Zmiana ośrodka szkolenia

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Zmiana ośrodka szkolenia

Postprzez XwojtekX » wtorek 06 kwietnia 2004, 21:17

Mam pytanie robie kurs prawa jazdy. I chce zmienić ośrodek szkolenia. Czy mogę ?? Czy wyjeżdżone moje godziny przejdą razem ze mną do innego ośrodka ?? i jeszcze jedna bardzo ważna sprawa czy będę musiał płacić na nowych zasadach jeżeli sie przeniose?? Na obecny kurs zapisałem się jeszcze w lutym.
Pozdro
xwojtekx
XwojtekX

Re: Zmiana ośrodka szkolenia

Postprzez Sławek_18 » wtorek 06 kwietnia 2004, 21:45

XwojtekX napisał(a):Mam pytanie robie kurs prawa jazdy. I chce zmienić ośrodek szkolenia. Czy mogę ?? Czy wyjeżdżone moje godziny przejdą razem ze mną do innego ośrodka ?? i jeszcze jedna bardzo ważna sprawa czy będę musiał płacić na nowych zasadach jeżeli sie przeniose?? Na obecny kurs zapisałem się jeszcze w lutym.
Pozdro
xwojtekx

Możesz.
Tak, wyjeżdżone godziny przechodza "razem z Tobą" do innego osrodka :)
Czy bedziesz placil po nowych zasadach CHYBA nie. Zaplaciles calosc w obecnym osrodku ? Jak tak, "niewykorzystane" pieniadze OSK Ci wyda i wedlug mnie tylko tyle bedziesz musial wplacic do nowego osrodka (ale to musisz sam sie dowiedziec lub czekac na jakies pewne info od kogos innego)
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez XwojtekX » wtorek 06 kwietnia 2004, 22:34

dzięki za odpowiedź. jutro ide popytac mam nadzieje, że nie bede musiał płacić "po nowemu" :?
Pozdro
XwojtekX
XwojtekX

Postprzez belva » czwartek 19 grudnia 2013, 21:39

Witam.
Może zacznę od nakreślenia sytuacji.
We wrześniu zapisałam się na prawo jazdy kategorii E do B do pewnego OSK, zgodnie z nowymi wymogami wraz z badaniami lekarskimi zaopatrzyłam się także w profil kandydata na kierowcę. Dokumenty złożyłam w ośrodku i rozpoczęłam kurs, teoria odbyła się fikcyjnie bo pani stwierdziła, że nie ma egzaminu teoretycznego więc jeśli nie chcę to możemy sobie odpuścić, a ona w moim profilu zaznaczy, że ta teoria się odbyła i zdałam egzamin wewnętrzny. Zgodziłam się na to, zaoszczędziłam czas, a że od paru lat jestem kierowcą więc przepisy znam. Po około 2 tygodniach tej teorii mogłam rozpocząć jazdy i rozpoczął się problem... Zadzwoniłam do pana instruktora celem umówienia się na jazdy, pan poinformował mnie, że sprawdzi w kalendarzu dostępne terminy i oddzwoni. Minął tydzień, dwa tygodnie, trzy tygodnie i cisza. Zadzwoniłam po raz kolejny, pan nie czuł się winny że nie oddzwonił, puścił jakąś ściemę że go nie było itp, ale że oczywiście teraz jest zajęty i oddzwoni. Myślę sobie ok, może tym razem faktycznie oddzwoni. Czekałam jak ta głupia tydzień, drugi tydzień, trzeci tydzień i NIC, więc nieco zdenerwowana zadzwoniłam kolejny raz, oczywiście jakieś tłumaczenie że musiał posprzątać plac bla bla bla, ale podał termin "może sobota?" mówię dobrze, to już jakiś konkret. Pytając o godzinę i miejsce odpowiedział w piątek zadzwonię i podam godzinę. Myślę sobie dobrze, dam panu jeszcze jedną szansę, oczywiście mocno się przeliczyłam... nikt nie zadzwonił. I to był koniec mojej cierpliwości! Postanowiłam zmienić ośrodek. Dodam jeszcze, że płatność ratalna w zależności od klienta byle wpłacić całość do końca kursu, ja nie wpłaciłam nic, chciałam to zrobić po pierwszej jeździe.
Poszłam wczoraj do tegoż ośrodka z informacją, że nie będą ze mnie dłużej robić debila i miarka się przebrała, mimo że wina nie leży po mojej stronie zostałam zaatakowana, że dlaczego? Pan miał dużo jazd i się nie wyrabia itd, moja odpowiedź była jasnym przekazem "Co mnie to obchodzi, płacę prawię tysiąc złotych i nie dam się traktować w ten sposób". Chyba trafiło do odbiorcy, natomiast problem pojawił się z wpisaną do profilu teorią ponieważ ośrodek chcę abym wpłaciła 200 zł za "fikcyjną teorię". Stąd moje pytanie, ponieważ nie mam zamiaru płacić za nic, szczególnie, że wina nie leży po mojej stronie, czy ośrodek do którego postanowię przenieść papiery uwzględni odbytą teorię i zapłacę mniej za kurs, czy może mogę sobie wyrobić nowy profil kandydata na kierowcę a z poprzedniego ośrodka zabrać tylko badania?
belva

