kto ustala ile godzin jezdze na kursie?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

kto ustala ile godzin jezdze na kursie?

Postprzez scream » niedziela 25 czerwca 2006, 13:08

robie prawko na przyczepke na osobowke a ze gosciowi za bardzo sie nie oplaca bo zawsze musi sciagac z innego miasta busa i wynajmowac przyczepke to chcial zebym jechal 3 razy po 5 godzin (bo na E do B jest 15 godzin jazdy) dla mnei to jest oczywiscie za duzo a na dodatek jeszcze te slonce (gosc na pacholkach spytal mnie sie czy dam rade i poszedl sobie a ja sam na sloncu sie meczylem ) dlatego jezdziulem tylko 3 h ale wole sobie jezdzic po 2 h a kierownik mi mowi ze to oni ustalaja ile ale wydaje mi sie ze to ja place i ja decyduje ile dziennie chce, ewentualnie za obopulna zgoda. czy ktos wie jak jest naprawde?
scream

Re: kto ustala ile godzin jezdze na kursie?

Postprzez ella » niedziela 25 czerwca 2006, 13:17

scream napisał(a): a kierownik mi mowi ze to oni ustalaja ile ale wydaje mi sie ze to ja place i ja decyduje ile dziennie chce, ewentualnie za obopulna zgoda. czy ktos wie jak jest naprawde?

Ilość godzin ustalona jest w Rozporządzeniu o szkoleniu i.....

§ 12. 1. Zajęcia praktyczne nie mogą być dłuższe niż:
1) 2 godziny dziennie w okresie pierwszych:
a) 4 godzin szkolenia - w zakresie prawa jazdy kategorii A1 lub A,
b) 8 godzin szkolenia - w zakresie innych niż określone w lit. a kategorii prawa jazdy oraz pozwolenia;
2) 3 godziny dziennie - po określonych w pkt 1 godzinach nauki dla prawa jazdy poszczególnych kategorii oraz pozwolenia.
ella
Moderator

Postprzez scream » niedziela 25 czerwca 2006, 13:24

ok wiec moge max 3 h ale kto teraz moze decydowac czy dziennei bede 1 ,2 czy 3 h jezdzil?? instruktor czy tez to ja? a moze obopólna zgoda a nie ze 1 z osob narzuca ile?
scream

Postprzez ella » niedziela 25 czerwca 2006, 13:35

kto teraz moze decydowac czy dziennei bede 1 ,2 czy 3 h jezdzil?? instruktor czy tez to ja?

Instruktor nie może ci narzucić ile godzin masz jeździć. Ja na kursie sama decydowałam ile i kiedy chce jeździć w ramach ustalonych przepisami godzin. Co prawda samochody były na miejscu i nikt ich nie musiał z nikąd ściagać tylko dla mnie.
IMHO powinniście to razem ustalić, żebyście obydwaj byli zadowoleni.

A swoją drogą jeżeli OSK nie ma floty odpowiedniej do szkolenia na daną kategorię to nie powinien chyba mieć pozwolenia do tego typu szkoleń.
ella
Moderator

Postprzez Włodek » niedziela 25 czerwca 2006, 13:49

ella napisał(a):A swoją drogą jeżeli OSK nie ma floty odpowiedniej do szkolenia na daną kategorię to nie powinien chyba mieć pozwolenia do tego typu szkoleń.

Masz rację. Można sprawdzić w Starostwie lub Wydz.Komunikacji UM na jakiej podstawie OSK szkoli na określoną kategorię nie mając do tego sprzetu. :wink:
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez scream » niedziela 25 czerwca 2006, 15:56

zgode chyba maja bo samochod jest nawet z naklejka ( osrodek szkolenia kierowcow) a do tego robie kurs w OSK ktory jest na posesji gdzie zdaje sie egzamin wiec nie sadze zeby nie mieli zezwolenia
scream

Postprzez Włodek » niedziela 25 czerwca 2006, 19:00

Jak mogą mieć zezwolenie jak nie mają sprzętu?
Spokojny instruktor,
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez scream » poniedziałek 26 czerwca 2006, 16:32

a wiec nie moze tak byc ze wynajmuja przyczepe i samochod ? jesli nie maja wlasnego na stanie to nie mogo na ta kategorie uczyc?
a co do tych godzin jazdy?bo widze ze jestes instruktorem.To ja decyduje ile jezdze ? bo 3 h to czas ile maxymalnie moge dziennie jezdzic ale kto ustala czy bedzie w danym dniu to 1 godzina czy 3? wydaje mi sie ze to powinienem ja decydowac a nie ze oni mi narzucają
scream

Postprzez Włodek » poniedziałek 26 czerwca 2006, 22:20

Mogą mieć umowę najmu. Ale nie może to wpływać na proces szkolenia!
Zgodnie z tym co napisała ella
§ 12. 1. Zajęcia praktyczne nie mogą być dłuższe niż:
1) 2 godziny dziennie w okresie pierwszych:
a) 4 godzin szkolenia - w zakresie prawa jazdy kategorii A1 lub A,
b) 8 godzin szkolenia - w zakresie innych niż określone w lit. a kategorii prawa jazdy oraz pozwolenia;
2) 3 godziny dziennie - po określonych w pkt 1 godzinach nauki dla prawa jazdy poszczególnych kategorii oraz pozwolenia.

Więc z powyższego wynika, że jeżeli nie możesz jeździć (niważne z jakiego powodu) dłużej niż np. 2 godz. to tylko na 2 godziny się umawiasz bo max możesz 3 godz. po 8 godzinach jazdy trwających nie dłużej niż 2 godz.
Jeżeli będą cię zmuszać do dłuższej jazdy to postrasz ich, że złożysz zażalenie w Wydz. Komunikacji. :wink:
Spokojny instruktor,
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez scream » środa 28 czerwca 2006, 11:19

ok dzieki
scream

Powrót do Szkolenie kierowców