Wielkie zmiany egzaminowania - czy baza testów będzie jawna?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Wielkie zmiany egzaminów - czy baza testów będzie jawna?

Postprzez dylek » czwartek 09 czerwca 2011, 15:35

Amos - a nie przyszło ci do głowy, że WORDy dostaną pełną wersję, a OSK dostaną wersję demo i tyle ??
Dla OSK styknie np. 500 pytań demonstracyjnych.
WORD dostanie 5000 innych pytań, by się nie powtarzały.
Jeszcze jakieś wątpliwości jak to zrobić ?
O jakich licencjach tu gadać ??
Znajdą OSK, gdzie będzie miał na lewo załatwioną bazę WORDowską = OSK do zamknięcia, a właściciel pod sąd.
I koniec jazdy na skróty... po łebkach... tylnymi drzwiami itp.
Takie są założenia i czas to zaakceptować.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Przemek211 » czwartek 09 czerwca 2011, 18:28

Wszystko pięknie, ładnie, tylko powiedzcie mi jaka będzie kontrola nad tymi pytaniami? Dziś można znaleźć co najmniej jeden błąd (który wskazałem wcześniej na forum :spoko: :spoko: :spoko: ), a pojawiało się więcej niejasności na forum. Nasuwa się zatem pytanie, ile tych błędów będzie jeśli baza rozrośnie się o kilka tysięcy?
Przemek211

Postprzez Amos » czwartek 09 czerwca 2011, 18:36

Cyberix:
Nie chodziło mi o darmowość, tylko o otwarte źródła, wtedy wiele firm mogłoby sprzedawać oprogramowanie do egzaminów wewnętrznych. Przynajmniej teoretycznie.

Dylek:
Może tak będzie i OK. Póki co wszystko we mgle, a pamiętajmy o naszym, polskim bałaganiarstwie i różnych układzikach...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Re: Wielkie zmiany egzaminowania - czy baza testów będzie ja

Postprzez szofer80 » czwartek 09 czerwca 2011, 21:50

Baza powinna być niejawna bo nawet pięćset pytań idzie się wykuć na pamięć a to nie tędy droga. Jeśli ma być jawna to powinna zwierać 5 tysięcy pytań i niech się uczą na pamięć, jeśli się nauczą aż tyle to warto ich przepuścić do jazdy choćby za zawziętość :lol:
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez wooly » czwartek 09 czerwca 2011, 23:30

Już niech was głowa nie boli, ITS zrobi bazę żeby działała z obecnym systemem, w WORDach obowiązuje "tajemnica służbowa" i raczej nikt z egzaminatorów pary nie puści. Jedyne co pozostanie kandydatom to "giełda" z pytaniami podobna do tej jak dla kandydatów na egzaminatorów, gdzie jest i tak ogromna ilość błędów... wystarczy jeden wyraz przekręcony i pozamiatane, pytanie do kosza....
Już widzę te pytania z "giełdy" dla kandydatów na kierowców........
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez Amos » piątek 10 czerwca 2011, 12:17

W WORDach tak, a w OSKach? Też będą miały swoje pytania. I pewnie będą je dawały kursantom na płytach, tak jak teraz...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez szofer80 » piątek 10 czerwca 2011, 20:31

obecna nauka teorii to często pochodna analfabetyzmu wtórnego, tak jak w szkołach państwowych odchodzi się od wykuwania wierszyków na pamięć tak i w szkołach nauki jazdy powinno odchodzić się od wykuwania testów na pamięć, analfabeta wtórny w szkole powszechnej niby umie czytać ale nie rozumie czytanego tekstu, tak samo kursant w szkole nauki jazdy, zapamięta obrazki z testów i to wystarczy żeby pójść na egzamin, gorzej jak na prawdziwej drodze nie będzie skrzyżowania z obrazka w testach, po prostu dając możliwość wykucia się na pamięć testów tak naprawdę robi się krzywdę przyszłym kierowcom, nastepny grzech szkół nauki jazdy i najważniejsze EGZAMINÓW, dopuszczanie błędów - na drodze błąd nie jest opcją.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez Amos » piątek 19 sierpnia 2011, 12:17

Rozmowa o nowym egzaminie teoretycznym i pracach przy jego tworzeniu z Izabellą Mitraszewską, koordynatorem do spraw inteligentnych systemów w Instytucie Transportu Samochodowego oraz koordynatorką zespołów roboczych do spraw bazy pytań oraz systemów teleinformatycznych:
http://www.szkola-jazdy.pl/aktualnosci/single/id/1204

A na zachętę mały wyjątek z wywiadu:
– Czy baza pytań na kat. B zostanie upubliczniona?

– Nie ma zapisów w ustawie, że baza jest objęta tajemnicą. Najprawdopodobniej będzie upubliczniona na tych samych zasadach, jak była do tej pory. Ale nie od nas to zależy. Decyzja o sposobie i zakresie udostępnienia bazy pytań należy do resortu. Algorytm losowania testów jest tak skonstruowany, by nie uczyć się pytań na pamięć.
Amos

Poprzednia strona

Powrót do Szkolenie kierowców