Prawo jazdy kat C+E

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy kat C+E

Postprzez Kotek44 » poniedziałek 10 lutego 2014, 23:26

Niedługo będę miał 18 lat i chciał bym zrobić kategorie B,C i potem C+E. I mam teraz pytanie wiem, że żeby zrobić kat C i C+E przed 21 rokiem życia musze zrobić KW(280). A czy mogę zrobić Kwalifikacje wstępną przyśpieszoną a potem uzupełniającą i będzie to tak samo ważne jak Kwalifikacja wstępna (280h) i czy bym mógł pracować jako kierowca zawodowy? Czy tylko Kwalifikacja Wstępna (280h)
Kotek44

Re: Prawo jazdy kat C+E

Postprzez mk61 » środa 12 lutego 2014, 03:33

W teorii możesz zrobić przyśpieszoną (140h), ale wiele urzędów (a także OSK) może się o to kłócić, żeby uznać. Jeśli już uzna, to do 21 urodzin będziesz mieć ograniczenie C do 7,5tony i CE do 12ton. Długo by tłumaczyć, ale jest to wykonalne interpretując przepisy bez naciągania. Posiadając kwalifikację pełną 280h możesz jeździć/pracować bez ograniczeń tonażowych.
Na uzupełniającą nie patrz. Uzupełniającą stosuje się mając kwalifikację dla C i uzupełniając D, albo na odwrót.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Szkolenie kierowców