kategoria C, C+E

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez mawik » środa 14 marca 2007, 17:49

Znalazłem u siebie na kompie jakieś testy na kat. C. Ale coś mi tu nie pasi. Jedno pytanie dotyczy dozwolonej prędkości samochodu cięż. pow. 3,5 ton przewożącego osoby poza kabiną kierowcy. No i prawidłowa odpowiedź to jest że 60 na zabudowanym w godz.23-5 i 50 w godz. 5-23 oraz 70 na niezabudowanym. Mam rozumieć, że te testy są nieaktualne, a ta tabela ograniczeń prędkości zamieszczona na pierwszej stronie tego tematu przez Tomka jest aktualna? (zaznaczam że nie wiem z którego roku są te testy).
8 lutego 2007 egzamin, kat.B (pierwsze podejście) - zdany
kat.C - mam nadzieje że niedługo;)
mawik

Postprzez jjaacc » piątek 16 marca 2007, 20:03

Art. 63
1. Przewóz osób może odbywać się tylko pojazdem do tego przeznaczonym lub przystosowanym. Liczba przewożonych osób nie może przekraczać liczby miejsc określonych w dowodzie rejestracyjnym, z zastrzeżeniem ust. 4. W pojeździe nie podlegającym rejestracji liczba przewożonych osób wynika z konstrukcyjnego przeznaczenia pojazdu.
2. Dopuszcza się przewóz osób samochodem ciężarowym poza kabiną kierowcy, pod warunkiem że:
1) pojazd odpowiada wymaganym warunkom technicznym do przewozu osób,
2) osoby nie znajdują się między ładunkiem a kabiną kierowcy,
3) osoby przewożone są na miejscach siedzących,
4) pojazd nie przekracza prędkości 50 km/h. :!:
Pewnie coś pokręciłeś, od wielu lat ten zapis pozostaje nie zmieniony.
jjaacc

Postprzez ella » piątek 16 marca 2007, 20:28

w związku z tym niektóre z wypowiedzi umieszczone w tym temacie odnoszące się do czasu prowadzenia przerw i odpoczynków oraz wymagania instalacji tachografów mogą być nieaktualne!!!!!!
Najlepiej by było usunąć niektóre wypowiedzi.

OK. Jak byś mógł podać (żebym za dużo nie skasowała :wink: ), które to będą nieaktualne to się usunie.
ella
Moderator

Postprzez jjaacc » niedziela 18 marca 2007, 01:07

Ciężka sprawa tak przeanalizować i zadecydować, które z wypowiedzi należy usunąć, zwłaszcza, że temat zrobił się dość obszerny i zawiera linki do innych materiałów, które również mogą być nieaktualne. Może powiem jakie zmiany zaszły, i może będzie się chciało moderatorom zrobić porządek, tak więc zmiany są następujące:
1. maksymalny czas prowadzenia w ciągu jednego tygodnia może wynosić co najwyżej 56 godzin, jednak nie więcej niż 90 godzin w ciągu dwóch tygodni licząc tydzień do tygodnia. Poprzednio był warunek 90 godzin w ciągu dwóch tygodni.
2. odpoczynek dzienny tutaj mamy największe zmiany, zachowano podstawowe wymiary odpoczynku dziennego czyli 11 kolejnych godzin, ale podzielić go można tylko w ten sposób, że musi on się składać co najmniej z 3 kolejnych godzin, a następna część z kolejnych co najmniej 9 godzin. Można również skracać odpoczynek dzienny nie częściej niż 3 razy w tygodniu, każdy odpoczynek trwający nie krócej niż 9 godzin i nie dłużej niż 11 godzin będzie uważany za skrócony.
3. odpoczynek tygodniowy- podstawowy wymiar został zachowany czyli 45 godzin, można go skrócić do kolejnych co najmniej 24 godzin, jednak pod warunkiem że odpoczynki tygodniowe poprzedni i następny nie będą/ nie były skrócone. Skrócony odpoczynek musi być zwrócony i dołączony do odpoczynku trwającego co najmniej 9 kolejnych godzin, nie później niż w trzecim tygodniu po tygodniu w którym odpoczynek był skrócony,
4. przerwy podstawowy wymiar jest zachowany, jednak można przerwę podzielić na część pierwszą trwającą co najmniej 15 minut i drugą trwającą co najmniej 30 minut, po za tym z definicji odpoczynku wynika, że przerwa jest to czas nie krótszy niż 15 minut i nie dłuższy niż 3 (2,59) godziny, poprzednio zamiast 3 (2,59) godzin była godzina.
5. przepisy dotyczące czasów prowadzenia, przerw i odpoczynków, a co za tym idzie obowiązku stosowania tachografów nie będzie dotyczyła nie zarobkowego przewozu rzeczy pojazdami i zespołami pojazdów o DMC nie przekraczającym 7,5 tony.
Troszkę to zawiłe, ale starałem się jak mogłem uprościć temat.
jjaacc

Poprzednia strona

Powrót do Szkolenie kierowców