Jazdy doszkalające już po zdanym egzaminie.

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Jazdy doszkalające już po zdanym egzaminie.

Postprzez Dominika1234 » wtorek 30 sierpnia 2011, 10:51

Witam. Otóż jak widać w stopce prawo jazdy mam od roku czasu. Jednak marny ze mnie kierowca ponieważ jeździłam samochodem tylko po zdaniu prawa jazdy przez koniec sierpnia i cały wrzesień. Praktycznie miałam rok przerwy i nie czuję się na siłach by zasiąść teraz jak gdyby nigdy nic za kierownicę i jeździć. Zatem chciałabym najlepiej pod okiem instruktora trochę pojeździć. Ale czy nie będzie problemów by pójść na takie jazdy doszkalające mimo, że mam prawo jazdy? Gdzieś słyszałam, że osoba, która ma prawo jazdy nie ma prawa siedzieć w aucie z "L". I sama nie wiem. A może na takie jazdy trzeba udać się to specjalnych jakiś ośrodków i nie każdy OSK może taką jazdę przeprowadzić? No nie wiem gdzie mam się udać, co powiedzieć itd. I ciekawi mnie czy ceny się różnią od tych dla ludzi przed i po zdaniu egzaminu.
Mam jeszcze jedno pytanie więc może dopiszę go do tego tematu. Potrzebuję aktualnej bazy pytań dla mojego chłopaka ponieważ musi ponownie zdać teoretyczny po długiej przerwie. Ale nie mamy starej płyty. Czy więc można udać się do jakiegoś OSK i kupić u nich aktualny zestaw. Czy takie płytki i książeczki przysługują tylko kursantom? My takie dostaliśmy, ale kazali nam zwrócić. Więc nie dysponuję ani ja swoim starym zestawem, ani on. A teraz chciały kupić sobie na własność by przygotować się do egzaminu.
23/03/10r - pierwsza jazda z instruktorem
21/07/10r - egzamin teoretyczny
06/08/10r - pierwszy i ost. egzamin praktyczny
19/08/10r - prawo jazdy w portfelu
19 sierpnia pierwsza samodzielna jazda:)
Dominika1234

Re: Jazdy doszkalające już po zdanym egzaminie.

Postprzez Costi » wtorek 30 sierpnia 2011, 13:02

Dominika1234 napisał(a):Witam. Otóż jak widać w stopce prawo jazdy mam od roku czasu. Jednak marny ze mnie kierowca ponieważ jeździłam samochodem tylko po zdaniu prawa jazdy przez koniec sierpnia i cały wrzesień. Praktycznie miałam rok przerwy i nie czuję się na siłach by zasiąść teraz jak gdyby nigdy nic za kierownicę i jeździć. Zatem chciałabym najlepiej pod okiem instruktora trochę pojeździć. Ale czy nie będzie problemów by pójść na takie jazdy doszkalające mimo, że mam prawo jazdy? Gdzieś słyszałam, że osoba, która ma prawo jazdy nie ma prawa siedzieć w aucie z "L". I sama nie wiem. A może na takie jazdy trzeba udać się to specjalnych jakiś ośrodków i nie każdy OSK może taką jazdę przeprowadzić? No nie wiem gdzie mam się udać, co powiedzieć itd. I ciekawi mnie czy ceny się różnią od tych dla ludzi przed i po zdaniu egzaminu.
Mam jeszcze jedno pytanie więc może dopiszę go do tego tematu. Potrzebuję aktualnej bazy pytań dla mojego chłopaka ponieważ musi ponownie zdać teoretyczny po długiej przerwie. Ale nie mamy starej płyty. Czy więc można udać się do jakiegoś OSK i kupić u nich aktualny zestaw. Czy takie płytki i książeczki przysługują tylko kursantom? My takie dostaliśmy, ale kazali nam zwrócić. Więc nie dysponuję ani ja swoim starym zestawem, ani on. A teraz chciały kupić sobie na własność by przygotować się do egzaminu.

http://www.mi.gov.pl/files/0/1792131/Ba ... 11luty.pdf
Costi

Postprzez Guns » wtorek 30 sierpnia 2011, 21:40

Wiele osk ma w swojej ofercie doszkalanie techniki jazdy dla osób posiadających prawo jazdy, koszt za godzinę średnio w zależności od osk jakieś 40-50zł. Popatrz sobie na oferty np. na stronach internetowych osk, w miejscowości gdzie mieszkasz, czy gdzie tam chcesz jeździć. Są też specjalne szkoły, które prowadzą "lekcje" doszkalające dla osób z prawkiem. Wystarczy poszukać. Dużo tego jest. Co do testów to wystarczy wpisać w google testy na prawo jazdy 2011 i masz wszystkie aktualne pytania ;)
Guns

Postprzez Dominika1234 » środa 31 sierpnia 2011, 11:27

Czyli mam rozumieć, że nie każdy OSK może mnie wziąć na lekcje doszkalające? poszukam może znajdę. Myślałam, że mogłabym pójść do pierwszego lepszego z brzegu. Ale mam nadzieję, że coś znajdę. A testy rzeczywiście są dobre w internecie już znalazłam myślałam, że bez płyty się nie obejdzie, ale już mam. :).
23/03/10r - pierwsza jazda z instruktorem
21/07/10r - egzamin teoretyczny
06/08/10r - pierwszy i ost. egzamin praktyczny
19/08/10r - prawo jazdy w portfelu
19 sierpnia pierwsza samodzielna jazda:)
Dominika1234

Postprzez cman » środa 31 sierpnia 2011, 11:40

Nie ma nigdzie żadnych szkoleń, w ramach których można by jeździć z eLką na dachu mając prawo jazdy - nie ma czegoś takiego, nikt nie ma formalnej możliwości organizowania tego.
Wszelkie jazdy doszkalające tego typu są tylko umowną usługą OSK'ów (jeśli nie wszystkich, to zdecydowanej większości), w ramach której jedzie się samochodem szkoleniowym (ale bez eLki) z instruktorem, więc w praktyce jest to jak normalna jazda szkoleniowa, ale z formalnego punktu widzenia jest to zwykła jazda z pasażerem.
cman

Powrót do Szkolenie kierowców