C+E czy samo C ?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

C+E czy samo C ?

Postprzez Endriu64 » niedziela 06 maja 2012, 15:47

Witam,

Zamierzam zrobić dodatkową kategorię prawa jazdy, gdyż chciałbym spróbować pracy w tym zawodzie.
Chyba nic nie daje mi takiej satysfakcji jak jazda samochodem.

Prawo jazdy kat. B mam 3 lata, cały czas od odebrania czynne. Kilka razy miałem okazję jeździć autem typu Ducato i tyle.

Jak myślicie czy warto robić osobno C ? Czy od razu iśc na C+E.
Poszedłbym najpierw na C ze względu na to, aby najpierw opanować większe auta, potem z naczepą.
Lecz patrząc na koszta musiałbym wydać 2x tyle. 2 tyś C i potem C+E zaś 2 tyś. (chyba, że są zniżki dla osób mających C, nie spotkałem sie z tym).

Jak myślicie pod względem praktyki czy mogę mieć duże trudności z nauką jazdy bez doświadczenia na większych autach ucząc sie na C+E ? (nawet nigdy nie miałem okazji w takim siedzieć..)
Endriu64

Re: C+E czy samo C ?

Postprzez mk61 » niedziela 06 maja 2012, 16:00

Najpierw i tak musisz zrobić C, a później CE.

A jak sobie poradzisz, to zależy od Ciebie. Ja tylko raz w życiu przed kursem siedziałem w ciężarówce i to jako mały bączek. Ale interesuję się tematem, rozumiem, co mi mówili instruktorzy i po prostu to lubię. Takie zrozumienie tematu zaowocowało zdaniem C, D i E za pierwszym razem. Chcieć to móc.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Endriu64 » niedziela 06 maja 2012, 19:29

Czyli nie moge od razu iść na kurs C+E ?

Najpierw C, a potem znowu 2 tyś. za C+E ?
Dla mnie lepiej ale finansowo wygląda gorzej.
Endriu64

Postprzez Borys68 » niedziela 06 maja 2012, 20:23

Tak to jest w całej UE - najpierw jakaś kategoria, a dopiero potem przyczepa do niej.

Możesz jednak zapisac sie od razu na obydwa kursy i utargować rabat.
Robisz C -> zdajesz egzamin -> prosisz o nie przesłanie papierów do UK -> z papierem, że zdałeś wracasz do OSK i robisz kurs na C+E - zdajesz egzamin -> dostajesz nowe PJ z oboema kategoriami.
Ponadto powinieneś, jeśli chcesz pracowac jako kierowca, zrobić "Kwalifikację Wstępną Przyspieszoną". Koszt - od 2500 w górę :(.

Borys
Ostatnio zmieniony piątek 18 maja 2012, 11:19 przez Borys68, łącznie zmieniany 1 raz
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Endriu64 » niedziela 06 maja 2012, 20:51

dzięki wielkie, czyli najpierw samo C :)

A czy praca po 8 h tak jak każda inna także jest uznawana jako kierowca zawodowy ?
Endriu64

Postprzez mk61 » niedziela 06 maja 2012, 20:55

To zależy od profilu działalności, w której będziesz pracował. Dowiesz się tego na kwalifikacji wstępnej i w ustawie o transporcie drogowym.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez lejce » wtorek 08 maja 2012, 18:01

Mam taką małą radę, jeśli masz w planach później po C robić C+E to poproś podczas badań lekarskich, które musisz zrobić przed kursem na C aby lekarz wpisał Ci w zaświadczeniu oprócz C również C+E. Wtedy jak będziesz szedł na C+E nie będziesz musiał robić kolejnych badań i zaoszczędzisz około 8 dych.
Ostatnio zmieniony wtorek 08 maja 2012, 21:35 przez lejce, łącznie zmieniany 1 raz
lejce

Postprzez karol199 » czwartek 17 maja 2012, 21:59

lejce napisał(a):Mam taką małą radę, jeśli masz w planach później po C robić C+E to poproś podczas badań lekarskich, które musisz zrobić przed kursem na C aby lekarz wpisał Ci w zaświadczeniu oprócz C również C+E. Wtedy jak będziesz szedł na C+E nie będziesz musiał robić kolejnych badań i zaoszczędzisz około 8 dych.

Niestety, wszystko co dobre - szybko się kończy. W 2010r brałem z WK kopia badań lekarskich i potwierdzili mi zgodność z oryginałem. W tamtym tygodniu będąc ponownie w WK po kolejna kopie badań lekarskich, dowiedziałem się, że od tego roku nie daję potwierdzenia z oryginałem, dają same ksero (nic nie warte - word nie uzna).
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Powrót do Szkolenie kierowców