Autobus przegubowy

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Autobus przegubowy

Postprzez njoy » czwartek 09 marca 2006, 15:55

Przeszukując różne fora dyskusyjne coraz bardziej wątpię, czy aby na pewno na autobusy przegubowe trzeba mieć prawo jazdy D+E.
W prawie o ruchu drogowym są takie przepisy:
- "pojazd członowy" - zespół pojazdów składający się z pojazdu silnikowego złączonego z naczepą; - "autobus" - pojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą;
- "zespół pojazdów" - pojazdy złączone ze sobą w celu poruszania się po drodze jako całość; nie dotyczy to pojazdów złączonych w celu holowania;
- "przyczepa" - pojazd bez silnika, przystosowany do łączenia go z innym pojazdem;
- Prawo jazdy uprawnia do kierowania: (...)
- kategorii D - autobusem, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
- kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą;

Teraz tak:
Przegubowiec nie może być pojazdem członowym bo nie ma naczepy, jest za to zespołem pojazdów ale jakby na przekór nie ma przyczepy bo tej części z tyłu nie można odczepić i wozić ludzi bez tylnej ściany. Z kolei D+E wyraźnie pisze, że musi być przyczepa...

Czy ktoś mógłby rozwiać wątpliwości i napisać dokładnie, czy na przegubowce wystarczy D czy musi być D+E?
njoy

Postprzez Tomek_ » czwartek 09 marca 2006, 16:42

Z tego co ja sie orientuje, troche czasu temu na autobusy przegubowe wymagane bylo prawko kategorii D+E, a obecnie wystarcza samo D. Spotkalem sie z taka opinia gdzies, kiedys, nie pamietam zrodla. Czy tak jest w rzeczywistosci to nie jestem tez pewien w 100%.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Arecki » poniedziałek 20 marca 2006, 00:10

wystarczy kat D bo to nie przyczepa
Arecki

Powrót do Szkolenie kierowców