Ile czasu trwa kurs na kategorię C

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Ile czasu trwa kurs na kategorię C

Postprzez sebik26 » czwartek 08 listopada 2012, 16:02

Witam Serdecznie.Mam 27 lat i otrzymalem dobra propozycje pracy za granica.Problem w tym ze nie mam prawa jazdy c+e. Stąd moje pytanie w jakim najkrotszym czasie mozna zrobic kurs na prawo jazdy C a nastepnie C+E???Z tego co sie orjetuje w eu nie sa potrzebne dodatkowe uprawninia na przwoz rzeczy????Prosze o szybka odpowiedz :help:
sebik26

Re: Kategoria C,C+E; uzupelnienie do FAQ

Postprzez Radhezz » czwartek 08 listopada 2012, 16:58

Ile czasu będzie trwało zdobycie uprawnień nikt Ci nie powie, bo to indywidualna kwestia - są ludzie którym idzie nauka lepiej i zdają za pierwszym razem, inni zdają kilkanaście razy. Sam kurs niby można oszacować ile będzie trwał, bo są na to przepisy, ale to jak szybko wyjeździsz godziny to sprawa czy ośrodek może sobie pozwolić na szkolenie tak intensywne... i niezgodne z wytycznymi.

Co do dodatkowych uprawnień to zależy od kraju do którego chce się wyjechać, choć w większości krajów EU przepisy w tej materii są w miarę spójne i wszędzie jakiegoś papierka się wymaga. Powiem więcej: jeśli nie emigrujesz, a jesteś jedynie pracownikiem to jeździsz na polskim prawku i obowiązują Cię polskie kursy.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez sebik26 » czwartek 08 listopada 2012, 21:39

Tak masz racje i to rozumiem ale jak robilem na kategorie B to kurs nie mogl byc krotszy niz 28 dni. I oto mi chodzi ile jest dni z na C i C+E
sebik26

Postprzez Radhezz » czwartek 08 listopada 2012, 22:26

sebik26 napisał(a):Tak masz racje i to rozumiem ale jak robilem na kategorie B to kurs nie mogl byc krotszy niz 28 dni. I oto mi chodzi ile jest dni z na C i C+E

Nie ma nigdzie takich wytycznych, są tylko zalecenia odnośnie ilości godzin szkolenia praktycznego - za moich czasów można było jeździć 2 (lub 3) godziny dziennie 2 (lub 3) razy w tygodniu. Teraz policz sobie ile masz godzin do wyjeżdżenia na każdą kategorię - licząc mało realistycznie 2 dni na teorię to godziny na kat. C (30h) wyjeździsz w minimum 22 dni, czyli 24 dni łącznie. Ale to teoria - gadaj w OSK to Ci powiedzą jak u nich to można zrobić, bo o ile nie sądzę aby ktoś dał Ci jeździć więcej jak 4 godziny dziennie, to w ciągu tygodnia można mieć teoretycznie więcej jazd.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Powrót do Szkolenie kierowców