Postprzez Michal9191 » piątek 20 grudnia 2013, 08:59

Jeśli jest taka sytuacja i nic jeszcze nie zapłaciłaś to sytiacja według mnie wygląda tak że powinnaś mieć zaświadczenie lekarskie bo u mnie tak zawsze było że dawał do ręki PKK też powinnaś mieć w ręku
a co do tej teorii to hmm ja też tak miałem że ją miałem ale nie miałem i też był wpis i od razu jazdy miałem ale ja bym nie płacił ale wystawił im opinię żeby w buty poszło ;)
Michal9191

Postprzez belva » piątek 20 grudnia 2013, 14:33

Zaświadczenie lekarskie i PKK ma OSK i właśnie zastanawiam się czy wydają mi te dokumenty jeśli nie zapłacę tych 200 zł. Pani generalnie powiedziała, że nie może mi dokumentów wydać na miejscu bo ma problem z wycofaniem tego profilu przez tą teorie i ma przyjść informatyk.
Dziś poszłam do innego OSK zapytać czy ewentualnie jeśli zapisze się do nich na kurs posiadając już teorie na koncie czy będzie taniej, pani powiedziała że coś może z ceny zejść ale musi to przeliczyć, dodatkowo jak usłyszała w jakim OSK to prawo jazdy zaczęłam robić ze śmiechu prawie spadła pod stół. Otrzymałam informacje, że Pan z pierwszego OSK nie ma samochodu, przyczepy i wymiarowego placu więc jakim cudem chciał prowadzić jazdy?
Sama już nie wiem czy śmiać się czy płakać, ale 200 zł za oszustwo płacić nie będę.
W poniedziałek mam zamiar się tam przejść po te dokumenty i chyba skończy się awanturą jeśli będą robić problemy.
belva

Postprzez Michal9191 » piątek 20 grudnia 2013, 14:45

Yyy ale ja czegoś nie rozumiem
Według mnie i zawsze tak miałem więc piszę o sobie
1)Do lekarza idziesz Ty i papierek jest wypisany na ciebie i ty go musisz mieć
2)PKK jest potrzebne w OSK tylko max 2-3 minuty żeby wpisać ten nr gdzie trzeba potem jest tobie oddawany bo musisz iść z nim do Wordu
Tak więc nie rozumiem z jakiej racji oni te papiery trzymają (chyba że właśnie dlatego żeby się zabezpieczyć) ale według mnie to jest jawne walenie w ciula i tyle
A 200zl płacić za nic to też nie za bardzo
Michal9191

Postprzez belva » piątek 20 grudnia 2013, 18:44

Oooo no to dobrze wiedzieć. :shock: Pani przy zapisywaniu zabrała mi zarówno badania jak i PKK. A teraz twierdzi, że oddanie tych dokumentów nie jest takie łatwe bo musi wycofać profil a nie wie jak itd. Czyli chcą ze mnie jeszcze wycisnąć ile się da. Oj przejdę się tam w poniedziałek. I nie mam zamiaru oszustom płacić ani grosza!
Bardzo dziękuję za pomoc. :)
belva

Postprzez szerszon » piątek 20 grudnia 2013, 19:03

Zapytam sie uprzejmię..jakie badania...????
szerszon

Postprzez Michal9191 » piątek 20 grudnia 2013, 19:40

Badanie lekarskie
Michal9191

Postprzez szerszon » piątek 20 grudnia 2013, 23:13

A czy czasem badań lekarskich i zdjęcia nie trzeba złozyć w urzędzie przy zakładaniu PKK ?
szerszon

Postprzez Michal9191 » sobota 21 grudnia 2013, 14:28

U mnie robią ksero tego więc ja dostaje badanie z powrotem
Michal9191

Postprzez szerszon » sobota 21 grudnia 2013, 19:06

czyli badania złożone , gdzie trzeba..profil jest...Osk musi tylko zwrócić profil do bazy...
szerszon

Powrót do Szkolenie kierowców