wyjeżdżone 30 godzin jazd- zmiana OSK

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

wyjeżdżone 30 godzin jazd- zmiana OSK

Postprzez piotrekt40 » niedziela 18 września 2011, 16:50

witam serdecznie, to mój pierwszy post.
Sam posiadam prawo jazdy, jednak moja dziewczyna jest w trakcie jego robienia i pojawił się pewien problem:

Kurs został rozpoczęty na początku lipca 2011 roku. teoria poszła sprawnie, na końcu był egzamin teoretyczny, który zaliczyła( kazano jej powtórzyć dwukrotnie mimo pozytywnego wyniku, no ale ok- zaliczone) , po ok 3 tygodniach zaczęła się część praktyczna.
Niby wszystko ok, ale instruktor za każdym razem kończył jazdy wcześniej o 15 minut, co w rzeczywistości dało nie 30 pełnych godzin zegarowych, a ok 25. Ponadto instruktor nie jest miły, dogryza, mówi, że przez 20 lat się nie zda egzaminu itp. Powiedział także, że nie wypuści jej z tej praktyki. Nie zrobił także egzaminu wewnętrznego.

Dziewczyna postanowiła dokończyć tu jazdy(te niby 30) i dodatkowe wziąć w innej szkole jazdy i tam też zdać później egzamin wewnętrzny.

Gdy poszliśmy do biura- owszem, jest możliwość zabrania "papierów", jednakże trzeba za to zapłacić 10% wartości kursu, czyli 110zł.
Zajrzałem w regulamin/umowę i faktycznie jest tam taki zapis:

"przerwanie szkolenia podstawowego w cenie promocyjnej po wyjeżdżeniu min. 30 godzin przed przystąpieniem do egzaminów wewnętrznych zaliczonych wynikiem pozytywnym zobowiązuje uczestnika kursu do dopłaty 10% wartości kursu przy odbiorze dokumentów".

moje pytanie brzmi następująco :
czy mogą żądać opłaty za odebranie karty jazd (która instruktor zabrał na ostatniej godzinie) , oraz badań lekarskich? wszystkie godziny teoretyczne oraz praktyczne zostały wykorzystane.

Według mnie powyższy zapis pozwala szkole na nieprzepuszczanie i zgarnianie kasy za jazdy dodatkowe, oraz w chwili gdy ktoś chce "odejść" od nich, też przytrzymuje go opłatą.

czy istnieją jakieś normy prawne, na których mógłbym się oprzeć?

Proszę o pomoc w wybrnięciu z tej sytuacji.

Pozdrawiam serdecznie.
piotrekt40

Re: wyjeżdżone 30 godzin jazd- zmiana OSK

Postprzez ks-rider » niedziela 18 września 2011, 17:28

Przedewszystkim to dlaczego nie reagowaliscie na obcinanie czasu szkolenia ?

:wink:
ks-rider

Postprzez piotrekt40 » niedziela 18 września 2011, 17:37

wiem, że to błąd.. i każde takie skracanie idzie na naszą niekorzyść. Jednak to, co już się stało- raczej się nie odstanie. Na karcie jazdy na pewno on wpisywał pełne godziny, a ona podpisywała z tego co wiem. Kartę zabrał na ostatniej godzinie i powiedział, żeby poszła do biura odebrać dokumenty. Tam natomiast żądają zapłaty tych 10% wartości kursu..

Czy da się coś zrobić( jeśli tak, to co) , czy nie warto walczyć i zapłacić od razu?
piotrekt40

Postprzez adalberthus » poniedziałek 19 września 2011, 14:38

INSTRUKTOR NIE MA PRAWA ZABRAĆ KARTY.
Ma obowiązek na karcie poświadczyć zdanie egzaminu wewnętrznego ( o ile był zaliczony pozytywnie ) i dać protokół z jego przebiegu (Druk taki sam jak na egzaminie państwowym ).
Z tymi dwoma dokumentami kursant idzie do biura i otrzymuje kwity do WORD.
Chyba, że EW jest negatywny, to z kartą szkolenia idziemy do biura po tzw. wtórnik, jeżeli chcemy kontynuować kurs w innej szkole. I przy tej okazji najczęściej są pobierane tzw. koszty, zawarte w umowie. I tu był Wasz błąd, że nie reagowaliście na uchybienia w szkoleniu.
Trzeba było zareagować na postępowanie instruktora. Może właściciel szkoły zareagował by? A jeśli nie, to sprawę załatwić przez starostwo? Założę się, że na takie dictuum właściciel szkoły wydał by kartę bez szemrania. A teraz jest po zawodach. Potwierdzenie podpisem skróconych jazd, może być poczytane jako przestępstwo przeciw dokumentom i poświadczenie nieprawdy.

"przerwanie szkolenia podstawowego w cenie promocyjnej po wyjeżdżeniu min. 30 godzin przed przystąpieniem do egzaminów wewnętrznych zaliczonych wynikiem pozytywnym zobowiązuje uczestnika kursu do dopłaty 10% wartości kursu przy odbiorze dokumentów".
Zwróć uwagę na stwierdzenie " cena promocyjna".
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez szerszon » poniedziałek 19 września 2011, 14:52

Jeśli już to ja bym dopłacił te 110zł i machnął reka na tych fahofcuf.
Ja rozumiem skończyc te 5min wczesniej na uzupełnienie papierów i umówienie sie na nastepne jazdy, ale bez przesadyzmu.
szerszon

Postprzez Maniek5k » środa 21 września 2011, 15:44

wg mnie to jest skrajna glupota (bez urazy) zeby dac sie robic w bambuko. A potem ten kraj wyglada jak wyglada, bo sa bezczelniacy ktorzy obcinaja komus godziny jazd w tym przypadku i 'glupole' ktorzy sie na to zgadzaja. Place to wymagam pelnych 60minut jezdzenia x30h. I tyle, moge odpuscic 2min jazdy na podpisanie karty - ale bez jaj, nie 15 minut z kazdej godziny.
Cóż, nie obraz sie, ale jak Twoja dziewczyna boi sie odezwac, to ja jej wspolczuje w przyszlym zyciu, bo potem zawsze sie znajdzie ktos, kto wykorzysta osoby, ktore nie potrafia otworzyc paszczy i wyrzucic swoich racji.
Zaplac 110zł i idz do innej szkoły, jak podpisala papiery z pelnymi godzinami to i tak nic nie poradzisz. A jakby instruktor byl wredny, to i tak mozecie miec problem za podpisywanie nieprawdy na dokumentach.

Nie pisze tego, zeby kogos obrazic, ale niestety taka jest prawda. Jedz albo bedziesz zjedzony, dzisiaj nie mozna polozyc uszek po sobie i odejsc jak ktos nas ewidentnie kantuje. Jakby mi sie taki instruktor trafił to juz by mial problemy w starostwie po pierwszej jezdzie jakby chcial przykantować.
Maniek5k

Powrót do Szkolenie kierowców