Co sądzicie o kursach jazdy prowadzonych w ZDZatch?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Co sądzicie o kursach jazdy prowadzonych w ZDZatch?

Postprzez Basieńka » piątek 04 listopada 2005, 15:49

Co sądzicie o kursach jazdy prowadzonych w Zakładach Doskonalenia Zawodowego? Co prawda cena jest atrakcyjna. Sama wybralam ten kurs bo skusiła mnie cena, ale jakość grubo odbiegała od moich wyobrażeń!! Teoria dosyć kiepska bo przerobienie samych znaków to moim zdaniem za mało, również część praktyczna mnie rozczarowała bo jazdy po godzine 18, 19 to żadna nauka. Ale niestety musiałam dokończyć ten kurs i czeka mnie egzamin. Nie czuje się na siłach aby go zdać, dokupiłam nawet dodatkowe godziny zobaczymy co to bedzie ? Muszę napisać że popełniłam błąd kierując sie ceną więc uważajcie i zastanówcie się dobrze :!:
Basieńka

Postprzez mildphoenix » piątek 04 listopada 2005, 17:07

Ja rozpoczalem kurs w szkole o dobrej opinii ... ale niestety najdrozszej w mojej okolicy. Mimo ze nie mam za duzo pieniedzy, przyjalem dobrą rade od znajomych - uwazaj na tanie szkoly.... w ktorych zawsze gdzies muszą być widoczne cięcia.

Co ciekawe z moich wykładów - na pierwszym wykladzie nasz wykladowca powiedzial dlaczego tyle kosztuje kurs i dlaczego jest drożej niz w innych szkołach. Ja się cieszę - wykłady byly przeprowadzone bardzo profesjonalnie - multimedialnie i na tablicy, z humorem. Po pierwszej godzinie jazdy tez jestem bardzo zadowolony. Samochod w ktorym jechalem byl bardzo zadbany i w bardzo dobrym stanie technicznym.

Na razie tyle moge powiedziec, pozniej napisze wiecej na temat mojej szkoly, jak juz zakoncze część praktyczną :)

Z wiedzy, która nabyłem na tym forum, mogę Ci poradzić Basieńko zebyś wziela pare godzin w innej szkole jazdy i wzmocnila się w tym co uważasz ze wychodzi Ci najgorzej.

Jeżeli masz braki teoretyczne, polecam książkę wydawnictwa IMAGE i przy okazji ich testy na plytce CD.

Pozdrawiam,
Piotrek
prawo jazdy kat. B, wydane 16.01.06
mildphoenix

Postprzez emka » piątek 04 listopada 2005, 17:52

Basieńko podzielam Twoją opinię o szkole państwowej* jaką jest ZDZ. Koleżanka robiła tam prawko mimo, że kilka zrażonych osób ostrzegało "idź wszędzie tylko nie do zdz-tu". Jednak ludzie wybieraja w takim miejscu szkolenie, bo uważają, że to pewna szkoła, bo państwowa*. Skutek w przypadku mojej koleżanki jest taki, że zostało jej kilka godzin kursu i boi się nawet iść odebrać przed czasem papiery (zaśw. lek.)jednocześnie rezygnując ze szkolenia, nie mówiąc już o ukończeniu szkolenia. Instruktorzy w tym akurat zdz-cie biją po łapach, krzyczą wyzywają od matołów, a na placu szkolą co popadnie i jak popadnie nie zważając wogóle na kursanta, bo najczęściej stoją w grupkach i gadają, i hit sezonu :arrow: KURSANCI SAMI MUSZĄ ODŚNIEŻAĆ PLAC, cytat: "No chyba że niepotrzebne ci linie" Oczywiście nie mogę powiedzieć, że tak traktują kursantów wszyscy instr. w zdz-tach ale przytoczyłam przykład dot. trzech panów z tego samego zdz-tu.
* państwowa - znaczy ze instruktorom nie zależy na zdawalności ani na tym czy klient będzie zadowolony. Ich zadaniem jest wyjeździć odpowiednią ilość godzin z danym klientem ... nic poza tym.

Niepodważalną prawdą jednak jest że wszystko zależy od instruktora!
"Pytając kobietę o drogę w końcu zabłądzisz razem z nią"
emka

Postprzez Basieńka » piątek 04 listopada 2005, 20:43

No u mnie nie jest aż tak źle, ale też wyorażałam sobie to całkiem inaczej. Co do teorii to oczywiście sama sie poprostu nauczyłam.Testy idą mi OK na drodze ze znakami,z pierszeństwem też nie mam problemów. Ale kiedy człowiek pogada z ludźmi to jak inne szkoły prowadzą zajecia to aż złość bierze. I niby człowiek ukończył ten kurs, czeka na egzamin to czuje że mogło być lepiej, że lepiej mogłam wydać te pieniądze. Ale trudno nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Ostrzegam tylko kolejnych potencjalnych klientów ZDZ zastanówcie się bo o te 150 zł mniej nie warto. W końcu inwestujecie w siebie !!!! Jak to mówią Polak mądry po szkodzie... :(
Basieńka

Postprzez Włodek » sobota 05 listopada 2005, 18:30

emka napisał(a):* państwowa - znaczy ze instruktorom nie zależy na zdawalności ani na tym czy klient będzie zadowolony. Ich zadaniem jest wyjeździć odpowiednią ilość godzin z danym klientem ... nic poza tym.

Niepodważalną prawdą jednak jest że wszystko zależy od instruktora!

Z własnego doświadczenia wiem, że kursanci, którzy uczyli się w takich firmach jak ZDZ,LOK,PZMot przychodzą do mnie na lekcje doszkalające.Napewno główną przyczyną jest to, o czym pisałaś. Ale to nie cała prawda. Są osoby (w młodym wieku), które myślą,że tak jak w szkole mogą iść na egzamin przygotowane delikatnie mówiąc słabo.Dopiero wtedy gdy przekonają się ile trzeba dopłacić szukają dobrego instruktora....
To nie szkoła na dopa się nie zda :!:
Prowadząc samochód można zabić :!: To tak jakby dać komuś nieodpowiedzialnemu broń do ręki.
Nie można też generalizować opinii na wszystkie ZDZ-ty. Napewno w tych szkołach jazdy są świetni fachowcy.Ale złe przykłady należy piętnować i z tym się zgadzam z Basieńką
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez emka » sobota 05 listopada 2005, 19:27

A tak naprawde to wcale w zdz-cie nie jest tak tanio, bo w trakcie sie okazuje, że trzeba dopłacić za materiały i za egzamin wewnętrzny i bilans w porównaniu z innymi ośrodkami, które maja to w cenie wychodzi na 0 :!:
"Pytając kobietę o drogę w końcu zabłądzisz razem z nią"
emka

Powrót do Szkolenie kierowców