Szkolenie na silnikach diesla.

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Szkolenie na silnikach diesla.

Postprzez Maniek5k » czwartek 12 stycznia 2012, 22:00

jak jest slisko to ja wole ruszyc z 2 na lekkim gazie niz z 1 sie motac na polsprzegle. ale juz w polsce dawno nie bylo tak 'fest' slisko jak jest np. we wloszech w górach :)
Maniek5k

Postprzez cman » czwartek 12 stycznia 2012, 22:19

Maniek5k napisał(a):jak jest slisko to ja wole ruszyc z 2 na lekkim gazie niz z 1 sie motac na polsprzegle.

A na dwójce bez półsprzęgła? Jaka miałaby być przewaga takiego ruszania?
cman

Postprzez daghda » piątek 13 stycznia 2012, 01:08

Maniek5k napisał(a):jak jest slisko to ja wole ruszyc z 2 na lekkim gazie niz z 1 sie motac na polsprzegle. ale juz w polsce dawno nie bylo tak 'fest' slisko jak jest np. we wloszech w górach :)

Ciekawa teoria... powoli puszczam sprzęgło praktycznie tylko czasem muskając pedał gazu i auto mi powoli rusza. Bez żadnego motania się i fest ślizgania. Z 2-ki da się - masz wtedy mniejszy moment obrotowy ale zaś trzeba trochę więcej gazu - i tu trzeba mieć wyczucie... metoda nie zawsze skuteczna (IMHO).
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez ks-rider » piątek 13 stycznia 2012, 01:54

daghda napisał(a): Z 2-ki da się - masz wtedy mniejszy moment obrotowy ale zaś trzeba trochę więcej gazu - i tu trzeba mieć wyczucie... metoda nie zawsze skuteczna (IMHO).

MOwisz o diesel'u czy o benzynie ?

W diesel'u przy ruszaniu z II - ki nie musisz dawac gazu. u swiezaka jest tylko problem, ze nie ma cierpliwosci i chce / za szybko puszcza sprzeglo.

:wink:
ks-rider

Postprzez daghda » piątek 13 stycznia 2012, 06:19

ks-rider napisał(a):
daghda napisał(a): Z 2-ki da się - masz wtedy mniejszy moment obrotowy ale zaś trzeba trochę więcej gazu - i tu trzeba mieć wyczucie... metoda nie zawsze skuteczna (IMHO).

MOwisz o diesel'u czy o benzynie ?

W diesel'u przy ruszaniu z II - ki nie musisz dawac gazu. u swiezaka jest tylko problem, ze nie ma cierpliwosci i chce / za szybko puszcza sprzeglo.

Benzyna, bo takim najczęściej jeżdżę ;-)
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez ks-rider » piątek 13 stycznia 2012, 21:13

daghda napisał(a):Benzyna, bo takim najczęściej jeżdżę ;-)

Tu Ci nic nei napisze, bo benzyna ostatnio jezdzolem w 1996 r. i to w automacie :mrgreen:

ks-rider

Postprzez Maniek5k » sobota 14 stycznia 2012, 23:18

o tak, stary automat, czy w benzynie czy w dieslu + zima to fajna jazda jest :D
Ja tak jezdzilem leganzą w automacie w zeszłym roku, autko fajne, ale automat w zimie robi problemy lekkie.
A co do 2 z gazem czy 1 na polsprzegle - ja wole ruszac z 2. Nikomu nie zabraniam ruszania z jedynki, po prostu mi jest wygodniej z 2 biegu ruszyc.
Po sobie wiem, ze jednak szybciej wychodzi z 2 z lekkim gazem niz z 1 i sie bawic w polsprzegla itd.
Chociaz dzisiaj posypało i juz 70% kierowców panika, polowa ruszyc spod swiatel nie umiala, kilku bawilo sie w powożących saniami, 3 kolizje widziałem. Tak, zima znowu zaskoczyła drogowców (lol).
Najlepsi są młodzi kierowcy, jak to jest ich pierwsza zima, fajnie się na nich patrzy jak piłują w miejscu i koła im buksują :)
Maniek5k

Poprzednia strona

Powrót do Szkolenie kierowców