Swiadectwo kwalifikcji

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Swiadectwo kwalifikcji

Postprzez gorylfcg » czwartek 30 grudnia 2010, 17:33

Witam!!

Mam 21 lat.Chcę zostać kierowcą zawodowym.Nie koniecznie na trasach międzynarodowych. Na przykład w firmie budowlanej wywrotką.Analizując temat dowiedziałem się ,że samo prawo jazdy kat c nie wystarczy.Czytałem różne fora ,byłem w wielu OSK i każdy mówił co innego.
Dowiedziałem się między innymi,że istnieje takie pojęcie jak "transport na potrzeby własne",gdzie samo prawko wystarcza.Znajomy zas stwierdził,ze takie coś nie istnieje,każdy kierowca zawodowy musi mieć wyrobione świadectwo kwalifikacji ,które kosztuje 3000zł,żeby móc jeździć autem ciężarowym z towarem.
Więc w myśl tych przepisów po zdaniu samego egzaminu na prawo jazdy kat c nie mogę jeździć ciężarówką w żadnej firmie?? A nawet swoją własną prywatną??
Wg mnie zdając prawko c zdobywam uprawnienia do kierowania pojazdami powyżej 3,5 tony.Logiczne jest ,ze jazda takim typem pojazdów to przede wszystkim przewożenie różnego rodzaju towarów.Bo po co komu pusta wywrotka??
Rozumie ,ze instnieją kursy na przewóz materiałów niebezpiecznych.To ma sens.Ale czy piasek,żwir kwalifikują się jakoś coś niebezpiecznego??
Proszę kogoś kompetentnego o udzielenie informacji na temat tego całego świadectwa kwalifikacji.
gorylfcg

Re: Swiadectwo kwalifikcji

Postprzez el_ryba » czwartek 30 grudnia 2010, 18:30

Poszukaj, ostatnio w ciągu tygodnia było kilka razy to samo pytanie, co to znaczy transport na potrzeby własne. Na google sporo o tym można poczytać. Swoją wywrotką możesz jeździć, ale u kogoś pracować to już nie bardzo.

Cytuję:
Aby wykonywać transport drogowy na potrzeby własne, należy posiadać zaświadczenie od starosty właściwego dla siedziby przedsiębiorcy w Polsce oraz wypisy z tego zaświadczenia. Są to dokumenty wymagane przez służby kontrolne RP. Dla celu przekroczenia granicy obcego państwa, należy posiadać zaświadczenie lub zezwolenie uprawniające do wjazdu na terytorium państwa - strony umowy międzypaństwowej. Są to dokumenty wymagane przez obce służby kontrolne zgodnie z umowami międzypaństwowymi. Niezarobkowy przewóz drogowy - przewóz na potrzeby własne -
każdy przejazd pojazdu po drogach publicznych z pasażerami lub bez,
załadowanego lub bez ładunku,
przeznaczonego do nieodpłatnego krajowego i międzynarodowego przewozu drogowego osób lub rzeczy,
wykonywany przez przedsiębiorcę pomocniczo w stosunku do jego podstawowej działalności gospodarczej, spełniający łącznie następujące warunki:

a) pojazdy samochodowe używane do przewozu są prowadzone przez przedsiębiorcę lub jego pracowników,
b) przedsiębiorca legitymuje się tytułem prawnym do dysponowania pojazdami samochodowymi,
c) w przypadku przejazdu pojazdu załadowanego - rzeczy przewożone są własnością przedsiębiorcy lub zostały przez niego sprzedane, kupione, wynajęte, wydzierżawione, wyprodukowane, wydobyte, przetworzone lub naprawione albo celem przejazdu jest przewóz osób lub rzeczy z przedsiębiorstwa lub do przedsiębiorstwa na jego własne potrzeby, a także przewóz pracowników i ich rodzin,

Link do strony:
http://www.truckmania.pl/content/view/239/11/
oraz
http://www.czaspracykierowcy.eu/jakie-w ... 1/176/View
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Powrót do Szkolenie kierowców