newsletter - zmiany w przepisach

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

newsletter - zmiany w przepisach

Postprzez matandked » niedziela 09 października 2011, 09:10

Witam,

od dwóch lat jestem posiadaczem prawa jazdy kategorii B, obecnie chodzę na kurs przygotowujący do zdobycia uprawnień do kierowania motocyklem. Choć od czasu mojego egzaminu nie minęło wiele czasu, ponownie interesując się tematem przepisów regulujących kierowanie pojazdami, stwierdziłem, że sporo się zmieniło.
Oczywiście informacje o podniesieniu dopuszczalnej prędkości do mnie dotarły, ale zastanawia mnie co w przypadku osób, które nie oglądają wiadomości w telewizji?

Moim zdaniem idealnie byłoby, gdyby raz na pół roku (rok) do wszystkich kierowców wysyłany był pocztą tradycyjną (ja wolę e-mail, ale dla części osób nie do zaakceptowania) list z podsumowaniem zmian w Ustawie Prawo o ruchu drogowym i rozporządzeń do niego. Jednak ze względu na koszt takiej operacji jest to obecnie nieakceptowalne.

Czy na stronie Ministerstwa są publikowane (bądź wysyłane w postaci newslettera do osób, które się do niego zapiszą) podsumowania dotyczące zmian w przepisach?
matandked

Re: newsletter - zmiany w przepisach

Postprzez daghda » niedziela 09 października 2011, 10:02

Chyba pozostaje czytanie Dziennika ustaw publikowanego na stronach sejmu. Wiem, że Gazeta Prawna wydaje takie rzeczy, chyba nawet także w formie e-booków. Ja mam jakiś stary i dałem za to 20 Zł... poza tym, o zmianach trąbią wszystkie media i trzeba być odludkiem albo nie mieć czasu w ogóle (np. na słuchanie radia albo zerkanie do gazet) :)
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez mk61 » niedziela 09 października 2011, 18:09

daghda napisał(a):o zmianach trąbią wszystkie media i trzeba być odludkiem albo nie mieć czasu w ogóle (np. na słuchanie radia albo zerkanie do gazet) :)

Szkoda komentować tych telewizyjnych i radiowych głupot.

Co roku, w okolicach stycznia, albo lutego Dziennik Gazeta Prawna wydaje ujednolicony tekst PoRD. Koszt około 10zł, więc żaden, a bywa przydatny. Szkoda tylko, że w maju/czerwcu znowu nastąpiły zmiany i po tych zmianach chyba nie wydali nowej książki, więc trzeba raczej czekać do początku 2012.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez daghda » niedziela 09 października 2011, 18:45

mk61 napisał(a):
daghda napisał(a):o zmianach trąbią wszystkie media i trzeba być odludkiem albo nie mieć czasu w ogóle (np. na słuchanie radia albo zerkanie do gazet) :)

Szkoda komentować tych telewizyjnych i radiowych głupot.

Co roku, w okolicach stycznia, albo lutego Dziennik Gazeta Prawna wydaje ujednolicony tekst PoRD. Koszt około 10zł, więc żaden, a bywa przydatny. Szkoda tylko, że w maju/czerwcu znowu nastąpiły zmiany i po tych zmianach chyba nie wydali nowej książki, więc trzeba raczej czekać do początku 2012.

Coś tam wydali, bo mam to pod ręką (nie ten szajs z GW). A co do mediów - zależy, czego się słucha i ogląda: na Śląsku Antyradio podaje wiarygodne informacje.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Powrót do Szkolenie kierowców