POMOCY! Co z moim kursem??

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

POMOCY! Co z moim kursem??

Postprzez matsup » sobota 14 stycznia 2006, 16:09

Witam
Mam taka sytuacje.
Dwa lata temu (tak 2 lata temu:)) zaczalem kurs na prawo jazdy w szkole. Bylo to jakos lutym. Teraz juz nie chodze do tej szkoly ale mojego nauczyciela od prawka znam bo uczyl tez mnie historii.
Mialem do dyspozycji 20 godzin do wyjechania wyjechalem 18 i mialem sie umowic juz na egzamin ale sie nie umowilem (nauczyciel mnie mial zapisac na egzamin). Te 18 godzin wyjezdzilem przez pare miechow. Do dzisiejszego dnia mi zostalo te 2 godzinki do wyjezdzenia ale kurs robie juz jakby nie bylo 2 lata!! Wtedy robilem wedlug starych zasad (bylo 20 godzin jazdy teraz chyba wiecej)
Pytania
Czy papier starego kursu z przed lat rozni sie od tego co jest teraz??
Czy wyda mi nowy papier ze skonczylem kurs teraz i bede mogl sie zapisac na egzamin??
Sa jakies uregulowania/przepisy mowiace o maksymalnym czasie trwania kursu??

Dziekuje i pozdrawiam.
matsup

Re: POMOCY! Co z moim kursem??

Postprzez Vella » sobota 14 stycznia 2006, 16:21

Nic nie wiem, zeby były jakies limity czasu trwania kursu. Uczysz się aż zakończysz kurs. Jest ilość godzin do wyjeżdżenia, konieczność zdania egzaminu wewnętrznego - to wszystko.

Papier ze starego kursu byłby tak samo dobry jak z nowego - gdybyś ten papier posiadał. Wystawiony wtedy gdy obowiązywały takie zasady kształcenia.
Jesli więc wtedy taki papierek został wypisany (i to pomimo tego, ze nie ukończyłeś kursu) to możesz go wykorzystać (wyciągnąć z szuflady, albo odebrać od istruktora) i zanieść do WORD.
Nie sądzę, żeby szkoła mogła wystawić Ci teraz papier ukończenia kursu wg dawnych zasad i dawnej ilości godzin.

Co teraz?
Wersja optymistyczna - idziesz do tej szkoły, dopłacasz odpowiednią sumę, jeździsz brakujące 12 godzin, dostajesz papierek i zapisujesz sie na egzamin.
Wersja pesymistyczna - robisz kurs od początku.

edit:
Druga opcja wersji optymistycznej - idziesz do swojej szkoły, odbierasz wtórnik jazd (o ile po takim czasie jeszcze go mają), zanosisz go do nowej szkoły, dopłacasz tylko za brakującą część kursu, jeździsz te 12 godzin, dostajesz papier i zapisujesz sie na egzamin.

Nie wiem czy taki myk się uda, ale życzę powodzenia.
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Re: POMOCY! Co z moim kursem??

Postprzez Mesee » sobota 14 stycznia 2006, 16:37

matsup napisał(a):Pytania
Czy papier starego kursu z przed lat rozni sie od tego co jest teraz??
Czy wyda mi nowy papier ze skonczylem kurs teraz i bede mogl sie zapisac na egzamin??
Sa jakies uregulowania/przepisy mowiace o maksymalnym czasie trwania kursu??

Dziekuje i pozdrawiam.

Papier bedzie wazny i teraz, tyle, ze instruktor musialby Ci wystawic date ukonczenia kursu-jako tą sprzed 2 lat. Mogles przeciez skonczyc kurs 2 lata temu, wyjechac gdzies i dopiero teraz wrocic sobie na egzamin.

Z tego, co wiem, nie moze wystawic Ci papieru, ze kurs skonczyles teraz, bo OSK prowadzi ksiegi, gdzie zapisuje kiedy kto rozpoczal kurs. Moj pierwszy instruktor mowil mi, ze jest taki pzrepis-ze jezeli kursant nie zglosi sie po odbior zaswiadczenia z kursu po roku czasu-to kurs przepada. Ale wiadomo, ze mozna sie dogadac z ta data ukonczenia kursu :roll: zalezy od OSK.
Wiemtez, ze nie mozna tak zrobic-ze zacząles kurs 20 godzinny, a wpisze Ci , ze skonczyles 30 h-nawet jak dokupisz jazdy.

To co napisalam powiedzial instruktor. Przepisow nie czytalam.
kat.B- od 30.01.2006

:-D :-D :-D
Mesee

Postprzez matsup » sobota 14 stycznia 2006, 17:44

Dziekuje drogie Panie :wink:
Sprawa tez ma sie tak ze nawet widzialem ten moj papier ukonczenia kursu jak jeszcze robilem ten kurs ale nie byl on wypelniony:) Instruktora znam wiec by dalo rade chyba wypisac z stara data te 2 lata wstecz chociaz w szkole moze miec problemy z pieczatrka.
Ale jakby nawet mi wystawil wszystko ladnie to czy taki kurs jest wazny przez 2 lata??
Chyba kurs ma jakis okres waznosci przynajmniej mi sie wydaje ze tak bylo.
Kiedys chyba kurs byl wazny przez rok. A po pol roku trzeba bylo wykupic iles tam godzin.
Dziekuje jeszcze raz i licze na wasza odpowiedz :D
matsup

Postprzez Mesee » sobota 14 stycznia 2006, 17:47

Jak dlugo wazny jest kurs na prawo jazdy? "

Na dzień dzisiejszy (03.2005):
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 14.12.2001r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów – Dz.U. Nr 150 z dnia 24.12.2001r. poz. 1681, dokumenty potwierdzające ukończenie kursu dla osób ubiegających się o prawo jazdy wystawione przed 01.07.1998r. straciły ważność (§ 32 ust 1 pkt. 1 i 2) i nie spełniają wymagań określonych w § 29.

Innymi slowy kurs jest wazny bezterminowo, do momentu zmiany programu kursu szkoleniowego kandydatów na kierowców.

po wprowadzeniu zmian kursy są jeszcze ważne przez pewien okres (ostatnio to były jakieś 3 lata). od 1.07.1998 r. do wejścia ustawy ogłaszającej nieważność kursu 24.12.2001. Po tym okresie stają się nieważne. "

Twój kurs jest więc jeszcze wazny, bo nie bylo mowy dotad o uniewaznieniu kursow z 2003 roku np. tak mi sie bynajmniej wydaje- jak ktos o tym slyszal-niech tu napisze :wink: , a poza tym i tak bylby ten okres przejsciowy.
kat.B- od 30.01.2006

:-D :-D :-D
Mesee

Powrót do Szkolenie kierowców