, jako kierowca ma obowiązek ukończyć kwalifikację wstępną odpowiednio do pojazdu, na którym zamierza pracować. Kierowca, który przed 10 września 2008 r. uzyskał prawo jazdy kategorii D1, D1+E, D lub D+E, pomimo podejmowania pracy pierwszy raz przy przewozach będzie zwolniony z kwalifikacji. Natomiast dla kierowców z kategorią C, C1, C1+E termin ten ustalono na 10 września 2009 r. Ci, którzy po tych datach będą chcieli wykonywać przewozy, będą musieli już przejść kwalifikację wstępną.

No tak, ale ta "kwalifikacja wstępna", to co innego niż obowiązujący teraz "kurs na przewóz towarów". Do tego 10 września 2008/2009r obowiązuje kurs na przewóz towarów (dawne świad. kwalifikacji).
OSK_Formuła

Postprzez kooba$ » piątek 22 czerwca 2007, 17:06

karta kierowcy (tacho)
B, C, C+E -wszystko za pierwszym :)
kooba$

Powrót do Szkolenie kierowców