zawodowe B ?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

zawodowe B ?

Postprzez vagans » czwartek 11 lutego 2010, 17:47

witam. slyszalem ze da sie zrobic zawodowe B.. i nie wiem czy to prawda. ze podobno idzie sie do WORDU mowi sie ze chce sie na zawodowe B placi sie jakas kwote i idzie sie na psychotesty i tyle.. to jest prawda?
vagans

Postprzez tiromaniak » czwartek 11 lutego 2010, 20:30

Pierwsze słyszę o zawodowym prawie jazdy kategorii B. Nie wiem, może nie jestem w temacie, czasy się zmieniają.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez bruno666 » czwartek 11 lutego 2010, 20:35

A można zrobić zawodowe C czy D?

Albo inne pytanie. Do czego to zawodowe B miałoby służyć?
...
bruno666

Re: zawodowe B ?

Postprzez HansKloss » piątek 12 lutego 2010, 11:04

vagans napisał(a):witam. slyszalem ze da sie zrobic zawodowe B.. i nie wiem czy to prawda. ze podobno idzie sie do WORDU mowi sie ze chce sie na zawodowe B placi sie jakas kwote i idzie sie na psychotesty i tyle.. to jest prawda?
Twój pracodawca zatrudniając Cię na stanowisku kierowcy, może skierować Cię na psychotesty. Ale to tylko chyba dla własnego spokoju :D , żeby się przekonać, że jesteś na tyle rozważny, że nie zrobisz krzywdy sobie i innym. Bo przecież z kat. B nie obowiązuje Cię ustawa o transporcie drogowym, ani o czasie pracy kierowców itp.
HansKloss

Postprzez ks-rider » piątek 12 lutego 2010, 11:41

tiromaniak napisał(a):Pierwsze słyszę o zawodowym prawie jazdy kategorii B. Nie wiem, może nie jestem w temacie, czasy się zmieniają.

O przepraszam, ja w moim PJ mam wbita pieczatke

" Zarejestrowany do zawodu kierowcy "

:mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez rocko19 » piątek 12 lutego 2010, 12:01

Dziwna sprawa, pierwsze słysze, może taksówkarz legitymuje sie niepisanym prawem że ma zawodowe prawo jazdy.
rocko19

Postprzez verde » piątek 12 lutego 2010, 13:31

po pierwsze : Nie ma teraz pojęcia prawo jazdy zawodowe. 8)
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez tiromaniak » sobota 13 lutego 2010, 21:13

Napisz vagans o co ci konkretnie chodzi i co chcesz konkretnie robić, przewozić, nie wiem - jaki masz cel?
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez Bareq » poniedziałek 15 lutego 2010, 16:35

Nie ma czegoś takiego jak zawodowe prawo jazdy na B, nawet od kierowcy ambulansu wymaga się tylko kat B. Chyba jedynie taryfiarze przechodzą egzaminy zawodowe.
Bareq

Postprzez marcin.pl » poniedziałek 15 lutego 2010, 19:42

A co to jest "zawodowe prawo jazdy"? Z tego co wiem to można co najwyżej wykonywać zawód kierowcy i kierować pojazdami okreslonymi w posiadanej kategorii prawa jazdy. Jeśli prowadzi się pojazdy powyżej 3,5t, autobusy i taksówki obowiązuje ustawa o transporcie drogowym. Jeśli prowadzi się pojazdy do 3,5t to masz mieć badania okreslone Kodeksem Pracy i ewentualnie ustawą Prawo o Ruchu Drogowym (jesli prowadzisz pojazdy uprzywilejowane, jesteś instruktorem lub egzaminatorem albo kandydatem na te stanowiska).
Pozdrawiam!
Marcin
marcin.pl

Postprzez HansKloss » poniedziałek 15 lutego 2010, 21:14

Bareq napisał(a):Nie ma czegoś takiego jak zawodowe prawo jazdy na B, nawet od kierowcy ambulansu wymaga się tylko kat B. Chyba jedynie taryfiarze przechodzą egzaminy zawodowe.
Ale taki kierowca (ambulansu) musi zaliczyć badania lekarskie i psychotesty, na podstawie których pracodawca wydaje odpowiednie zaświadczenie.
HansKloss

Powrót do Szkolenie kierowców